Rajzok, hazugságok és a nyelv – Gyermekvilág trilógia

Szávai Géza könyvbemutatója a 93. Ünnepi Könyvhéten – Szilvási Krisztián írása

szavai-geza

Jóleső jókedv keretezte Szávai Géza író vendégeskedését június 11-én, szombaton kora délután a győri 93. Ünnepi Könyvhéten a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának Muzeális gyűjteményében: a „kispapa”, sőt „kisnagypapa” tapasztalatai nyomán íródott Gyermekvilág trilógia igazi esszenciális, gyakorlati útmutató, lenyomat és a szó szoros értelmében vett korkép – valódi „közösségi élmény”.

Az író, műfordító, szerkesztő Szávai Géza mértékadóan és mértéktartóan tartalmas életműve többtucatnyi kötetre rúg, köztük regényekkel, elbeszélésekkel, mesékkel, esszékkel, monográfiákkal és egyéb irodalmi alkotásokkal. Dr. Horváth Sándor Domonkos beszélgetőtárs, a győri könyvtár igazgatója pszichológiai megközelítések mentén indította bevezetőjét, a lélek és az elme gyermekkort, abból fakadóan pedig egész életünket meghatározó sajátosságai végigtekintésével. Mindezt nem véletlenül, hiszen a Déry Tibor-díjas szerző bemutatásra kerülő trilógiája ennek a (gyerek)korszaknak a meghatározó szakaszait bontja ki részletesen. De hogyan is alakult úgy, hogy – elsősorban szépíróként ismerve – a gyermekfejlődés felé fordult?

szavai-geza

A földön élő emberek közös nevezője, hogy mindannyian voltunk gyerekek, enélkül talán nem is értenénk meg egymást.Szávai Géza ezelőtt 50 évvel, jegyzetszerűen kezdte gyűjteni a gondolatait a gyerekek világáról, amikor – lévén pedagógus feleségénél sokkal „szabadabb”, újságírói foglalkozást űzve – kislányát, Esztert napi szinten nagymértékben ő nevelte. „Nem biztos, hogy jó férjnek, jó társnak, de jó apának születtem” – vallotta meg a közönségnek, majd kiszélesítve a témát így folytatta: „Gyakorlatilag az apaság humanizálja az embert. … Az apaság olyan tehetség, amely mindenkinek a maga kincse.

Szávai Géza vallja, hogy gyerekeink első 7 esztendeje az, ami csakis a mi örömünk, lehetőségünk, esélyünk, amikor csak a szülő, a nagyszülő által közvetítve, gyakorlatilag külső behatás nélkül fejlődik a gyerek. Az erdélyi magyar író, politikus, műfordító Domokos Géza nógatta, hogy írjon egy „szakmaiság nélküli” könyvet a gyerekekről, amely végül (a román politikai rezsim és helyzet miatt) „regényként” jelent meg 1996-ban Lánc, lánc, Eszterlánc címmel.

szavai-geza

Ettől kezdve aztán újságírói foglalkozása mentén gyerekrovatokat indított, nekiállt a kicsiknek írni, és az évtizedek alatt saját családjában (immár nagyapaként) tovább gyűjtött gyakorlati tapasztalatait, valamint gyerekek tízezreivel történt találkozásait szerkesztette tartalmasan a Gyermekvilág három kötetébe, az életkori sajátosságok szerint téve kronológiai sorrendbe őket: az első rész, a Láss csodát! a rajzban gondolkodó gyermeket állítja a középpontba, a középső A hazugság forradalma címmel a kisgyermek kapcsolatát a mesével és a valósággal, míg a befejező kötet, a Ribizlikávé a gyermek nyelvét és világát. Szávai Géza így rendkívül élvezetesen tette közösségi élménnyé azt a témát, amely szerencsére teljességgel múlhatatlan. 

Szilvási Krisztián
Fotók: Óbert Klára

2022.06.13