A civilizáció kriptája nevű időkapszula lezárása

Ezen a napon történt: 1940. május 28. – SzaSzi írása

oglethorpe-university

A civilizáció kriptája egy hétköznapi tárgyakat tartalmazó, légmentesen lezárt kamra az Oglethorpe Egyetem alagsorában, Atlantában, az USA Georgia államában, amelynek ajtaját 1940. május 25-én hegesztették be. Ez volt az első kísérlet a XX. századi kultúra megőrzésére.

Bár ekkor még nem létezett az időkapszula kifejezés, ez valójában az. A Guinness Rekordok Könyve 1990-ben így írt: a civilizáció kriptája az első sikeres kísérlet jelenlegi kultúránk lenyomatának megőrzésére a Föld jövőbeli lakói számára. Terv szerint csak 8113-ban nyitják ki.

Az ötlet

Thornwell Jacobs (1877-1956) presbiteriánus lelkész, az Oglethorpe Egyetem elnöke állt elő azzal, hogy jó lenne valahogyan megőrizni az 1930-as évek világát, ne vesszen el úgy, mint az ókori civilizációk egyes részletei, mozaikdarabkái. Miért juthatott ez eszébe? Talán az egyiptomi piramisok és királysírok 1920-as felfedezése adta az ötletet, ahol a nagy fáraók mellett mindenféle, a korra jellemző kelléket találtak. Jacobs úgy gondolta, hogy hasonlóan egy kamrát kellene jellegzetes tárgyakkal megtölteni. A tervezett kinyitást is „egyiptomi mércével mérte”, így jött ki a 8113-as évszám. Hogy is van ez? Az egyiptomi naptárat Kr. e. 4241-ben kezdték el használni, a kamra megtervezésének időpontjáig, 1936-ig 6177 év telt el, ha ehhez ugyanennyi évet hozzáadunk, 8113-t kapunk. Ekkor kellene újra kinyitni a kriptát. Ja, hogy azt mi már meg sem érjük? A kripta nem is nekünk készült, hanem az utókornak. A távoli jövő tudós történészei pontos képet nyerhetnek, mondhatni instant megkapják a „történelem közepét”. Jacobs ötletét sokan támogatták, így meg is valósulhatott, sőt menet közben egyre több követőre talált. 1935-ben megvitatta ötletét a Scientific American szerkesztőjével, Orson Munn-nal, 1936 novemberében pedig megjelent egy cikk a projektről. Jacobs Thomas K. Peters tudós segítségét kérte, majd 1937 augusztusában belevágtak a megvalósításba. Elkezdték összegyűjteni mindazokat a tárgyakat, amelyekről azt gondolták, hogy az emberi életet reprezentálták a megelőző 6000 év során.

A kamra titka

Nem titok az! Bár bepillantanunk nem lehet az egyiptomi piramis sírkamrájára emlékeztető helyiségbe, azt tudhatjuk, hogy padlóján és polcain szépen, nyugalmasan, légmentes térben pihennek múltunk tanúi. Az időtállóság érdekében a legtöbb tárgyat semleges gázzal töltött, rozsdamentes acéltartályban helyezték el. A megfelelő tároláshoz az Amerikai Szabványhivatal adott technikai segítséget. A tárgyak legtöbbje adományként került ide. A sok hétköznapi ember felajánlásai mellett az adományozók közé V. Gusztáv svéd király vagy az Eastman Kodak Company is felsorakozott. Csakhogy már a XX. században is az információ volt a legnagyobb érték. Az emberiség addig felhalmozott tudását, abból a válogatást mikrofilm formájában „tárazták be”: körülbelül 640.000 nyomtatott oldalnyi anyagot, több mint 800 klasszikus irodalmi alkotást, olyanokat, mint a Biblia, a Korán, az Iliász vagy Dante Isteni színjátékának teljes szövege. Eredeti formátumban került be az Elfújta a szél forgatókönyvének egyik másolata, amit David O. Selznick, az egyik producer ajánlott fel. Na és persze mindenre gondoltak, például a filmekről fémszalag másolatot is „bekészítettek”, valamint mikrofilmolvasót is, mert mi van, ha 8113-ban már nem lesz ilyen masina? És áram is kell – erre az esetre ott a szélenergiával működő áramfejlesztő! Biztos, ami biztos, még egy hétszeres nagyítót is odakészítettek.

