Sírhalomtól a halomsírig – a Rómer múzeum legújabb időszaki kiállítása

Válogatás a Kisalföld bronz- és vaskori temetkezéseiből

halomsirok02

Éppen a Régészet napján, május 28-án nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum egyedülálló, igazi kuriózumnak számító időszaki kiállítása, amely a bronz- és vaskor temetkezési szokásaiba nyújt bepillantást. A hiánypótló tárlat azért is érdekes, mert a Kisalföld területén zajló nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti feltárások gazdag leletegyütteseit, 2000-4000 éves sírokat mutat be.

Bár a téma nem szívderítő, mégis fontos odafigyelni rá. Egyrészt az embert évezredek óta foglalkoztatják a halállal kapcsolatos kérdések: Mi a halál? Van-e halál utáni élet? Mi lesz a lelkünkkel, egész szellemi valónkkal? Létezik-e túlvilág? Ha igen, akkor az hogyan néz ki? Másrészt a kérdés kezelése sokat elárul az adott korról. Harmadrészt a kérdésekre adott válaszok befolyásolják jelenünket, formálják a hitvilágunkat, beépülnek a mindennapjainkba.

A történelmileg viszonylag rövid, alig két-háromezer éves időszak alatt is sokszínű, egymástól alapjaiban eltérő módon búcsúztatták el szeretteiket őseink: halottaikat aknasírba temették, elhamvasztva egy urnába helyezték, vagy csak a sírgödör aljára szórták, esetleg a sír fölé halmot emeltek. A bemutatott temetkezési eljárások szűkebb pátriánk bronz- és vaskori múltjáról mesélnek, elsősorban arról, hogy a távozótól tisztességgel búcsúztak, még a túlvilágon is biztosítani kívánták az őt megillető javakat.

A kiállítás megtekinthető 2022. augusztus 28-ig az Esterházy-palotában. Bővebb információ a Rómer múzeum honlapján.

Fotók: Vas Balázs

2022.06.17