Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire


kaszas-attila-dij-2022

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire: Harsányi Attilára, a Miskolci Nemzeti Színház, Ötvös Andrásra, a 6Szín és Rába Rolandra, a Proton Színház jelöltjére. A szavazatokat augusztus 21-én éjfélig várják díj hivatalos oldalán.

A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést – hangzott el a díj átadását lebonyolító MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. online sajtótájékoztatóján. A díj átadása évről évre a magyar színházi szakma kiemelt ünnepe, az országos színházi évadnyitó rendezvény nélkülözhetetlen eseménye – mondta Fülöp Péter helyettes államtitkár szavait tolmácsolva Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkárságának főosztályvezetője. Kiemelte: az elismerés nem lezárás, nem befejezés, sokkal inkább jelzés, hogy a díjazott jó úton jár; visszacsatolás arról, hogy munkássága, művészete értéket teremt. „Inspiráció a pálya koordináta-rendszerében, egyértelmű megerősítés és mély emberi gesztus” – fogalmazott. Mint mondta, a Kaszás Attila-díj a hazai színházi élet egyik legrangosabb, nem állami alapítású szakmai díja, már 14 éves múlttal. A jelöltek nevét bejelentve Szóllás Péter hangsúlyozta: mindhárman kiváló művészegyéniségek, példaértékű pályafutást, emlékezetes alakításokat, valamint nyomot hagyó alkotómunkát tudhatnak magukénak.

Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára kiemelte: „A Kaszás Attila-díj nem korlátozódik az országhatárokon belüli társulatokra, hanem nyitva áll minden magyar ajkú színművész, illetve színtársulat számára”; öt alkalommal is határon túli színművész vehette át. Hangsúlyozta: akik erre a díjra jelölést kaptak, kiérdemelték nemcsak társulatuk, hanem mindnyájunk megbecsülését, ők azok, akik nemcsak elfogadják a közösség javait, hanem vissza is akarják adni a kapottakat. Már a díj jelöltjének lenni is megtiszteltetés – mondta. Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere, a díj társalapítója kiemelte: rekordszámú, negyven társulat jelölt idén, a nomináltak közül a közönség voksai alapján kerül ki a győztes.

A díj Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja; a fiatalon elhunyt színész mindig nagy szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

Harsányi Attila kiemelte: óriási megtiszteltetés számára a jelölés, mert azt jelzi, hogy a társulat szerint mind emberileg, mind szakmailag megfelel ennek a díjnak. A miskolci színházban sok olyan ember dolgozik, aki szintén érdemes lenne erre a jelölésre – hangsúlyozta. Ötvös András azt hangsúlyozta: az egyik leghitelesebb dolog, ha a kollégái és a közönség mondja, hogy díjra érdemes. A díj visszajelzés arról, hogy amit az ember csinál, az minőségi – mondta. Rába Roland elmondta: a közösség-összetartó képességre most talán nagyobb szükség van, mint a színészi tehetségre. „Egyszerre megfelelni a szakmának és hatással lenni a közönségre, talán ez mindannyiunk legnagyobb vágya” – mondta.

A Kaszás Attila-díjat a XII. kerületi önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. Az elismerést a MANK gondozza az MMA támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. Az elismerés jelentős anyagi megbecsüléssel is jár: a Kulturális és Innovációs Minisztérium díja bruttó 800 ezer forint, és jelentős pénzjutalomban részesíti a díjazottat a Raiffeisen Bank is. A jelöltekkel interjút készít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, és sugározza azokat a felületein.

A szavazatokat augusztus 21-én éjfélig várják a díj hivatalos oldalán. Átadásának pontos időpontjáról és helyszínéről a szervezők a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Fotó: kaszasattiladij.hu
Forrás: MTI

2022.07.22