Csipkecsodák varrva, verve, kötve, horgolva

II. Csipketalálkozó Hövejen – SzaSzi összefoglalója

hovej_01

Kőhajításnyira Kapuvártól egy alig 300 lelkes falucskában, Hövejen a „csodák hétvégéjét” ünnepelték 2022. augusztus 27-én. Az ország minden tájáról érkeztek ide olyan alkotó közösségek, akiknek gyönyörű kézimunkái igazi értékeket képviselnek.

A nyárzáró bulival és gasztroprogramokkal összekapcsolt eseményen a höveji Csipke Múzeum is egész nap tárt kapukkal fogadta a vendégeket. A rendezvény már augusztus 26-án megkezdődött dr. Lanczendorfer Zsuzsanna előadásával. A néprajzkutató a magyarságra jellemző jelképek, szimbólumok világába kalauzolta el a népes hallgatóságot. A falusi ember dalai, versei, díszítőmotívumai mind-mind jelentéssel bírtak egykor, semmi nem volt ok nélkül való, ezt manapság már egyre kevesebben tudjuk.

hovej_02

Minden magyarok ruhája a tervezőn (forrás: Facebook) – Zsikó Zsuzsanna is az Aurora FolkGlamour ruháját viseli (fotó: Vargáné Molnár Zsuzsanna)

Különleges történetekkel, viseletekkel érkezett Németh Hajnal Aurora, az Aurora FolkGlamour megálmodója, négyszeres Hungarikum-díjas magyar ipar- és képzőművész, aki azt vallja, hogy a népi kultúránkat nekünk kell óvnunk, ápolnunk, mert más nemzet ezt nem teszi meg helyettünk. Ennek szellemében igyekszik a népművészetünk kincsestárából a mai világban is hordható darabokat tervezni és készíteni. A „Minden magyarok ruhája” elnevezésű projektjében például igyekezett minél több tájegység hímzésmintáját megmutatni. (Eddig 37 alkotó munkáját sikerült ötvözni, de ez még bővül!)

A gyönyörű mintakincs korszerűvé tétele egyébként trenddé vált itthon is. Hatodik alkalommal rendezte meg a budai Várban a Mesterségek Ünnepe keretében a „folkTREND! – A hagyomány a régi, a stílus új” elnevezésű divatbemutatót az Agrárminisztérium, ahol a tradíciókon alapuló, mégis modern, a hétköznapokban is hordható viseletek népszerűsítése a cél. Itt említem meg, hogy aki a höveji Csipke Múzeumba látogat, megcsodálhatja Hrivnák Tünde divattervező 2019-es, höveji csipkével díszített tavaszi-nyári kollekcióját (BY ME Relation). Méltón bearanyozta a délutánt Zsikó Zsuzsanna népdalénekes gyönyörű énekhangja.

hovej_03

Necckötés (fotó: Varga Szabolcs) – pókolás hagyományosan és gyerekmódra

De essen szó végre a csipkecsodákról! A szombati napon 15 csipkéző csoport mutatta meg legszebb munkáit. Ha valaki azt gondolja, hogy csak bámészkodni lehetett, annak elárulom, hogy sokkal többről volt itt szó. Az ügyes kezű lányok, asszonyok a nagy meleg ellenére is egész nap járatták az orsót, forgott a tű, meséltek hagyományaikról, és a bátrabbak – férfiak is – kipróbálhatták a csipkeverés csínját-bínját. Eközben a gyerekek „höveji módra” pókolhattak álomfogót, „hímezhették” a mézeskalácsot, pöndöríthették a faforgácsot, vagy „mintázhattak” magvakból a Montázs Kézműhely Egyesület jóvoltából. Még a fajátékok is azt hirdették, milyen gazdag a népművészetünk.

