Elhunyt Lakatos Gy. László grafikusművész


lakatos-gy-laszlo

79 éves korában, május 1-jén elhunyt Lakatos Gy. László győri grafikusművész, aki évtizedeken keresztül készítette és határozta meg a város nagyrendezvényeinek, kulturális intézményeinek vizuális program-arculatait.

A Pro Urbe Győr díjas Lakatos Gy. László gyerekkorában festőnek készült, mellette hegedült és öttusázott is, de egy baleset kettétörte sport- és zenei pályáját is. A győri Képzőművészeti Körben tanult Alexovics László vezetésével, majd a budapesti Kirakatrendező és Dekoratőr Iskolában (Papp Gábor, Bánhidi Andor voltak a tanárai). Tervezőgrafikusként a Képzőművészeti Alap Képcsarnokaihoz került, járta az országot, a világot, grafikai terveket és kiállításokat készített. 1963-ban Győrött a Képcsarnok grafikusa, majd 1969-től a Rábatex művészeti vezetője lett. 1971-ben a Műcsarnokban volt önálló kiállítása. Nívódíjakkal, nemzetközi naptárdíjjal ismerték el munkáját. Nagyvállalatok (Rába, Rábatext, Ikarus, Hungarotex stb.) hazai és külföldi kiállításainak komplex tervezését végezte. Kiállítási installációival, plakát- és csomagolási terveivel több kiállításon szerepelt Európában (Genf, Frankfurt, Lipcse, Prága, Varsó), sőt New Yorkban is. A Magyar Kereskedelmi Kamara nyomtatványversenyének I. díjasa lett 1987-ben.

Első önkormányzati megbízását 1971-ben kapta, majd sorra érkeztek a felkérések a város nagyrendezvényeinek és a kulturális intézmények programjainak arculati kialakításaira, plakátok, prospektusok, programfüzetek, katalógusok megtervezésére. Számos plakátterve, könyvborítója díjat nyert, ilyen volt a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa pályázatára készült plakát is. Hosszú éveken át dolgozott együtt a Győri Balettel, plakátokat készített számukra. Ismertek és keresettek voltak a várost, a megyét bemutató, illetve népszerűsítő könyvei, fotóalbumai (Változó Szigetköz, Kisalföld, Győr könyvek), valamint a páneurópai piknik fotódokumentumaiból álló reprezentatív album (Áttörés).

Az immár 20 éves múltra visszatekintő Győri Könyvszalon, a város és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér nagyrendezvénye is neki köszönheti logóját, korai plakátjait, vizuális arculatát. 2018 januárjában a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispitájában kiállítást rendeztek tiszteletére. Tervező és grafikai tudását a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és a Soproni Egyetemen adta tovább diákjainak. Élete utolsó éveiben is rendszeresen dolgozott, kézzel készített rajzait vitte fel digitális technikával számítógépre.

Fotó: Molnár György

Forrás: artportal.hu, gyorplusz.hu

2022.05.03