A legek évadja volt

A Győri Balett évadzárója – Szabados Éva tudósítása

gyori-balett-evadzaro

2022. július 8-án tartotta évadzáró társulati ülését a 43 éves Győri Balett. Velekei László igazgató szerint egyedülálló évad áll a hátuk mögött, amelyre az egész társulat büszke lehet. Különösen a pandémia után. A családias hangulatú eseményen az örömteli összegzés és díjeső mellett helyet kaptak a megemlékezés percei és Artem Pozdeev megható búcsúja is.

Velekei László igazgató és Radnóti Ákos alpolgármester rövid köszöntője után a megemlékezés percei következtek. A közelmúltban távozott közülünk Loósz Krisztina táncművész, a Győri Balett egykori táncosa, Sterbinszky László balettművész, főiskolai docens, a Győri Balett volt balettmestere, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola szakmai vezetője, Lakatos Gy. László grafikusművész, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola volt tanára és Markó Iván táncművész, a Győri Balett alapító igazgatója.

Velekei László az évadot értékelő beszédében megköszönte a nagy elődök erőfeszítéseit, akik letették azokat a „téglákat”, amelyekre most ők léphetnek, s akikhez igyekeznek méltóvá válni. Megköszönte a Győri Balett támogatóinak, hogy a pandémia okozta bizonytalan időszakban is biztonságos hátteret nyújtottak. Kiemelte, hogy mennyire sikeres volt a 2021 őszén megvalósított arculati megújulás, ami jelentősen felpörgette a honlap iránti érdeklődést.

Egyetlen évad alatt 9 bemutató és 92 előadás egészen rendkívüli. A hazai fellépések mellett a társulat végre újra eljuthatott külföldre is, méghozzá a 2020-as Dubai Világkiállításra, amit idén pótoltak. A Tiszta forrás című, hatalmas sikert aratott koprodukció Guessous Mesi, a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével mutatta be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül. Velekei László elmondta, hogy milyen nagyszerű érzés volt képviselni Magyarországot és Győrt. Az erdélyi turné szintén remekül zárult, a társulat már a következő meghívással a tarsolyában térhetett haza.

A XVII. Magyar Táncfesztiválról Kiss János fesztiváligazgató szuperlatívuszokban beszélt, kiemelve, hogy Magyarország legnagyobb táncfesztiválját bevállalni, és ilyen színvonalon teljesíteni elképesztő teljesítmény. 34 esemény zajlott egy hét alatt, többek között a 7. Gyermek Táncfesztivál és a Győri Balett Mini Fesztivál, ahol már a legkisebbek is találkozhattak a balett csodájával.

A társulat néhány tagjától búcsút vett. Többek között Cserpák Szabina Harangozó-díjas táncművésztől, aki szakmai nyugdíjba vonult, és Artem Pozdeev táncművésztől, aki szavak nélkül csalt könnyeket a jelenlévők szemébe.

Végül a díjeső következett. A rengeteg elismerés is mutatja, hogy a Győri Balett tagjai milyen nagyszerű teljesítményt nyújtottak az elmúlt időszakban. További sok sikert kívánunk a társulatnak!

Díjazottak:

Katavics Lajos „Golyó” műszaki vezető a Magyar Kultúra napja alkalmából, a Győri Balett tagjaként nyújtott kiemelkedő színvonalú tevékenységéért kapott emléklapot

Lukács András – Az évad legjobb alkotója díj

Matuza Adrienn – Az évad legjobb női táncművésze

Daichi Uematsu – Az évad legjobb férfi táncművésze

Marjai Lili Anna – Carmen-díj 2020 (a pandémia miatt idén került átadásra)

Daichi Uematsu – Carmen-díj 2021

Engelbrecht Patrik – Kardirex-díj

Herkovics Eszter Adria – Audi – A Minőségi Táncművészetért-Díj

Jekli Zoltán – Harangozó-díj

Velekei László – Érdemes Művész

Szentiványi Richard – Ezüst Babér Vándordíj (Bombicz Barbara Harangozó-díjas táncművész, a Győri Balett örökös tagja alapította, és a társulat titkos szavazatai alapján osztják ki)

Törzsgárda:

Berzéki Melinda 10, Horváth Kada Tibor 10, Gyurmánczi Diána 15, Krokker Katalin 15, Szalai Judit 20 és Kőhalmi-Kara Zsuzsanna 30 éve a Győri Balett tagja.

A legjobb munkaerő, akivel valaha is együtt dolgoztam” – Közvetlen kollégája így nyilatkozott az Örökös taggá választott Krokker Andrásról.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2022.07.08