Nézzünk körül kicsit a standokon!

hovej_04

A Nagykunsági Kunhímző és Vert csipke Közösségek tájegységükre jellemző egyedi díszítőművészetükkel érkeztek. Ennek része a színes gyapjúfonallal készülő kunhímzés, amely 2019 óta már a Szellemi Kulturális Örökség listáján is szerepel. Megcsodálhattuk a szűcshímzést, a jászhímzést és vert csipkéiket, amelynek híre az országhatárokon túl ér. Ízelítőt adtak a szalmafonásból, és hoztak a legénybotokból egy párat mutatóba. Büszkén ápolják hagyományaikat, Kézműves Örökség Egyesületük (KÖE) tagjai között vannak szövők, kosárfonók, fonó, díszműkovács, hímzők, kályha és kandalló építő, virágkötő, tojásíró, kapart-tojás készítő, porcelánfestő, gyapjúfilc-ékszer készítő, gyapjúfilcrátétes, gyapjúfeldolgozó, riseliő, bútorfestő. Nemcsak ápolják hatalmas mesterségbeli tudásukat, hanem továbbadására is törekednek.

hovej_05

Kalocsa városa gazdag népművészetét, hagyományait bizonyára sokan ismerik. Ennek ellenére, aki megállt szépen dekorált standjuk mellett, sok dologra rácsodálkozhatott. A kalocsai értékek, a ma is alkotó, színes virágokat előíró-, pingáló- és hímzőasszonyok munkái szintén a szellemi örökségünk része. Kultúrájuk komplex egységét jól mutatja, hogy a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület a kézműveseken kívül rendszerint táncosokkal, énekesekkel érkezik.

hovej_06

A találkozó résztvevője volt a 191 tagot számláló, országos vonzáskörzetű Magyar Csipkekészítők Egyesülete, elnökük Vonsik Zsuzsa. Nem titkolt céljuk az országban élő alkotók összefogásával ápolni, felkutatni, éltetni a hagyományokat, és kinevelni az utánpótlást. Palettájuk igen gazdag, mert textilkultúránk minden stílusát és technikáját művelik.

hovej_07
A világhíres halasi csipke (a jobb oldali kép forrása: wikipédia)

A magyar kultúra védett szellemi örökségében a halasi csipkea csipkék királynője, a királynők csipkéje”. A cérnából alkotott, aprólékos mozdulatokkal varrott csodák Kiskunhalason készülnek. A több mint 110 éves, egyedülálló technika és motívumkincs nemzedékről nemzedékre száll, de képes megújulni is, a jelenkor értékeivel társulni.

hovej_08

A csodás fehér áttört alkotások között már messziről kéklenek a Győri Kékfestő Műhely textíliái. Tóth Ildikó kékfestő népi iparművész és Gerencsér Zsolt, a népművészet ifjú mestere örömmel mesél a kékfestés speciális eljárásáról. Ez a batikoláshoz sorolható eljárás a 18. században terjedt el. Családjuk 1906 óta foglalkozik kékfestéssel. A mai napig hagyományos eszközöket és technológiát alkalmazva készítik a kéklő szépségeket.

hovej_09

Hövej község nevét a hímzés tette ismertté a világ előtt. A leheletfinom anyagon a laposöltések és a lyukhímzések gazdag rajzolatát a finom „pókolások” teszik igazán különlegessé. A höveji asszonyok tudják jól, hogy egy lyukat hogyan lehet pókháló finomságú csipkeként „bekötni”. Erre rendkívül büszkék, sőt arra is, hogy két azonos pókozású minta egy darabon csak ritkán fordul elő. A könnyed tűtánc komoly elmélyedést igényel. Régen a falu minden lánya, asszonya varrta. Ma a Höveji Csipke Egyesület (Kapuvár, Kovácsné Pócza Ágnes vezeti) és a Höveji Csipkevarrók Köre (Hövej) éltetik a ma már nem mindennapi „tudományt”, óvják kincsüket, a „Rábaköz gyöngyszemét”, és remélik, hogy a höveji csipke hamarosan a hungarikumok sorába emelkedik (jelenleg kiemelt nemzeti érték).

hovej_10

Nógrád megye déli részén, a Börzsöny és a Mátra közötti zöld völgyben, a Cserhátalján megbúvó kis falu az igazi palóc hagyományok egyik központja. „Kozárd, a Palócföld megújuló faluja” – hirdetik büszkén képviselői. A rendezvényen csipkézőik képviselték a Palócföldi Népi Iparművészeti Egyesületet, de tagjaik között a tojáspatkolótól a mézeskalácsosig még számos mesterség megtalálható.