Még néhány „jellegzetes” tárgy: alufólia, a New York Herald-Tribune egy speciálisan kezelt másolata, egy eredeti Edison izzólámpa, bika alakú szappan, tollasütő és tollaslabda, játékpisztoly, néger játékbaba, Donald kacsa figura, vetőmagok, fogselyem, töltőtoll, műanyag vonalzó, kenyérpirító, egy speciálisan lezárt üveg Budweiser sör, egy gép, ami angol nyelvre tanítja meg a jövő látogatóit. A hangfelvételek közé Adolf Hitler, Benito Mussolini, Franklin Roosevelt, Joszif Visszarionovics Sztálin beszédét válogatták be. Érdekes, hogy az egyik utolsó tárgy, ami az ajtó mögé került, az Atlanta Journal acéllemezre felvitt másolata második világháborúról szóló tudósításokkal.

A kriptában nincs arany, ékszer vagy más értéktárgy.

Biztonságos?

A terem eredetileg az egyetem alagsorában lévő úszómedence volt. 1937 és 1940 között nagy munkával alkalmassá tették feladatára. A falakat szurokba ragasztott mázas lemezekkel vonták be. Egy 6 méter hosszú, 3 méter széles és 3 méter magas kamrát kaptak eredményül. Teteje egy 2 méter vastag kőtömb, alapja pedig 60 centiméteres kő, tehát gyakorlatilag gránitba van ágyazva. A bejáratot behegesztett rozsdamentes acél ajtó zárja el, amelyet 1940. május 25-én zártak le. Elgondolkodtató, hogy mitől kell így megvédeni. Az ajtóra egy Jacobs által a jövő emberének írt üzenetet tartalmazó táblát forrasztottak. Hogy mi áll rajta? A civilizációnk épp készül eltemetni önmagát, ebben a kriptában rátok hagyjuk.

Időkapszulák

Hogy Jacobs ötlete remek volt, az is bizonyítja, hogy sokan követték példáját. Rögtön az 1930-as évek közepén George Edward Pendray, a Westinghouse Electric Company PR részlegének vezetője az 1939-es New Yorkban tartandó világkiállításra egy rakéta vagy töltény alakú henger elkészítését és megtöltését javasolta, amelyet mélyen a föld alá rejtenének, hogy a belé helyezett tárgyakat évezredekig megőrizhessék. Időrakéta? Időbomba? A riasztó elnevezés helyett született meg az időkapszula név.

Mennyire jó lesz majd a jövő történészeinek!

Utóélet

Egy „hét lakat alatt őrzött” kriptának is lehet utóélete, sőt! A média minden évtizedben felkereste a helyet. De mi érdekes lehet egy bezárt ajtón? Nem sok! Valójában már az 1970-es évekre kevesen emlékeztek rá, hogy mi is ez az egész. A kriptazárás ötvenedik évfordulóján, 1990-ben, az Oglethorpe Egyetemen Nemzetközi Időkapszula Egyesületet alapítottak, azzal a céllal, hogy összeállítsák a világ időkapszuláinak adatbázisát. Még tanácsot is adnak azoknak akik időkapszulát szeretnének elhelyezni. Vannak időszakok, amikor újra fontosabbá válik egy ilyen hagyaték összeállítása, például egy ezredforduló, egy világrengető háború és még sorolhatnám. Ön mit tenne bele egy időkapszulába?

SzaSzi

Forrás: crypt.oglethorpe.edu, hu.wikipedia.org, 4444k.blog.hu, divany.hu

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

2022.05.28