Politika és stílus – stílusos politikus

Schiffer Miklós előadása a győri MCC-ben

schiffer-miklos-eloadas-gyori-mcc

Az öltözködés, a ruházat mindig is fontos volt a tekintetben, hogy az ember a mindennapokban kifejezze önmagát a környezete számára. Ez még inkább érvényesül a politika világában, ahol az öltözködés egyben a hivatalos protokoll részét is képezi.

Gondoljunk csak a brit királyi dinasztiára, vagy az egyes országok vezetőire, akiknek ruházata, öltözködési stílusa részét képezi az általuk képviselt közösség megjelenésének. Ezen öltözködési mintákat ismerhették meg azok, akik szeptember 13-án ellátogattak az MCC győri képzési központjába, ahol Schiffer Miklós nemzetközileg elismert stílustanácsadó tartott előadást Politika és stílus címmel. Az eseményen több mint 170 érdeklődő vett részt, akiknek a rendezvény után alkalmuk nyílt személyes kérdéseiket is feltenni a szakember számára.

schiffer-miklos-eloadas-gyori-mcc

Schiffer Miklós kifejtette, hogy mind nyugaton, mind keleten nagy hagyományai, illetve jelentős szerepe van a politika világában az öltözködésnek. Nálunk, a közép-európai régióban ez kevésbé jellemző, amely valószínűleg a szocializmus örökségének is tekinthető. Jó példának hozta a szakember a brit királyi udvart, melyből a közelmúltban elhunyt II. Erzsébet öltözködési protokollját mutatta be részletesen. A királynő mindig kalapjával és táskájával üzent a külvilág számára, illetve jelezte környezetének, hogy mely emberrel milyen hosszan tervez beszélgetni. A királyi család mellett másik nyugati példának a mindenkori amerikai elnöki adminisztrációt hozta példának az előadó, ahol az elnöki viseletnek ugyancsak jelentős diplomáciai szerepe, illetve protokolláris üzenete van.

schiffer-miklos-eloadas-gyori-mcc

A keleti világból az orosz és kínai vezetőség öltözetét tekintette át, akik ugyancsak nagy hangsúlyt fektetnek a saját ruházatuk általi kommunikációra. Az előadást követően beszélgetésre került sor, amely során a nagyszámú közönség megtudhatta, hogy miként válik valakiből stílustanácsadó, valamint, hogy mi motiválta Schiffer Miklóst, hogy ezen az úton induljon el. Az előadást, illetve a beszélgetést követően a közönség tehette fel kérdéseit, amelyekre az előadó frappánsan válaszolva a világ szinte minden tájáról hozott öltözködési példákat.

schiffer-miklos-eloadas-gyori-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2022. szeptember 21-én, 17.00 órakor kerül sor a következő előadásra, melynek címe Röszkén túl – egy órában a nyugat-balkáni migrációs útvonalról. Az előadók a Migrációkutató Intézet munkatársai, Vargha Márk és Párducz Árpád lesznek.

2022.09.22