Kibertér, startupperek és dzsungelharcosok

Újra Kutatók éjszakája a Széchenyi István Egyetemen!

kutatok-ejszakaja-2022

Két év kihagyás után végre újra Kutatók Éjszakája a Széchenyi István Egyetemen. A hagyománnyá vált akadályversennyel várják az általános és középiskolás kiskutatókat, a felnőtt látogatókat pedig izgalmas előadásokkal, művészeti workshoppal, kiállítással, körsétákkal és egyéb lehetőségekkel. Korunk aktuális kérdései különböző tudományterületek oldaláról közelítve bizonyára értékes új impulzusokkal és nézőpontokkal, hasznos információkkal gazdagíthatják a rendezvényre látogatókat.

Oláh Gréta irodavezető (Felvételi Iroda, Egyetemi Szolgáltató Központ és Kollégium), a Kutatók Éjszakája főszervezője kérdésemre elmondta, hogy a Kiskutatók Akadályversenye egy győri specialitás, amely egy nagyszerű ismerkedési lehetőség az egyetemmel a legifjabbak számára. A vetélkedő során a csapatok különböző állomáspontokon haladnak végig – bejárva az egész Campust –, ahol a különböző tudományterületekhez kapcsolódó feladatokat oldanak meg, amelyre pontszámokat kapnak. A végén, az eredményhirdetésen pedig valamelyik karnak a dékánja fogadja a kiskutatók „eskütételét”, ezzel szimbolikusan ők is egyetemi polgárrá válnak. Lehet olyan kisdiák, aki már itt eldönti, hogy a Széchenyi Egyetemen szeretne tanulni – a pályaorientációt nem lehet elég korán elkezdeni – mondja mosolyogva Gréta.

A Kutatók Éjszakája egy lehetőség, hogy a győriek közelebbről megismerkedhessenek az egyetemi élettel. Az itt folyó kutatásokról a különböző előadásokon keresztül kaphatunk képet. A témák között szemezgetve sok cím felkeltheti a kíváncsiságunkat. Például az 1980-as évek akciófilmjeit tudományos szemszögből vehetjük szemügyre a Dzsungelharcosok, nindzsák és Chuck Norris című előadáson. A digitális korszak kihívásait többen is górcső alá veszik, különböző szakterületek szempontjai alapján közelítve. Az okostelefon egészségügyi kockázatairól Kovácsné Dr. Tóth Ágnes PHD egyetemi docens mesél majd az érdeklődőknek. Míg az etikai és antropológiai problémákat Dr. Egresi Katalin járja körül.

Az Idő és én című művészeti workshop résztvevői pedig a költők szimbolikus perspektíváján és az elmélyülést segítő gyakorlatokon keresztül kerülhetnek közelebb az időhöz és önmagukhoz fűződő viszonyuk megértéséhez.

Néhány előadót megkértünk, hogy adjon rövid ízelítőt olvasóink számára.

Kovácsné Dr. Tóth Ágnes: Az okostelefon csapdájában

Régen a telefont arra használtuk, hogy beszéljünk rokonainkkal, barátainkkal. Napjainkban a telefon munkaeszköz, multimédiás eszköz, naptár vagy játékgép, sőt akár társkereső. Napi több órán át használjuk, és ennek következtében lehetnek egészségügyi károsodások is. Például baktériumok okozta, SMS-nyak szindróma, éjszakai mobilozás okozta betegségek, utcai balesetek, hüvelykujj-ízületi gyulladás, illetve stressz. Másrészt a mobilhoz mint eszközhöz vagy egyes alkalmazásaihoz függés alakulhat ki. A függőség tüneteiről az előadáson fogok beszélni.

Dr. Egresi Katalin

A digitális világ a filozófiai gondolkodás számára is komoly kihívás, hiszen olyan kérdéseket kell feltennie többek között, hogy a virtuális valóság hogyan határozható meg, mi az ember helye ebben a világban, mennyiben különböznek a virtuális kapcsolatok a fizikai, interperszonális kapcsolatoktól. Valójában a korunkat meghatározó digitalizáció olyan mértékű, hogy már a hagyományos filozófiai elméletek nem adnak rá kielégítő magyarázatot. A mostani előadásom elsősorban az emberi kapcsolatok erkölcsi alapjaival foglalkozik, illetve az ember helyének meghatározásával ebben a digitális korszakban.

Dr. Tóth Péter – Jurasek Dániel: Dzsungelharcosok, nindzsák és Chuck Norris

Az előadáson egyrészt szó lesz a bel- és külpolitikai éráról, társadalmi- és kulturális miliőről, ami a 80-as évek akciófilmjeinek világát keretezte. A Reagan-korszakról van szó, csillagháborús tervekkel, aktívabb amerikai külpolitikával.

Jurásek Dániel egyetemi hallgató pedig ennek fényében mutatja be kutatását, aminek egyik fő pillérét az 1980-as évek akcióműfaját meghatározó alkotókkal, illetve egy szakértővel készített interjúi adják. Online videóbeszélgetéseket folytatott Sam Firstenberg amerikai filmrendezővel, Richard Norton ausztrál filmszínésszel, John Dulaney amerikai filmszínésszel, Stan Bush amerikai rockénekes, zeneszerzővel és Paolo Gelli olasz pedagógus, filmszakértővel. Emellett készített egy kérdőíves felmérést is magyar válaszadók, magyar akciófilm rajongók között arról, hogy mit is jelentett a magyarok számára az akciófilm a 80-as években.

Lesznek filmbetétek is, mert szeretnénk bemutatni a zsáner lényegét meghatározó toposzokat, kliséket. És talán az is kiderül majd, hogy milyen üzenete van ezeknek a filmeknek a 21. század nézői számára.

Dr. Kelemen Roland

Az előadásomban felvázolom, hogy a kibertér és a hozzá kapcsolódó eszközök milyen hatással voltak (főként (nemzet)biztonsági szempontból) az államra, társadalomra és az egyénekre. Kitérek a digitalizáció pozitív hatásaira, így főként a jóléti rendszerek jelentős reformjára, illetve többek között az okoseszközök jelentőségére. Emellett a biztonságra gyakorolt negatív következményeket is feltárom, és szó lesz az új típusú állammodellről, az ún. cyberfare state-ről, illetve annak almodelljeiről, amelyek az euroatlanti térség államaiban, valamint főként az eurázsiai térség keleti országaiban jöttek létre.

A teljes program itt olvasható.

Szabados Éva

2022.09.26