A frissdiplomások a térségi igazságszolgáltatást és a nemzetközi kapcsolatokat erősítik


A Széchenyi István Egyetem téli záróvizsgáin sikerrel szereplő jogász-jelölteket és a nemzetközi igazgatási szakon végzetteket köszöntötték az intézmény Hangversenytermében. Huszonhat joghallgatót fogadott doktorrá dr. Földesi Péter rektor, s a jelöltek a rektori jogarra letett esküvel lettek a legklasszikusabb társadalomtudományi terület friss szakemberei.

A nemzetközi igazgatási szakon kilencen vettek át diplomát, a nappali tagozaton kitűnő eredménnyel végzett Bognár Viktória, a győri Krúdy Gyula Gimnázium egykori diákja. Jogi doktor lett Kökényesi Melinda, aki három éven át a kari Hallgatói Önkormányzat elnökeként szervezte, segítette hallgatótársai életét. Munkájáért az Egyetem Hallgatói Önkormányzata a Pro Auditoribus díj ezüst fokozatát adományozta.

A győri önkormányzat, s az Universitas-Győr Alapítványon keresztül a város és a térség gazdasági szervezetei teremtették meg az anyagi feltételeit annak, hogy a helyi Királyi Jogakadémia megszűnése után 103 évvel, 1995-ben ismét visszatérhetett a jogászképzés Győrbe. A Nyugat- és Felső Dunántúl központjában az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a legnagyobb képzési tradíciókkal rendelkező intézmény támogatásával és hatékony közreműködésével indulhatott újra a legklasszikusabb társadalomtudományi szakon az oktatás. A fővárosi egyetem és a győri intézmény közös alapítású oktatási intézetében a hallgatók a budapesti tanterv és az „eltés” követelmények szerint tanultak.

A szakmai, tudományos háttér megerősödésével 2002. őszétől a jogász szak a Széchenyi István Egyetem saját jogú képzése lett. A győri intézmény és az Universitas-Győr Alapítvány a tudományos háttér szervezése során ösztöndíjakkal támogatta a szak fiatal oktatóit. Ma már helyi, tudományos minősítést szerzett szakemberek alkotják a győri jogászképzés oktatói karát, s a felsőoktatási rangsorokban az egyik legerősebb szakmai-tudományos hátterű, a térségi munkaerő-piac gyakorlat-orientált alkalmazási követelményeit sikerrel alkalmazó jogi karként jegyzik a győrit.

Winkler Csaba
Fotó: Csendes Richárd

2015.02.19