''Újra együtt''

Kiállításmegnyitó és beszélgetés a művészetről a Győri Alkotók Napóra Egyesületének tagjaival

gyori-alkotok-napora-egyesulete

2022. június 15-től a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyárvárosi Közösségi Háza ad helyet a Győri Alkotók Napóra Egyesülete „Újra együtt” című kiállításának, amely július elsejéig látogatható.

Az egyesület 2011 márciusában alakult, 2018-ban megkapta a „Győr Művészetéért” díjat. Mottója: „Csak a derű óráit számolom.” Vezetője Kónya Jánosné nyugdíjas tanár, képzőművész.

A Gyárvárosi Közösségi Házban az alkotók közül Kovács Ildikó kerámiaszobrai, a nemrég elhunyt Bögi Tamás fotói, F. Csapó Irén, Csiszár Erzsébet, Hargitai Beáta, Lövey Györgyi és Vigh Attila festményei, grafikái tekinthetők meg. A csoport tagjai közül sokan nem tudtak eljönni a megnyitóra, ennek ellenére néhányan korábban elhozták vagy elküldték alkotásaikat.

Kovács Ildikó, az egyesület elnöke távollétében Hargitai Beáta mutatta be a kiállított műveket és alkotóikat, megnyitotta a kiállítást, majd beszélgetést kezdeményezett.

A kedves üdvözlő- és nyitóbeszéd után könnyedén a különböző festési és rajzolási technikákra, alkotási módszerekre terelődött a szó. A folyamat a ráhangolódással és az eszközök előkészítésével indul. Maga a rajzolás, festés, a képpel való munka pillanatai is örömet okoznak, még akkor is, ha az elkészült művet az alkotója nem mindig érzi tökéletesnek. Sokuknál megérzések érvényesülnek a tudatosság helyett, miközben elmélyednek a munkában. Mire a festmény, grafika elkészül, van, aki feltöltődik, más kiüresedik. Hiába fáradnak el az alkotók, mégis boldogság járja át őket egy-egy mű befejezésekor. A művészeti alkotások tehát nemcsak a befogadó, a mű élvezője számára hozhatják el a katarzist, hanem az alkotó számára is.

Hargitai Bea szerint egyes művektől nehéz megválni és átadni a művészetkedvelőknek, ezek azok a grafikák, festmények, melyek készítése során a grafikus, festő intenzívebb érzéseket tapasztal meg. 

Említésre kerültek más művészeti ágak, mint a fotózás és az irodalom, illetve az utóbbi esetében az írás mellett felvetődött az olvasás is, amely a műalkotások megszületésétől azok befogadása irányába terelte a beszélgetést.

A rendezvény végén mind a vendégek, mind az alkotók új élményekkel gazdagodva álltak fel és nézték meg az alkotásokat.

Az esemény és az egyesület bemutatásához felhasználtam a 2021-ben megjelent, Hargitai Beáta  által szerkesztett Visszapillantó, A Győri Napóra Egyesület létezésének 10. évfordulójára emlékeztetőül című albumkötetet.

A kiállítás július elsejéig látogatható a Gyárvárosi Fiókkönyvtár nyitvatartási idejében.

Bogár Erika

2022.06.22