Eddie Redmayne és Ben Kingsley is díjat kap a Zürichi Filmfesztiválon, Colin Farrell pedig a legnagyobb tapsot érdemelte ki Velencében

Három filmes hír a nagyvilágból

eddie-redmayne-ben-kingsley-colin-farrell

Aranyszem-életműdíjjal ismeri el az Oscar-díjas Eddie Redmayne színészi pályafutását a szeptember 22-én megnyíló 18. Zürichi Filmfesztivál, ahol Ben Kingsley pedig Arany Ikon-díjat kap majd.

Redmayne szeptember 25-én veheti át a díjat legújabb filmje, a The Good Nurse című thriller európai premierje előtt. Tobias Lindholm filmjében ő alakítja a „halál angyala” néven elhíresült ápolót, aki halálba segítette a rábízott betegeket. A díjátadón a rendező is jelen lesz. Redmayne a szeptember 22. és október 2. között zajló nemzetközi filmfesztiválon mesterkurzust is tart.

A generációja egyik legkiemelkedőbb színészeként számon tartott brit Eddie Redmayne-t sokan a Fantasztikus állatok és megfigyelésük című fantáziafilm főszereplőjeként, Newt Scamanderként ismerik, Oscar-díját Stephen Hawking elméleti fizikus megformálásáért kapta A mindenség elmélete című életrajzi filmben.

A Zürichi Filmfesztivál közleményében emlékeztetett arra, hogy Redmayne 2007-ben már járt a fesztiválon a Kegyetlen báj című filmjével, amelyben Julianne Moore volt a partnere. Christian Jungen, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta: izgatottan várják a színészt, aki a The Good Nurse című filmben lebilincselően bizonyítja ismét sokoldalú tehetségét. Az izgalmas thriller forgatókönyvét Krysty Wilson-Cairns írta, a szereposztásban Jessica Chastain, Nnamdi Asomugha, Noah Emmerich és Kim Dickens neve is olvasható.

A most 40 éves Redmayne színpadon kezdte pályafutását. Már gyerekként szerepelt a londoni West Enden az Oliver című darabban, amit Sam Mendes rendezett, s ezt számos további színházi fellépés követte. A film is hamar felfedezte, 2005-ben az Elizabeth című filmben játszott Helen Hirren mellett, és 2006-ban Robert De Niro Az ügynökség című rendezésében is szerepelt. Az áttörést Tom Hooper A nyomorultak című produkciója hozta meg számára, amelyben olyan sztárokkal játszott, mint Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway és Amanda Seyfried.

Az Aranyszem-életműdíjat idén Charlotte Gainsbourg francia színésznő is átveheti majd Zürichben. Korábban mások mellett Iris Berben, Kristen Stewart, Jake Gyllenhaal, John Malkovich, Helen Hunt és Olivia Colman is megkapta az elismerést.

Az Oscar-díjas brit színész, Ben Kingsley pedig a Salvador Dalí spanyol festőművészről szóló Dalíland című új életrajzi filmjével érkezik a svájci filmmustrára, amelyen ő is mesterkurzust tart majd. Christian Jungen, a fesztivál művészeti igazgatója közleményében olyan sokszínű, rendkívüli színészként festette le Kingsley-t, aki szerepeit mély emberi tartalommal tölti meg.

Kingsley alakította a nyolc Oscar-díjjal elismert Gandhi című film címszerepét, és Steven Spielberg hét Oscar-díjat elnyerő Schindler listája című filmjének könyvelőjét, de dolgozott Martin Scorsesével (Viharsziget, A leleményes Hugó), Ridley Scott-tal (Exodus: Istenek és királyok), és játszott Isabel Coixet Elégia című romantikus drámájában is.

Az Arany Ikon-díjat olyan kiválóságoknak ítélik oda, akik színészi teljesítményükkel hatással voltak a filmművészetre, és egy egész generáció számára váltak ikonná. „Mesélő vagyok, nem több és nem kevesebb. Megérintett, hogy Zürich úgy ítélte meg, hogy kitüntet egyszerű, ősi mesterségemért” ‒ reagált Kingsley a megtiszteltetésre. Mary Harron Dalíland című filmjében az excentrikus spanyol művészt testesíti meg. Az életrajzi dráma 1973-ban játszódik, mikor a festő új asszisztensével egy fontos New York-i kiállításra készül, miközben házassága éppen az összeomlás szélén áll.

Több mint tíz percig tapsolta állva a közönség A sziget szellemei cím film sztárját, Colin Farrellt, valamint kollégáját, Brendan Frasert (The Whale) és Martin McDonagh rendezőt a Velencei Filmfesztiválon. A film két jó barát (Farrell és Gleeson) rendhagyó történetét meséli el, miután barátságuknak hirtelen vége szakad, és ez a szakítás megrengeti azt a kis vidéki közösséget is, amelyben élnek. A produkció jó kritikákat kapott, a Variety újságírója néhol szívbe markolóan szomorú, „csendesen csodálatos filmnek” nevezte, dicsérte McDonagh forgatókönyvét, rendezését és színészvezetését is.

A sziget szellemei című filmben McDonagh először dolgozott együtt ismét Gleesonnal és Farrell-lel a 2008-as Erőszakik után. A rendezőnek legutóbb a Három óriásplakát Ebbing határában című filmje hét Oscar-jelölést kapott, két színésze, Frances McDormand és Sam Rockwell pedig el is nyerte a díjat. A sziget szellemeit október 21-től az észak-amerikai mozikban játsszák majd, a magyar nézők pedig január 26-tól láthatják a filmszínházakban.

A Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában idén rendkívül erős volt a mezőny Darren Aronofsky The Whale című drámájával, Brendan Fraser főszereplésével, és Todd Fields Tár című életrajzi filmjével, Cate Blanchett-tel a címszerepben.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2022.09.10