A ''Csodálatos Kárpát-medence'' vándorkiállítás Ménfőcsanakon

Sulyok Attiláné írása

csodalatos-karpat-medence-kiallitas

A Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskolába Veszprémből, a Lovassy Gimnáziumból érkezett az a színvonalas vándorkiállítás a Csodálatos Kárpát-medencéről, amely országos körútja során Szombathelyre megy tovább, és elsősorban középiskolákban fordul meg.

A kiállítás a Fiatalok a Nemzetért Alapítványnak köszönhető, melyet hazájukat szerető, lelkes fiatalok hoztak létre. Rendkívül sokszínű tevékenységet végeznek, szívügyük történelmi és kulturális hagyományaink ápolása, őseink emlékének megőrzése, a tudományos és kulturális élet gazdagítása, rendezvények szervezése, támogatása. Küldetésüknek tekintik, hogy minél több fiatal tudatosan élje meg a magyar nemzethez tartozását, a nemzet felemelkedése, a magyarság megmaradásáért, fejlődéséért végzett munka mindannyiunk közös felelőssége. Az ifjúságnak ismernie és tisztelnie kell nemzete múltját önazonosságunk megőrzése jegyében, ezért népszerűsítik széles körben történelmünk eseményeit és kiemelkedő alakjait.

A Csodálatos Kárpát-medence vándorkiállítás a hihetetlenül sokszínű természeti szépségeket és épített örökséget mutatja be. Célja, hogy a jövő nemzedéke minél jobban megismerje a Magyarország határain belül található látványosságokon kívül a határon túli látnivalókat is. A kiállítás segítségével bejárhatjuk a Kárpát-medence látnivalóit, gyönyörű kincseit, azokat a szépségeket, amelyeket még talán kevesen fedeztek fel, nem olyan ismertek mindenki számára. A kiállítás egyik üzenete: ha tehetjük, személyesen is látogassuk meg őket! Összesen 17 álló, színes tabló képezi a vándorkiállítás tartalmas anyagát.

Budapest, hazánk fővárosa 1873-ban jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesülésével. Európa egyik legnagyobb városa mára 2 millió lakossal rendelkezik 23 kerületben. A világ legkedveltebb idegenforgalmi célpontjai közé tartozik, több világörökségi helyszín is található területén, többek között a Várnegyed, a Hősök tere, az Andrássy út.

Székelyföldön számos gyönyörű látnivalóval találkozhatunk: Békás-szoros, Gyilkos-tó, Hargita, Szent Anna-tó. Nagyon gazdag néprajzi értékekben is. A székelyek századokon át minden nehéz körülmény és üldöztetés ellenére meg tudták őrizni önazonosságukat és magyarságukat. Az Erdélyi-medencében sok különböző nemzetiségű és vallású nép élt egymás mellett a történelem során. Jelentős városai Kolozsvár, Marosvásárhely és a sóbányászatáról ismert Torda.

Kárpátalján 130 ezer magyar él, központja Beregszász. Őseink a honfoglaláskor itt érték el a Vereckei-hágót, mely eseményt emlékmű is őrzi. 200 kilométerenen át kanyarog a „szőke” Tisza ezen a területen.
 
A Felvidéken lévő Pozsony egykor Magyarország fővárosa volt, és az országgyűlés helyszíne a reformkor végéig. A Tátra magashegység – 2655 méteres csúcsával – „a haza legmagasabb oltára”. A turizmus központjai: Poprád, Zakopane, valamint Ótátrafüred, ahol 1873-ban megalakult hazánk első természetjáró szervezete. Olyan történelmi és bányavárosokban kirándulhatunk, mint például Lőcse, Selmecbánya, Körmöcbánya, és igazi különlegesség a dobsinai jégbarlang.

A Délvidék a Kárpát-medence éléskamrája. Látnivalói közül Szabadka szecessziós kincseit emelném ki.

csodalatos-karpat-medence-kiallitas

Az Őrvidék vagy Várvidék Ausztriához tartozik Trianon óta, gyönyörű várak, kastélyok földje: Léka, Fraknó vagy az Esterházyak kismartoni palotája. Természeti látnivalói sok látogatót vonzanak: az Alpokalja és a Fertő-tó népszerű célpontok. Az Írott-kő a Dunántúl legmagasabb pontja, 882 méter, az országos Kéktúra kiindulóhelye és végpontja, a hazai természetjárók kedvelt helye. Az Őrség szeres településeiről híres, központja Őriszentpéter.

A Balaton a „magyar tenger”, Európa legnagyobb tavai közé tartozik. A Balaton-felvidék és a Tapolcai-medence vulkanikus eredetű tanúhegyei szépségükkel vetekszenek más tájakkal a világon, valamint a szőlő- és bortermelésnek is kiváló lehetőséget biztosítanak, de napjainkban a fő bevételi forrás a turizmus. Kiemelkedő vonzerővel rendelkezik Balatonfüred, a Tihanyi-félsziget, Hévíz, Keszthely, a szigligeti és a nagyvázsonyi vár, illetve Veszprém, a királynék városa.

