Harrison Ford 80 éves

Bogár Erika írása

harrison-ford

80 éve, 1942. július 13-án született Chicagóban az Oscar-díjra jelölt Harrison Ford, Han Solo, Indiana Jones és számos kultikus, valamint felejthetetlen filmszerep megformálója.

Harrison Ford rádiós műsorvezető szeretett volna lenni, ezért Kaliforniába költözött. Nem kapta meg a munkát, ám bekerült a Columbia Pictures Új Tehetség programjába, és a Universal Studios alkalmazottja lett. Hogy eltartsa két gyermekét és feleségét, ács- és asztalosmunkákat vállalt Hollywoodban, és egy ideig háttérmunkásként dolgozott a The Doors együttes stábjában.

Első szerepét, amikor neve a stáblistára is felkerült, az 1967-es A gyilkosság ideje (A Time for Killing) című westernben kapta. Fred Roos producer hitt a tehetségében, és a támogatásával George Lucas neki adta Bob Falfa szerepét az American Graffitiben (1973). Egyes források viszont arról írnak, hogy Lucasnál asztalosként dolgozott, mielőtt a rendező szerepet ajánlott neki, ahogy állítólag Francis Ford Coppola filmjeibe is úgy került, hogy a filmes irodáját bővítette ki.

Han Solo szerepét szintén Roos és Steven Spielberg javaslatára kaphatta meg, miután Carrie Fisherrel és Mark Hamill-lel részt vett a Csillagok háborúja (Star Wars: Episode IV – A New Hope, 1977) olvasópróbáján. A Birodalom visszavágban (Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back, 1980), A Jedi visszatérben (Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi, 1983), majd a 2000-es években készült folytatásokban is ő játszotta a szerepet. A Jedi visszatér forgatása során azt kérte Lucastól, hogy írja meg Han Solo halálát, mert az hatásos befejezést adna a filmnek. Ő azonban visszautasította a kérést. Han Solo-t sokan cinikus humoráért és vagányságáért kedvelik, stílusa Harrison Ford számos szerepében visszaköszön, dr. Henry „Indiana” Jones régészprofesszor esetében különösen.

A több Oscar-díjjal kitüntetett filmsorozatot – Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark, 1981), Indiana Jones és a végzet temploma (Indiana Jones and the Temple of Doom, 1984), Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (Indiana Jones and the Last Crusade, 1989), Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008) – Steven Spielberg rendezte, és számos kiváló színész vállalt szerepet egy-egy részében. Denholm Elliott alakította Marcus Brody múzeumi kurátort; Indy barátját és segítőjét, Sallah-át A Gyűrűk Urából is ismert John Rhys-Davies; édesapját pedig Sir Sean Connery. Ford rangos cserkész volt ifjúkorában, és hüllőtanulmányozó tanácsadóként dolgozott a cserkésztáborban. Indy Jones kígyóktól való félelme, illetve hogy fiatal alakjában cserkészként jelenik meg a második epizódban, utalások a színész magánéletére.

Harrison Ford általában nyomozókat, határozott, kemény karaktereket alakított thrillerekben, drámákban és akciófilmekben. Időnként romantikus vígjátékokban is szerepelt, de készült a főszereplésével sci-fi is. A Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982), Ridley Scott rendezése Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal című könyvéből a maga korában nem lett kasszasiker, mára azonban kultfilmmé vált. 2017-ben mutatták be a folytatását Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049) címmel.

1985-ben Fordot Oscar- és Arany Glóbusz-díjra jelölték A kis szemtanú (The Witness) című, amish közösségben játszódó krimiben nyújtott alakításáért, ahol Samuelt (Lukas Haas), a gyilkosság szemtanújává vált kisfiút próbálja rendőrként megvédeni, miközben szerelem szövődik közte és Samuel özvegy édesanyja között, akit Kelly McGillis személyesített meg.

Tom Clancy Jack Ryan-könyveinek filmadaptációi közül a Férfias játékok (Patriot Games, 1992) és a Végveszélyben (Clear and Present Danger, 1994) című részekben alakította a főszereplőt, partnerei pedig Sean Bean, Willem Dafoe, James Earl Jones, Joaquim de Almeida voltak. A szökevény (The Fugitive, 1994) című akciófilmben egy a felesége meggyilkolásával vádolt orvost játszott, aki megszökött, hogy megkeresse az igazi gyilkost, és tisztázza magát. Az őt üldöző különleges ügynök megformálásáért Tommy Lee Jones Oscar- és Golden Globe-díjat kapott a Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Az elnök különgépe (Air Force One, 1997) ugyancsak akciófim volt, Ford itt az Egyesült Államok bátor elnökeként a levegőben szállt harcba a terroristákkal a családjáért és az embereiért. Gary Oldman, Glenn Close, Jürgen Prochnow, Dean Stockwell játszottak vele.

A romantikus vígjátékokban is kiváló színészekkel szerepelt. A Dolgozó lányt (Working Girl, 1988) Sigourney Weaverrel és Melanie Griffith-szel, a Hat nap, hét éjszakát (Six Days Seven Nights, 1998) Anne Heche-csel forgatta. Az Audrey Hepburn főszereplésével 1954-ben készült Sabrina 1995-ös remake-jében Julia Ormond alakította a címszerepet, Ford az idősebb, Greg Kinnear az ifjabb fivért. A 2000-es Temetetlen múlt (What Lies Beneath) című thrillerben tőle szokatlanul negatív karakterként jelenik meg Michelle Pfeiffer oldalán.

Harrison Ford közösségi emberként is aktívan tevékenykedik. Pilóta, és több repülőgép tulajdonosaként az Experimental Aircraft Association Young Eagles programjának elnöke volt. A program a gyerekekkel ismerteti meg a repülést. A Conservation International környezetvédelmi szervezetnek pedig jelenleg is alelnöke. „A CI munkája a tudományra, a politikára és a vállalkozásokkal, kormányokkal és közösségekkel való partnerségre összpontosít.” 2006-ban megkapta a Jules Verne Spirit of Nature Award kitüntetést a természet és vadvilág megőrzésében végzett munkájáért. Egy pók- és egy hangyafaj is viseli már a nevét: a Calponia harrisonfordi és a Pheidole harrisonfordi, ugyancsak természetvédelmi tevékenységének tiszteletére.

Az Empire magazin minden idők legnagyobb filmsztárjának választotta. 1981-ben és 2015-ben Szaturnusz-díjat kapott Az elveszett frigyláda fosztogatói, illetve a Star Wars – Ébredő erő (Star Wars: Episode VII – The Force Awakens) című filmekben nyújtott alakításaiért. 2002-ben a Golden Globe-díj átadóján átvehette a Cecil B. DeMille-életműdíjat. Ha minden jól megy, akkor pedig 2023-ban ismét Indiana Jones bőrében láthatjuk majd.

Bogár Erika

Forrás: starwars.fandom.com, hu.wikipedia.org, conservation.org, eaa.org 1, eaa.org 2

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2022.07.13