A nagy háború százéves nyomában

Szalay-Berzeviczy Attila könyvbemutatója a győri MCC-ben

szalay-berzeviczy-attila-gyori-mcc

A közelmúltban emlékeztünk meg centenáriuma kapcsán hazánk és Európa egyik legnagyobb katasztrófájáról, az első világháború eseményeiről. 1914 júliusában Európa népei azt gondolták, hogy pár hét, esetleg hónap után már újra a „boldog békeidők” állapotában fogják mindennapjaikat élni, és a háborús konfliktusok egy jó időre elkerülik a kontinenst.

E várakozások már az ősz folyamán megdőlni látszottak, a rövid villámháború négy évig tartó totális háborúvá és nagyhatalmi versengéssé változott. A nagy háború eredményeként regnáló birodalmak szűntek meg, és születtek romjaikon újak, Európa egy új történelmi korszakba lépett, amely alapjaiban változtatta meg polgárainak életkörülményeit és a nemzetek jövőképét. Ezekről az eseményekről tudósít bennünket Szalay-Berzeviczy Attila A nagy háború százéves nyomában című könyvében, melynek bemutatójára június 1-jén került sor a győri MCC képzési központban. A könyvbemutató során dr. Gali Máté, az MCC kutatótanára beszélgetett a szerzővel a könyv születéséről és tartalmáról.

szalay-berzeviczy-attila-gyori-mcc

A beszélgetés elején a szerző elmondta, hogy 2014-ben a nagy háború kirobbanásának százéves évfordulóján az a meglepetés érte, hogy egy újabb háború robbant ki, ugyanis Oroszország elfoglalta az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet. Ez idáig úgy gondolta, hogy Európában soha többé nem fordulhat elő háborús cselekmény, hiszen az államok alkotmányos berendezkedése ezt nem teszi lehetővé, valamint fennállnak azok a preventív védelmi szövetségek (NATO, EU), melyek ugyancsak a háborúk kirobbanásának megelőzését biztosítják. E tapasztalatok, valamint a család ősei emlékének tisztelete nyomán határozott úgy, hogy Európa első igazán nagy háborújának fontos helyszíneit és emlékhelyeit felkeresi, és a centenáriumi megemlékezésekről „tudósítja” a nagyközönséget.

A beszélgetőpartnerek párhuzamot vontak a február 24-én kirobbant orosz-ukrán háború és az első világháború kitörésének okai között. A szerzőt a jelenlegi események arra emlékeztetik, mintha 1914 július utolsó napjaiban lennénk, és a világ még „várakozó” állapotban van, reménykedik a mihamarabbi békében. A beszélgetés második felében a közönség megtudhatta azokat a kulisszatitkokat, melyek a szerzőt az egyes helyszíneken segítették, akár a francia, akár az amerikai elnök lefotózása során. Több ízben szükség volt a magyar „rafináltságra” az egyes diplomáciai események alkalmával, ahol a fotózás „nem magától értetődő” műfaj. A szerző elmondta, hogy már dolgozik a második köteten, amely folytatása lesz az elsőnek, és főleg a Kerenszkij és Bruszilov offenzíva hadi eseményeit fogja dokumentálni.

szalay-berzeviczy-attila-gyori-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2022. június 14-én, 17 órakor Fa Nándor Ismeretlen vizeken – ötször a Föld körül című előadására kerül sor.

2022.06.09