Mese a barátságról

Filmkritika

mese-a-baratsagrol-film

Egy baráti társaság egyik tagja hirtelen a figyelem középpontjában találja magát, ami szakmai és anyagi elismeréssel is jár. Vajon mit szólnak ehhez a többiek, együtt örülnek vele, vagy inkább irigykednek rá és megpróbálják túlszárnyalni? Kellemes, szórakoztató mozi.

Egy négyfős baráti társaság (két pár) rendszeresen összejár, hogy együtt eresszék ki a gőzt. Egy ilyen alkalommal a legcsendesebb, legvisszafogottabb bejelenti, hogy könyvet ír, amivel alaposan meglepi a többieket, sőt, egy kisebb lavinát indít el. Léa (Bérénice Bejo) ugyanis hiába okos és tehetséges, egy boltban eladó, sokat hezitál, és nem bízik önmagában. Az a fajta, aki mindig tud másnak jótanáccsal szolgálni, de a saját életét látszólag kevés sikerrel menedzseli. Párja, Marc (Vincent Cassel) árnyékában él, aki az alumíniumiparban dolgozik, és aki meglehetősen nárcisztikus alkat. Barátaik, Francis (Francois Damiens) és Karine (Florence Foresti) egy bolondos pár, akik mindenben támogatják egymást, csak éppen teljesen hiányzik belőlük a kritikai érzék, így nem veszik észre, ha a másik vagy éppen ők maguk értelmetlen dolgot csinálnak és/vagy tehetségtelenek valamiben.

mese-a-baratsagrol-film

Léa előléptetés előtt áll, ami sokkal inkább köszönhető a főnökének, mint a saját magába vetett hitnek, ám könyve – amiben éppen az üzletbe betérő embereket elemezgeti – hatalmas siker lesz. Innentől fogva a másik három értetlenül áll a dolog előtt, és megpróbálják túlszárnyalni mindenben, de irigységgel ez általában nem szokott sikerülni. Görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ez a siker részben nekik, a támogatásuknak köszönhető, és igazából ők is tudnának legalább ennyire sikeresek lenni, ha nem lenne mindig más dolguk. Léa párkapcsolata és barátsága tehát megsínyli a hirtelen (de megérdemelten) jött népszerűséget, kérdés, vissza lehet-e ezt még csinálni anélkül, hogy bárki is sérülne.

Miközben az elsődleges cél a szórakoztatás, a film észrevétlenül is fontos dolgokról beszél, fontos kérdéseket tesz fel. Nemcsak a barátság témáját járja körül, hanem kitér a párkapcsolatokra és az egyén boldogulására is. Mit keresünk a másikban, amikor párt választunk, és hogyan tudunk együtt élni vele, hogyan tudjuk egymást támogatni és ösztönözni. Hogyan választunk barátokat (sokszor közös barátokat), miért van szükségünk rájuk, mit várunk el tőlük és mit tudunk mi nyújtani nekik. Legvégül itt vagyunk mi magunk és mindaz, amitől teljesnek érezzük az életünk, amitől boldogok vagyunk.

mese-a-baratsagrol-film

Amikor az életünk egysíkúvá, unalmassá válik, vagy nem jönnek be a számításaink, elkezdünk a másokéval foglalkozni. Ha van valami, amivel elfoglalhatjuk magunkat és amiben örömünket leljük, akkor együtt tudunk örülni a sikernek, és elpárolog az irigység. Különösen szerencsések vagyunk, ha azt csinálhatjuk, amit szeretünk, és még jól meg is élünk belőle. Ez a fajta útkeresés egész életünk során végig kísér bennünket, az önmegvalósítás sikere vagy kudarca alapvetően meghatározza a másokhoz, rokonokhoz, barátokhoz, ismerősökhöz (de még az idegenekhez) való viszonyunkat is. Egy ilyen filmtől persze ne várjuk a nagy igazságot és drámai fordulatokat, de azért ott vannak a válaszok a fenti kérdésekre.

Egy közeli rokonom azt mondta, azért nincs fent a Facebookon, mert ott olyan emberekkel találkozna, akikkel a való életben soha, és nem véletlenül. Barátokra általában úgy találunk, hogy hasonló az érdeklődési körünk, hasonlóan vélekedünk a világról, hasonló az értékrendünk, és általában ez igaz az anyagi helyzetre és az iskolázottságra is. Az ember változik, az élete is változik, a világ is változik, kialakulhatnak köztünk ellentétek, lehetnek viták, de az igazi barátság örök, és kiállja az idő próbáját. Ha valamelyik fél részéről nem őszinte és valódi, az általában az első nehézség, probléma, egyet nem értés alkalmával kiderül. Ebben a filmben mindvégig ott van az egymás iránti szeretet és tisztelet, és bár az egyikük váratlan sikere majdnem mindent tönkretesz, a dolgok végül a helyükre kerülnek, hiszen vígjátékról van szó.

mese-a-baratsagrol-film

A Mese a barátságról egy humoros, ugyanakkor elgondolkodtató tanmese, melynek témája meglepő módon a barátság, illetve annak buktatói. Francia, ennek megfelelően könnyed és időnként fárasztó, de összességében kellemes kikapcsolódást nyújt. Aki a rengeteg akció és dráma helyett inkább tét nélküli vidámságra vágyik, annak bátran ajánlom.

Hujbi
Forrás: hetediksor.hu

2022.10.03