''Így látnak ők – régi és kortárs fotográfusok városképei''

Szabadtéri tárlat a városháza előtt – Berente Erika tudósítása

igy-latnak-ok-kiallitas

Dunaszerdahely és Győr 2 éve kötött testvérvárosi szerződést, de a két település és az ott lakók kapcsolata messzire nyúlik vissza. A közelmúltban aláírt szerződés célja, hogy a két Duna menti város még több területen tudjon együttműködni. Legkézenfekvőbb a kulturális azonosságok megtalálása és együttesen megvalósított projektek kivitelezése.

Ezek egyike egy közös tárlat megszervezése. Az „Így látnak ők – régi és kortárs fotográfusok városképei” című kiállítás Győr és Dunaszerdahely épített környezetét mutatja be 100 év különbséggel. A győri városfotók a XX. század első felében készültek, míg a dunaszerdahelyi képek kortárs alkotók művei. A győri felvételeket Dobos Vilmos, Mithay József és Glück József készítette. A képeken a város emblematikus épületeit, ma már nem látható részleteit fedezhetjük fel, az utcákon és a tereken pedig a hétköznapok nyüzsgését láthatjuk.

A dunaszerdahelyi felvételek kortárs alkotók, Karaffa Attila és Nagy Gyula művei. Ezeken a képeken a 25 ezres kisváros metamorfózisát követhetjük végig. Előbb a rombolás képeit, majd modern házakat, szocreál köztéri szobrokat láthatunk. Aztán jött a fordulat: a városképben jelentős változás történt a kilencvenes évektől. Ekkor kérték fel Makovecz Imrét, hogy tervezze meg a belváros arculatát. Az ő stílusában épült a városháza, formálódott át a templomtér és újult meg a főutca. Ezeket az átalakult területeket is megörökítették a fotósok, tulajdonképpen a város építészetének krónikásaivá válva. De természetesen az ott élőkről is készítettek képeket: elkapott pillanatokról, a sport összetartó erejéről, a nagyrendezvények hangulatáról szóló fotók is kerültek a paravánokra.

Ismerkedjenek meg Dunaszerdahellyel, ruccanjanak át egy sétára vagy strandolásra!” ‒ invitálta a látogatókat a megnyitón Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere. Hallgassanak rá!

A tárlat Győrben 2022. augusztus 31-ig lesz megtekinthető, Dunaszerdahelyen pedig szeptember 12-től lesz látható.

Berente Erika

2022.08.26