hovej_101

2016 óta működik a Zala Megyei Népművészeti Egyesület Csipkekészítő Szakköre Koleszár Éva népi iparművész vezetésével, aki szintén fontosnak tartja, hogy a csipkekészítés hagyománya ne merüljön feledésbe, és hogy ma is hordható, használható egyedi öltözetek, kiegészítők, lakástextilek készüljenek.

hovej_11

Sándor Istvánné Marika és kis csapata Hódmezővásárhelyről érkeztek, akik a horgászokat is meg tudták döbbenteni, hiszen rececsipkéik, vagyis a „necc” a halászhálók ősi készítési módjához hasonló. A reneszánsz idején vált népszerűvé, hazánkban leginkább Hódmezővásárhelyen honosodott meg. Leegyszerűsítve: a neccet előbb megkötik, fűzik, majd különböző öltésekkel kivarrják. A kitűzőtől a napernyőn át a csipkeruháig nagyon változatos formában láthattuk a rendezvényen.

hovej_12

A Balaton mellől érkezett az Alsóörsi Csipkeműhely. A húszéves múltra visszatekintő lelkes kis csapat munkáját Szuper Miklósné Gránátalma-díjas népi iparművész kezdte oktatni és irányítani magas szintű szakmai tudással. A balatonendrédi csipke jellegzetességeit, motívumkincsét véve alapul formálódott, alakult ki a Balaton-felvidéki, alsóörsi csipke. Jellemzője, hogy a minta gyakorlatilag egy szalag, folyamatos, megszakítás nélküli a főmotívum.

hovej_13

Bemutatkoztak a balatonendrédiek, a Balatonendrédi Csipkézőkör is! A somogyi dombok által ölelt falucskában a csipkeverés hagyománya több mint száz éves múltra tekint vissza. Virágkorát az 1930-as években élte. Zsáktelepülés jellegéből adódóan egyedülálló mintakincs alakult ki az évek során. Történetük során mindig akadt, aki a csipkézők vezéralakja lett. Az 1970-es években hanyatlásnak indult, csak összefogással lehetett megmenteni. Olyan erős ez a törekvésük, hogy az 1996/97-es tanévtől az iskolai oktatásba is bevezették, így ma már minden felsős helybéli leány kitanulja a csipkeverést. 2022-ben régi vágyuk teljesült, egy állandó kiállításon hirdethetik, hogy kincsük egykor világhírű volt.

hovej_14

Egy történet szerint a nemeshanyi kovács lánya (aki 1904-ben született) a csipkevarrást könyvekből tanulta meg, később ez lett a megélhetése, sőt az 1937-es párizsi világkiállításon egyik munkáját díjazták. A tudás a feledés homályába veszett volna, ha a faluban néhány csipke, mintakarton nem került volna elő a padlásokról. Az utódoknak már rajzokból, csipkékből, emléktöredékekből kellett megfejtenie a technikát, és kiragadni a feledés homályából. A történetet a Nemeshanyi Hagyományőrző Csipkebarátok képviselőitől ismerhették meg az érdeklődők.

hovej_15

Számunkra talán legkevésbé ismert a Magyarkanizsáról, Vajdaságból érkező Kreativa (korábbi nevén Madeira) kézimunka csoport munkája. A kis létszámú csoport rendkívüli energiákkal dolgozik. Hímzések, csipkék, használati és dísztárgyak születnek a tagok keze által. Nehéz lenne mindent felsorolni, mert nagyon széles az érdeklődési körük. A hagyományos hímzések mellett (tűfestés, horgolás, frivolitás stb.) modern technikákat is kipróbálnak (nemezelés, papírfonás, drótékszer stb.). Számos díjat is birtokolnak. Számukra egy a lényeg, összegyűlni és alkotni.

hovej_16

Aki lemaradt a höveji „csodák hétvégéjéről”, ne búsuljon, mert a jelszó: Jövőre, veletek, ugyanitt! Addig is érdemes ellátogatni a felújított Csipke Múzeumba, ahol a bölcsőtől az oltáron át az ablakig mindent csipkébe öltöztettek a szorgos kezű hövejiek.

Szöveg és képek: SzaSzi

2022.09.02