Belső tér

Schwéger Zsófia képzőművész kiállítása a Magyar Ispitában

belso-ter-schweger-zsofia

2022. június 25-én nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispitában (Nefelejcs köz 3.) Schwéger Zsófia képzőművész Belső tér című kiállítása, amely július 24-ig látogatható.

Schwéger Zsófia (1989, Szeged) Londonban élő és alkotó művész. Egyetemi tanulmányait az Egyesült Államokban, a Boston melletti Wellesley College-ban végezte. 2013 óta él az Egyesült Királyságban, ahol a londoni UCL Slade School of Fine Art mesterképzésén diplomázott 2015-ben. Festészetét különböző országokban élve szerzett tapasztalatai motiválják: általánosságban az ember térhez való viszonyulásait, különösen pedig az otthon, a hovatartozás fogalmait vizsgálja. Az Egyesült Államokban töltött egyetemi évek, majd az Egyesült Királyságban folytatott tanulmányok és művészi pályakezdés nyomán személyes narratívája a hiány és jelenlét, a mozdulatlanság és időmúlás, az érzés és apátia, a meghittség és félelem egyidejű megjelenítését célozza. Lakásbelsőket és közösen használt tereket ábrázoló műveiben reduktív, nem-hierarchikus festői technikát alkalmaz az eltávolodás és kötődés kifejezésére.

Legújabb művei a pandémia miatti 2020-21-es kényszerű bezártság tapasztalatából táplálkoznak. A hirtelen nyert szabadidő felett érzett örömöt a biztonságérzet és a szabad mozgás lehetőségének elveszítése, az izoláció élménye követte. Míg a korábbi munkák esetében döntően maga mögött hagyott helyeket, üresen maradó enteriőröket ábrázolt, addig most a helyhez kötöttségből, a napi cselekvések állandó ismétlődéséből és a látvány változatlanságából fakadó feszültség és unalom fordul át az azokat elűző, feloldó játékba. A kollázsok, blokkfestmények, mágneses művek a lebontás és újraépítés gesztusának ismételgetésével a veszteségek visszanyerésére tesznek kísérletet.

A kiállítás július 24-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Fotók: Vas Balázs

2022.07.07