Szarajevóban lesz a Hat hét című film világpremierje


hat-het-film

A Szarajevói Filmfesztiválon mutatják be Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmjét augusztusban. A nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó érzékeny alkotás a rangos nemzetközi szemlén a Szarajevó Szíve fődíjért is versenybe száll a régió legizgalmasabb új filmjeivel együtt.

Közzétették a 28. Szarajevói Filmfesztivál szervezői az augusztus 12-én kezdődő filmünnep versenyprogramját. A rangos eseményre a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című magyar film is meghívást kapott. A szarajevói filmfesztivál az elmúlt három évtizedben Európa legnagyobb presztízsű seregszemléi közé nőtte ki magát, a vetítéseken évről évre több mint 100 ezer néző vesz részt, míg a nívós szakmai programokon világsztárok és a térség élvonalbeli filmesei vesznek részt. Fábián Nikolett, Gyimesi Anna, Kálmán Mátyás, Nagy Kálmán, Nemes Anna, Szelestey Bianka, Turai Balázs és Vermes Dorka rendezők alkotásai a rövid-, a diákfilm és a dokumentumfilm versenybe kaptak meghívást.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósult Hat hét az érettségi előtt álló, nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetét dolgozza fel, aki, miután teherbe esik, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó párnak. Bár a lány eleinte úgy érzi, profi asztaliteniszező karrierje érdekében a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik. A jogszabály alapján mindössze hat hét áll rendelkezésére arra, hogy meggondolja magát, amely az örökbeadó és -fogadó szülőknek is érzelmileg rendkívül megterhelő időszak.

hat-het-film

Bár az alkotók eleinte dokumentumfilmben szerették volna feldolgozni a témát, végül valós eseményeken alapuló történetet dramatizáltak. „...Egy ilyen helyzetben a kamera jelenléte erősen befolyásolhatja a szereplők döntéseit, és ezt nem tartottuk volna helyesnek, ráadásul azt éreztük, hogy narratív filmes keretek között sokkal közelebb tudunk menni ehhez a szituációhoz” – mondta el korábban a forgatáson Szakonyi Noémi Veronika rendező, és hozzátette, hogy elsőre nem volt számukra egyértelmű, melyik oldalról mutassák be az örökbeadás folyamatát: „A beszélgetéseink során arra jutottunk, hogy az életet adó anyákról esik a legkevesebbszer szó, ők a leginkább alulreprezentáltak. Gyakran stigmatizálják őket, ezért inkább láthatatlanok maradnak, és kevés segítséget kapnak.

Vincze Máté Artur forgatókönyvíró elmondta, törekedtek arra, hogy minél realistább film szülessen, éppen ezért a forgatókönyv mögött is komoly kutatómunka áll: „Találkoztunk olyan civil szervezetek vezetőivel is, akik a vér szerinti anyáknak és a pároknak segítenek az örökbeadás folyamatában. Beszélgettünk velük arról, hogy mit gondolnak a hat hetes törvényről, és kiderült, hogy a jogszabály őket is megosztja.

A Hat hét főszerepét Román Katalin alakítja, aki Szakonyi Noémi Veronika rendező szerint „egy autentikus, nyers, izgalmas karakter, akinek elképesztő akaratereje van”. A főszereplő mellett a film további szerepeiben Balsai Móni, Mészáros András, Járó Zsuzsa, Szczaurski Lana,Takács Kati és Györgyi Anna is látható.

A rendező állandó alkotótársa Vincze Máté Artur, akivel Almási Tamás dokumentumfilm-rendező osztályában közösen végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A forgatókönyvet az alkotópáros Daoud Dániel forgatókönyvíróval közösen írta. A Hat hét producere Romwalter Judit, akivel a rendező korábban a Fényképezte Zsigmond Vilmos című dokumentumfilmet készítette közösen. A film operatőre Dévényi Zoltán, vágója Hargittai László és Vághy Anna, jelmeztervezője Szlávik Juli, zeneszerzője Sperling Andor, hangmestere Tőzsér Attila, látványtervezője Valcz Gábor. A Hat hét a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült a SPARKS gyártásában.

Fotók: © SPARKS
Nemzeti Filmintézet

2022.07.25