Lakatos Gy. László az angyaloknak rajzol már

Szabó Béla fotóművész megemlékezése

lakatos-gy-laszlo

Elment az angyaloknak rajzolni a régió tervezőgrafikusainak doyenje, Lakatos Gy. László. 79 éves volt.

Az Alexovics László által vezetett győri Képzőművész Körben kötelezte el magát a képzőművészettel. Úgy gondolta, főiskolára megy, de nem vették fel, így került a Kirakatrendező és Dekoratőr Iskolába. Tervezőgrafikusként a Képzőművészeti Alap Képcsarnokaihoz került, járta az országot, a világot, grafikai terveket és kiállításokat készített. Dolgozott többek között a Győri Tervező Vállalatnál, a Rábánál, a Rábatextnél. Pályája során a világ legjelentősebb ipari és kereskedelmi vásárain ismerhették meg munkáit.

Első önkormányzati megbízását 1971-ben kapta, majd sorra érkeztek a felkérések a város nagyrendezvényeinek és a kulturális intézmények programjainak arculati kialakítására, plakátok, prospektusok, programfüzetek, katalógusok megtervezésére. Számos plakátterve, könyvborítója díjat is nyert, ilyen volt a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa pályázatára készült plakát is.

Tervező és grafikai tudását a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és a Soproni Egyetemen adta tovább diákjainak. 2013-ban Győr önkormányzata Pro Urbe-díjjal ismerte el munkásságát. Utolsó kiállítása, 75 éves születésnapja alkalmából 2018 januárjában volt a Magyar Ispitában. Akkor arról beszélgettünk, hogy az itt látható alkotások nagy részéhez nekem is közöm van.

A művész haláláig dolgozott, kézzel készítette rajzait, azokat vitte fel digitális technikával számítógépre. Tudatosan törekedett arra, hogy mindig eredetit, korszerűt tervezzen, a szakmai alapokra építve.

Egy emberöltővel volt idősebb nálam. Aztán valahogy egymásra találtunk, a múlt század kilencvenes éveiben. Baráti kapcsolat alakult ki köztünk. Sok közös munkánk volt az eltelt közel 3 évtized alatt. A Győri Nyár, a Győri Könyvszalon, a Magyar Táncfesztivál, a Győri Balett plakátjai, műsorfüzetei. Készítettünk közösen könyveket, plakátokat és sok-sok mindent.

Utolsó nagy útja előtt egy héttel jártam nála, vittem neki a most megjelent Radnóti – Bor-Abda című könyvemből, hiszen amit a tipográfiáról, könyvtervezésről tudok, nagyrészt tőle tanultam.

Szabó Béla

2022.05.03