93. Ünnepi Könyvhét és 21. Gyermekkönyvnapok

Győr, június 9-11. – Beharangozó

gyori-unnepi-konyvhet

A nyár közeledtével fesztiválhírekkel telik meg a sajtó, szinte minden hétvégére jut valamilyen szórakoztató megmozdulás. A könyvbarátok már biztosan várják a júniust, mert ilyenkor az Ünnepi Könyvhét alkalmával „feltankolhatnak” élményekből, olvasnivalóból. Író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, vásár és számos kísérőprogram csábítja nemcsak Budapesten, hanem több vidéki nagyvárosban, így Győrben is az érdeklődőket. Mi várható a győri könyvünnepen? Nézzünk egy kicsit körül a programkínálatban!

A Június 9-én, 15 órakor kezdődő rendezvénysorozat fő helyszíne a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvényterme és Muzeális gyűjteménye, bár azt is állíthatnám, hogy a téma az utcán hever, hiszen a könyvkiadók hosszú sora kínálja majd változatos kiadványait a Baross úton három napon át, a Szent György díszkút előtt pedig ismerős, ám egyedi színezésű dallamok csendülnek fel a világ minden tájáról Nyakas Péter előadásában. Az ünnepi könyvhetet Zalán Tibor József Attila-díjas magyar költő, író, drámaíró, dramaturg nyitja meg, aki legújabb kötetével érkezik. A lovak reggelije címet viselő, közel tíz év líráját összegyűjtő polifonikus alkotása mesterien csiszolt mozaikok, érzések kaleidoszkópja. Friss interjúnk vele itt olvasható!

A programkínálatot végigpásztázva elmondható, hogy „nagylátószögű” kitekintés a világra. Bemutatásra kerül az Ausztráliában élő, győri származású magyar írónő, Boling Lucia gazdag élettörténetét elmesélő, beszédes című könyv, A sár lemosódik, az arany marad. Az őszinte hangú, izgalmas, helyenként ironikus stílusú írás emberileg tanulságos gondolatokkal átszőve egy korszak keresztmetszetét tárja elénk. Az írónő története a Panoráma Világklub kiadó jóvoltából tárul elénk.

Vusamazulu Credo Mutwa zulu író, könyve az Indaba, gyermekeim mítoszokon, legendákon keresztül enged bepillantani egy afrikai nép folklórjába, ám a lenyűgözően megírt próza valami nagyon fontosra is megtanít, megismerni és tisztelni más népek kultúráját. A kötetet a fordító, Lehőcz Rudolf mutatja be.

Győrben is több nemzetiség képviselteti magát, gazdagítják városunk kultúráját, miközben igyekeznek megőrizni saját hagyományaikat. A lengyel-magyar barátság napja, horvát búcsú, sváb vagy örmény bál – nem ismeretlenek a városlakók számára. A Nemzetiségek Győrben című, gazdagon illusztrált könyvből megismerhetjük az itt élő német, lengyel, cigány, örmény kisebbségeket, az orosz közösséget, valamint a horvát, a rác és a bolgár kultúrát, a könyvbemutató kapcsán pedig találkozhatunk a szerkesztőkkel.

A térképen nem található világba, a gyermekekébe vezet Szávai Géza, aki saját bevallása szerint magánemberi élményeit szerette volna közösségi élménnyé tenni. Mottója „Tegyük szellemi élményünkké a gyereket!”, amelynek eredményeként született meg a Gyermekvilág trilógia. A témához apaként, nagyapaként, de szépíróként is közelít, ez teszi legújabb művét olyan különlegessé.

Kerecsényi Éva világát szintén hiába keresnénk a térképen, hiszen a lélek legmélyére vezetnek versei. „A lelkemben is sorra nyíltak a kapuk, s a feltörő érzések lassan szavakká, mondatokká formálódtak. Folyamatosan csiszolgatom, alakítgatom őket, s örülök, ha a megszülető gondolatok, sorok másokban is megmozdítanak valamit” – vallja a jól ismert győri alkotó, aki Fényhozó című kötetével érkezik. (A 2019-es Győri Könyvszalonon debütált a Mohácsi Attila színművésszel készített „érzÉSek és sugallatok” című CD-jük.)

A modern magyar irodalom színterén is érdemes felfedezést tenni! Juhász Attila győri író, tanár Tengerjárója segíti ezt az „utazást”. Az esszék, tanulmányok 12 kortárs szerzőre és műveikre összpontosít.

A mosonmagyaróvári és környékbeli kulturális élet egyik meghatározó alakja Vizsy Ferenc. Ablak a világra c. gyűjteményében 64 riportja olvasható. „Ismert emberek ismeretlen történetei” – Zalatnay Sarolta, Leblanc Győző, Nagy Balázs vagy Toldy Mária – központjában mindvégig az emberre fókuszál.

Három év után új regénnyel jelentkezik Benedek Szabolcs. A több valós történelmi eseményt kulisszaként használó fikciós regényeinek sorába illeszkedik az Ez nem Amerika című is. Főhőse egy menő rockzenekar frontembere, ám a történet valójában háromgenerációs, és többek között a boldogulás lehetőségét feszegeti egy olyan országban, ahol időről időre fenekestül felfordul minden. Ugye milyen ismerős és életszerű?

Sokan kedvelik, ha az irodalom a zenével vagy más társművészetekkel együtt jár, összecseng. Varró Dániel, a fiatal költőgeneráció egyik legismertebb alakja és zenésztársa, Molnár György „kortalan” zenés irodalmi estjén lesz „Szomjazó, szerelmes Troll, badar állatok sora, villamosos kaland, találós kérdéses vers, ’nagyotmondás’ , azaz hetvenkedés felsőfokon, kredencből előbújó rémség, furi hercegnők és hercegek társasága, és mennyi más még, mit elképzelni is feladat.” A Petőfi-emlékév kapcsán izgalmas Petőfi-átiratokat, kortárs költők megzenésítéseit is hallhatunk. A megnyitó pedig a Cafuné duó latin dallamai alapozzák meg a könyvünnep könnyed hangulatát.

Kell ennél több? Lesz! Hiszen a Baross úton fel s alá könyvkiadók kínálják majd az olvasnivalót nyárra, sőt még azon is túl. A szerzők pedig szinte egész nap dedikálnak a standokon (például a Győri szerzők standján, a Könyvbarlang antikvárium standján).

A győri Ünnepi Könyvhét valamennyi rendezvénye ingyenes. A programokról bővebben itt olvashatunk.

SzaSzi

2022.06.10