115 éve született Daphne du Maurier angol írónő

Bogár Erika írása

daphne-du-maurier

Daphne du Maurier angol írónő 115 évvel ezelőtt, 1907. május 13-án született Londonban. Művészcsaládból származott. Édesapja Sir Gerald Hubert Edward Busson du Maurier angol színész és menedzser volt, édesanyja Muriel Beaumont színésznő.

Apai nagyapját, George du Maurier francia-brit karikaturistát és írót éles kommentárjai és három regénye tette ismertté. Édesapja testvére, Guy drámaíró volt. A házaspár három lánya közül Daphne született másodikként. Nővére színésznő és író lett, húga festőművész. Unokatestvére volt Peter Llewelyn Davies, akit J. M. Barrie skót író Peter Pan alakjának ihletőjeként nevezett meg.

Daphne du Maurier családja a londoni Hampsteadben található Cannon Hallban élt, a nyarakat azonban Cornwallban töltötték, mely az író számos történetének misztikus helyszíne lett. 1967-ben útikalauzt írt a vidékről Eltűnő Cornwall (Vanishing Cornwall) címmel. Első műve, a Terror 1928-ban a Bystander című magazinban jelent meg, első regénye, a Cornwallban játszódó Loving Spirit 1931-ben.

1932-ben kötött házasságot Frederick Browning őrnaggyal, három gyermekük született: Tessa, Flavia és Christian. Házasságkötése után is születési nevén publikálta munkáit. Életrajzírói szerint visszahúzódó ember volt, aki szerette a magányt. Amikor írt, távol került a családjától, és a maga teremtette különös világban élt. Ritkán adott interjút és kerülte a nyilvánosságot, ám vendégei és ismerősei szerint szűk körben melegszívű, barátságos háziasszony volt.

Legismertebb, Rebecca című gótikus románcát 1938-ban adták ki. A regény helyszínét a Rashleigh család tulajdonában álló cornwalli Menabilly rezidencia ihlette, melyet az író még tinédzser korában egy nyaralás alkalmával fedezett fel. 1943-ban kibérelte a leromlott épületet, helyreállíttatta, és egy ideig ott élt. A regény 1939-ben jelent meg először magyarul A Manderley-ház asszonya címmel, Ruzitska Mária fordításában, a Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt. kiadásában. A regényből du Maurier drámát is írt. 2006-ban mutatták be először Bécsben a Rebecca – a Manderley-ház asszonya című német nyelvű musicalt, melynek szövegkönyvét és dalszövegeit Michael Kunze írta, zenéjét Lévay Szilveszter szerezte. Magyarra Müller Péter Sziámi fordította. Hazai bemutatója 2010-ben volt a Budapesti Operettszínházban, Béres Attila rendezésében.

Lord Maxim de Winter, aki tragikus körülmények között veszítette el első feleségét, Rebeccát, monte-carlói nyaralása során megismerkedik egy fiatal lánnyal, aki magára maradva társalkodónőként dolgozik egy asszony mellett. A regény elbeszélője maga a lány. Érdekes, hogy sem az eredeti családnevét, sem a keresztnevét nem tudjuk meg. De Winter kéthetes ismeretség után feleségül kéri, majd kéthónapos utazás után hazaviszi vidéki, angliai otthonába, Manderley-be. A házban a halott első feleség emléke uralkodik, melyet Mrs. Danvers, a házvezetőnő elvakult rajongásában tovább erősít, és mindent megtesz, hogy megkeserítse az úrnője, Rebecca helyét elfoglaló második asszony életét. De Winter elmeséli a fiatalasszonynak Rebecca halálának körülményeit és abban saját szerepét, ez új alapokra helyezi a házaspár addigi kapcsolatát. A történet Mrs. Danvers végzetes döntésének következményével ér véget.

A történetből 1940-ben Alfred Hitchcock, 1997-ben Jim O’Brien, majd 2020-ban Ben Wheatley rendezett filmet. (Az utóbbi feldolgozás jelenleg is látható a Netflixen.) Mrs. Danvers alakját Hitchcock filmjében Judith Anderson, 1997-ben Diana Rigg (alakításáért megkapta a Legjobb női mellékszereplőnek járó Emmy-díjat), a 2020-as feldolgozásban pedig Kristin Scott Thomas formálta meg. Lord Maxim de Wintert Laurence Olivier, Charles Dance és Armie Hammer, míg a második Mrs. De Wintert Joan Fontaine (szerepéért Oscar-díjra jelölték), Emilia Fox és Lily James alakították.

Férje 1965-ben bekövetkezett halála után Daphne du Maurier Cornwallban maradt, és a Kilmarth-házba költözött. Ez a helyszíne The House on the Strand című regényének. Az 1969-es első kiadás borítójának illusztrációját az írónő lánya, Flavia Tower festette. A gótikus mese főhőse, Dick a Kilmarth-ház használatáért cserébe belegyezik, hogy részt vegyen egyetemi barátja, Magnus Lane gyógyszerkísérletében. A szer segítségével Dick mentális időutazáson vesz részt. A saját szemével látja, hogyan élnek a 14. században azon a vidéken. Az emberekkel nem tud kapcsolatba lépni, mégis kötődni kezd hozzájuk, egyre jobban vonzza az a világ, és az utazást lehetővé tevő gyógyszer rabjává válik.

A Madarak című novella egy családos ember, Nat szemszögéből íródott. A lélektani, szimbolista történet a háború és a légitámadások borzalmait idézi meg. Nat feleségét és két gyermekét védelmezi, közben rájön, hogy mi befolyásolja a madarak viselkedését, mikor van esélye a szabadban tartózkodni, élelmet gyűjteni és ez idő alatt úgy átalakítani a házat, hogy védve legyenek. A család helyzete a férfi előrelátásának és igyekezetének köszönhetően megoldódik egy időre, ám a történet vége nyitott marad. Alfred Hitchcock az azonos című filmben az elbeszélés alapgondolatát használta fel. A megváltozott viselkedésű, agresszív madarak az angol vidéki farm helyett egy amerikai nagyvárosban támadnak az emberekre. A főszereplők Rod Taylor (Mitch Brenner), Tippi Hedren (Melanie Daniels) és Jessica Tandy (Lydia Brenner) voltak.

II. Erzsébet 1969-ben a Brit Birodalom Rendjének (a Sir női megfelelőjének számító) Dame előnév viselésére jogosító címet adományozott Daphne du Mauriernek, aki a nyolcvanas években kiadott gyűjteményes kötetek után az utolsó művét 1987-ben, nyolcvanéves korában publikálta Classics of the Macabre címmel.

Magyarul A Mandarley-ház asszonyán kívül az 1940-es években számos kötete megjelent, többek között a Bál és ostrom, a Nyugtalan évek, az Arany és korom című regényei, majd később A francia kalóz szeretője és több novelláskötete, illetve előfordult, hogy korábbi írásai új címmel kerültek kiadásra.

Daphne du Maurier 1989. április 19-én hunyt el. Hamvait kívánságának megfelelően a Menabilly körüli sziklákon szórták szét.

Bogár Erika

Forrás: britannica.com 1, britannica.com 2, dumaurier.org, en.wikipedia.org 1, en.wikipedia.org 2, en.wikipedia.org 3, en.wikipedia.org 4

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2022.05.13