Táncünnep Győrben – XVII. Magyar Táncfesztivál, 7. Gyermek Táncfesztivál, Győri Balett Mini Fesztivál

A sajtótájékoztatón jártunk – SzaSzi tudósítása

tancfesztival01

17. alkalommal kerül megrendezésre a Győri Balett szervezésében az ország egyik legnagyobb táncos eseménye. A 2022. május 12-én tartott sajtótájékoztatón nemcsak a részleteket ismerhettük meg, hanem ízelítőt is kaptunk a programokból.

Ráhangolódásként a Győri Balett nagy sikerrel táncolt One way to Haven című produkciójából láthattak részletet a jelenlévők Marjai Lili Anna táncművész előadásában. Velekei László koreográfiáját Hrutka Róbert Fonogram- és Artisjus-díjas zenész és Csonka Gábor hegedűművész zenéje kísérte.

A megjelenteket dr. Pergel Elza alpolgármester asszony köszöntötte, aki az eseménysort „sokszínű, tartalmas, lélekemelő” jelzőkkel illette, büszkeségét és örömét fejezte ki, hogy „17. alkalommal is ekkora érdeklődést vált ki ez a fesztivál, és Győr városa lehet a helyszínadó gazdája ennek a rendezvénynek.

A városvezető szavai után újabb előadásrészlet következett a Kossuth-díjas Bozsik Yvette és a Harangozó-díjas Vati Tamás előadásában a fesztiválon is bemutatásra kerülő Bohóc kerestetik című produkcióból.

Az idei programsorozat azért is lesz rendkívüli, mert június 13. és 19. között egyszerre három tánc tematikájú fesztiválnak ad otthont városunk: a Magyar Táncfesztiválnak, a Gyermek Táncfesztiválnak és a Győri Balett Mini Fesztiválnak – hangsúlyozta Kiss János fesztiváligazgató. Örömét fejezte ki, hogy „ismét táncba borulhat a város”, mert ahogy ő szokott fogalmazni „a táncművészet a legjobb immunerősítő.” Múltidézéssel folytatta: „1998-ban mertünk egy nagyot álmodni. Kicsit irigykedtünk a színházművészetre, és azt mondtuk, hogy kell egy hely, egy város, ahol a táncművészeket köszönthetjük egy helyen, ahol méltó ünnepe lehet a táncművészetünknek. A pandémia sok bizonytalanságot teremtett, de Velekei László és csapata nem tudott elbizonytalanodni, ez a fajta hit, elszántság és a kreativitás a tavalyi fesztiválon is látható volt. Tavaly is több száz táncos ünnepelhette városunk születésnapját.” A fesztiváligazgató köszönetét fejezte ki a támogatóknak – „ebben a gyorsan változó világban nagyon fontos, hogy vannak biztos pontjaink, ami nagyon nagy biztonságot ad.

A programról szólva elmondta, hogy mindig törekednek újdonságokra, így a test és a lélek mellett a szellem pallérozása is szerepel az idei célkitűzések között. A nyitónapon 10 órakor a Múzeumházban elméleti konferenciával indul a rendezvénysorozat, amely többek között arra is választ ad majd, hogyan érkezett a balett Magyarországra. Ugyancsak a nyitónapon 12 év – 12 kép” címmel Markó Ivánra emlékezve kiállítás nyílik a teátrum Csillárszintjén.

A hat napon át tartó táncos kavalkád az idén a hagyományos helyszínen, a színházban zajlik majd. A hazaiak mellett – a teljesség igénye nélkül – olyan neves együttesek műsorát láthatja a közönség, mint a Nemzeti Táncszínház, a Budapest Táncszínház, a Magyar Állami Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Frenák Pál Társulat vagy a Duna Művészegyüttes. A szombati gálanapon a 40 éves Győri Tánc- és Képzőművészeti iskola növendékei is bemutatkoznak. Zárásként pedig a cirkusz világát is megidéző, világszínvonalú Recirquel Társulat szórakoztatja az érdeklődőket.

A fesztiválozók kedvükre válogathatnak a színház előtti II. János Pál téren zajló rengeteg program közül, akár táncra is perdülhetnek. Néptánc délután, néptánc este táncházzal, latin ritmusok a Flamencorazónarte Táncszínházzal, Budapest Bár koncert, az AFORCE 1 csapata, hogy csak néhányat említsünk.

tancfesztival

A Győri Balett nyolc évvel ezelőtt indította el a népszerű fesztivál szárnyai alatt a Gyermek Táncfesztivált. Újdonság, hogy az idén a csecsemőktől egészen 18 éves korig szóló darabokkal, eseményekkel várják a tánc iránt érdeklődőket. Erről Csepi Alexandra, a társulat projektmenedzsere beszélt.

Fesztivál a fesztiválban az ebben az évben debütáló Mini Fesztivál. Részleteit Velekei László, a Győri Balett igazgatója ismertette. Célként az értékteremtő előadások létrehozását tűzték ki, „1979 óta azon dolgozik társulatunk, hogy közönségből közösséget teremtsen”, erre egy fesztivál igazán alkalmas. Helyszíne az Árpád Parkolóházban található stúdió lesz, ahol a balett alapjaitól (Mini balett Szalai Judittal) a Magyarországon elsőként itt bemutatásra kerülő Wobbel Board Yoga (Engelbrecht Patrikkal) kipróbálásáig nyílik lehetősége a gyermekeknek és a gyermeklelkű felnőtteknek. „Megszólítjuk a 14 éven felülieket, egyetemistákat és a felnőtteket is. A Győri Balett egyik legborzasztóbb és leggyönyörűbb darabját, a Ne bánts!-ot mutatjuk be, amely nagyon megosztó és felkavaró társadalmi problémával foglalkozik, de vitorlát bontottunk a téma mellett, és nem tudnak bennünket eltántorítani, még akkor sem, ha sokan úgy gondolják, hogy ilyen erős téma nem való a színházba. Nekünk sok visszajelzésünk van, hogy igenis van helye a repertoárban ennek a darabnak” – hangsúlyozta a balettigazgató. Beavató táncszínházi jelleggel feldolgozó beszélgetés kíséri majd a darabot. A társulat két kiváló tehetsége, Sebestyén Bálint és Luigi Iannone kísérletező előadása is izgalmasnak ígérkezik.

A sajtótájékoztató zárásaként Engelbrecht Patrik bemutatta a Wobbel Board-ot és a hozzá kapcsolható jógagyakorlatokat, amelyek nemcsak színesítik a gyermekjóga gyakorlatokat, de alkalmasak az egyensúlyérzék, a nagymotoros, sőt a finommotorika fejlesztésére, erősítésre, sőt a két agyfélteke összehangolására is. Az elsőként 2017-ben Amszterdamban használt eszköz a senior korúak mozgásában, erőnlétében is nagy segítség lehet. A különleges deszkát nemcsak nézegethettük, hanem néhány vállalkozó kedvű ki is próbálhatta.

A részletes program a Győri Balett honlapján böngészhető. 

SzaSzi
Fotó: Vas Balázs

2022.05.13