A Dunakanyarban csodálatos panorámát nyújtó kilátópontok találhatók, itt épült a visegrádi vár. A Cserhátban Palócföld Mikszáth Kálmán szívének oly kedves vidék. Hollókő a világörökséghez tartozik régi házaival és hagyományaival. A Mátra az Északi-középhegység része, itt emelkedik a Kékes, Magyarország legmagasabb pontja 1014 méterével. A Mátrában kelták telepítették az első szőlőket, máig virágzik a borkultúra, és igazi turistaparadicsom télen-nyáron. A Bükk hegység is ezernyi kincset rejt: várak, kastélyok, barlangok, kisvasutak találhatók itt. Zemplén vulkanikus eredetű táj. A Hungarikumok közül a híres tokaji boron kívül a gönci barack és pálinka emelkedik ki.

A Hortobágy vált a magyar puszta szimbólumává. Hazánk első nemzeti parkja, Európa legnagyobb összefüggő füves pusztája, a világörökség része. Sokkal több értéket rejt a külföldön ismert gulyáslevesnél és csikósoknál. „Hortobágy, dicső rónaság, te vagy az Isten homloka” – írta Petőfi Sándor, aki nagyon szerette ezt a tájat. Partiumnak a történelmi Erdélytől nyugatra fekvő történelmi-földrajzi területet nevezzük. Itt kereshetjük fel Aradot, Nagyváradot Szent László városát, Nagyszalontát Arany János szülővárosát, Nagybányát, valamint Ady Endre és Kazinczy Ferenc szülőföldjét. Biharban különböző mészkőformákkal, bővizű vízesésekkel találkozhatunk.

csodalatos-karpat-medence-kiallitas

Nemzeti jelképeink, a magyar népművészet és hagyományok, a hazaszeret, a nemzeti érdek egyéni érdek elé helyezése, kultúránk őrzése nemzetünk megmaradásának feltételei. A Fiatalok a Nemzetért Alapítvány olyan társadalmi kérdésekre hívja fel a figyelmet, melyek ma (is) aktuálisak. A fiatal generációt a felszínes gondolkodás helyett a komoly kérdések felé szeretné irányítani. Madách Imre születésének 200. évfordulójához közeledve meghirdették a Kárpát-medencében élő középiskolás diákoknak a Társadalmi és erkölcsi dilemmák Az ember tragédiájában című tanulmányi versenyt. Fotópályázatot is útjára bocsátottak Velünk élő hagyományok – Fotókon a Kárpát-medence népszokásai címmel, melynek célja, hogy a Kárpát-medence népszokásait minél több emberrel megismertessék.

Számos vidék, település lakói őriznek a mai napig régi hagyományokat, melyekre fontosnak tartják felhívni a figyelmet – ez szintén fontos küldetésük. A 2021-es, Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség címet viselő naptárban megismertettek kiemelkedő történelmi eseményeket, feltalálókat, hungarikumokat, népművészeti értékeket és sporteredményeket. A Visszajövök én egyszer még című fotópályázat célja szintén a Kárpát-medence természeti és épített látványosságainak népszerűsítése. 2022-es, egyedi tervezésű naptárukban a Kárpát-medence 12 gyönyörű táját, kisebb-nagyobb földrajzi-történelmi vidékét mutatták be képekkel és rövid leírással. Saját tervezésű, igényes könyvjelzősorozatot is megjelentettek: a széria mindegyik példánya egy-egy neves történelmi személyiségünktől vagy írónktól származó idézetet jelenít meg. Versenyeiket határon innen és túl élő gyerekeknek, fiataloknak egyaránt meghirdetik (pl. népdalverseny).

Az alapítvány elkötelezett magyar kulturális örökségünk és értékeink továbbadása mellett, ezért rendszeresen szervez előadásokat Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondónak. Wass Albert munkásságát és örökségét kötelességüknek érzik terjeszteni, és minél több emberrel megismertetni, ehhez kiváló Rékasi Károly színművész előadóestje. Azt is célul tűzték ki, hogy hozzájárulnak az emberek egészségtudatosabb életmódjához. Elismert szakembereket, mint például dr. Zacher Gábor toxikológus főorvost hívták ehhez segítségül. Ezenkívül szerveznek nyári táborokat, könyvgyűjtést a székelyföldi gyerekeknek, rendszeresen megajándékozzák a rászorulókat karácsonykor.

Munkájuk során szeretnének minél gyakrabban közelebb kerülni a fiatalsághoz, erre minden fórumot kihasználnak. Facebook-oldaluk segítségével nemcsak saját tevékenységükről (pályázatok, versenyek, előadások) tájékoztatnak, hanem rendszeresen megemlékeznek történelmi eseményekről, híres személyekről, vagy olyan kezdeményezésekre hívják fel a figyelmet, melyeket fontosnak, szívügyüknek tekintenek. Instagram-oldalt indítottak, heti több alkalommal storyk vagy posztok segítségével mutatják be tevékenységüket, vagy éppen azokat az eseményeket, személyeket, akiket ismernie kellene minden magyar fiatalnak. Amikor úgy érezték, hogy a TikTok a legújabb közösségi médiás felület, melyet az ifjúság kedvel, úgy döntöttek, hogy ezt is használni fogják. Minden lehetőséget megragadnak annak érdekében, hogy a fiatalokat minél hatékonyabban el tudják érni. Így született az Értékteremtés a közösségi médiában elnevezésű sorozat, ahol rendszeresen könyv-, film- és zeneajánlókat jelenítenek meg.

Érdemes figyelemmel kísérni tehát az alapítvány munkáját, és segíteni sokoldalú tevékenységüket!

Sulyok Attiláné

2022.09.28