Orgonatúra a Pannonhalmi Főapátságban


pannonhalma-bences-apatsag

Az év legrövidebb éjjelén, a Múzeumok éjszakáján különleges orgonatúrára várjuk a látogatókat a Pannonhalmi Főapátságban. A résztvevőket titkos helyeken is átívelő útvonalon Dejcsics Konrád atya, kulturális igazgató és Kiss Zsolt orgonaművész vezeti végig.

Dejcsics Konrád atya szakértő bevezetője után a túra első állomásaként Kiss Zsolt, a bazilika karnagya megszólaltja az orgonákat. A szerzetesi templomban valójában több orgona is található, az egyik közülük a nagyorgona, amelyet a liturgiák mellett a nagy hagyományú főapátsági orgonahangversenyeken használnak, a másik a kisebb méretű, úgynevezett portatív orgona, vagy „szentélyorgona”. Ez utóbbi három funkciót is ellát: alátámasztja a liturgiát, alkalmas hangversenyek létrehozására, és felváltva együtt zenélhet a nagyorgonával.

A különleges alkalmon a résztvevők a hétköznapi látogatóktól elzárt terekbe is betekintést nyerhetnek, láthatják például a templom nagyorgonája mögötti stallumot, valamint a Gyilokfolyosót, amely a szerzetesközösség legkorábbi, kőből készült hálóterme volt. Ez a hely nagyon fontos szerepet töltött be a történelmi időkben, mert lőréseivel megvédte Pannonhalmát a tatárjárástól. Megtudhatjuk azt is, hogy a főapátságnak összesen 5 harangja van, de ezek egyszerre sosem szólalnak meg, valamint, hogy a mondás szerint Pannonhalma ezer éve kortárs, hiszen minden korban hozzáépítették azt, amire lehetőségük volt.

Az esemény kuriózuma, hogy szem és fültanúivá válhatunk, miként újult meg az 1750-ben épült Martin Podkonicky-orgona, amely végső helyét a Főkönyvtárban nyerte el. Az orgona nyolc hónapig tartó felújítási munkáit a Magyar Nemzeti Bank támogatásával Homolya Dávid orgonaszakértő és Bors László újtusnádi (Tuşnadu Nou, Románia) orgonaépítő mester végezte. Hazánkban néhány hasonló méretű, kivitelű hangszer még található, és liturgiák alkalmával használják is, de muzeális körülmények között ez az orgona egyedülálló.

A Pannonhalmi Főapátság Kulturális Igazgatósága 2021-ben egy „17-19. századi kutatóprogramot” indított el, amelynek részeként Kiss Zsolt orgonaművész, a bazilika karnagyának szakmai közreműködésével megindult annak az orgonagyűjteménynek a felmérése is, amelyet dr. Szigeti Kilián szerzetes hozott létre. Ennek az volt a célja, hogy megmentse és tanulmányozhatóvá tegye a XVIII-XIX. századi magyarországi orgonaépítészet olyan emlékeit, amelyek eredeti helyükön már nem feleltek meg feladatuknak, és ezért a pusztulás veszélye fenyegette azokat. A gyűjtemény három pozitív orgonából, játszóasztalból, fúvószerkezetekből és további alkatrészekből állt.

2022. június 25., szombat 19:00 – A részletes program:

19:00 Vesperás a Szent Márton-bazilikában
19:30-21:00 Orgonatúra:
- Szent Márton-bazilika: nagy orgona és portatív orgona
- Káptalanterem: barokk orgona és gyakorló orgona
- Gyilokfolyosó: harmóniumok
- Főkönyvtár: Podkonicky-orgona
- zárásként: rosé-s koccintás a Főkapu melletti árkádok alatt

Gyülekező a Főkapu előtt 18:50 órakor
Részvételi díj: 4000 Ft/fő
Online jegyvásárlás: Orgonatúra jegyvásárlás

További információ:
TriCollis Foglalási Központ
Tel.: (+36 96) 570 191
E-mail: info@osb.hu
MEGÚJULÁS 2022

A szereplő-és műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

2022.05.23