Az első Grammy-díj átadása

Ezen a napon történt: 1959. május 4. – SzaSzi írása

grammy-dij

1959. május 4-én osztották ki az első Arany Gramofon szobrocskákat. Az évente átadásra kerülő Grammy-díjat 1958-as alapítása óta a zeneipar kimagasló eredményeiért adják át az arra érdemeseknek. A nagy felhajtással kísért díjátadó ünnepség a mai napig a legnagyobb presztízzsel bíró elismerés az egész világon a zeneiparban.

A díjat a két évvel korábban létrehozott Hanglemezakadémia, vagyis az Amerikai Egyesült Államok National Academy of Recording Arts and Sciences (Hangfelvétel-művészetek és -tudományok Nemzeti Akadémiája) alapította, mégpedig azzal a céllal, hogy a rock ʼnʼ rollt sakkban tartsa, térhódítását fékezze. A legtehetségesebb és legnagyobb teljesítménnyel büszkélkedő zenészeket egy aprócska gramofon-trófeával tüntették ki. Innen az elnevezés, Phonograph Gramophone Awards, becenevén The Grammy Awards, vagy röviden „Grammys”. Az első díjátadón az 1958-as év előadóinak zenei teljesítményét ismerték el. Két külön ceremóniát tartottak egyszerre, ugyanazon a napon: az elsőt a kaliforniai Beverly Hillsben, a másodikat pedig a New York-i Park Sheraton Hotelben. Az első elismeréseket olyanok kapták, mint Perry Como (A legjobb férfi énekes, Catch a Falling Star), Frank Sinatra (Az év albuma, Come Dance With Me), Bobby Darin (A legjobb új előadó), Jimmy Driftwood (Az év dala, The Battle of New Orleans) vagy Ella Fitzgerald (A legjobb jazz előadó, Ella Fitzgerald Sings the Duke Ellington Song Book), aki két kitüntetést vihetett haza, akárcsak Count Basie, Domenico Modugno, Ross Bagdasarian és Henry Mancini. Az egyetlen művész, akit ebben az évben 7 kategóriában jelöltek, Frank Sinatra volt.

Természetesen ennél jóval többen örülhettek az arany szobrocskának (28 díjat osztottak ki), pedig a kitüntetéssel nem jár csekk vagy pénzösszeg, viszont örökre szóló elismerés igen. A trófeák egyenként hat fontot nyomnak, amely a „Grammium” nevű speciális, szabadalmaztatott cinkötvözetből készül. Szerepel rajta a készítő mester védjegye, ugyanis a szobrokat kézzel formázzák, részenként rakják össze, végül az egészet bevonják arannyal. Évekkel ezelőtt a régi, kisebb szobrot át is kellett alakítani, mivel a felhasznált fémek túl lágyak voltak, könnyen törtek. Az új szobor már nagyobb és tömörebb. Jelenleg kizárólagosan a Billings Artworks cég végzi a gyártást a coloradói Ridgeway-ben. A tévéképernyőkön látható trófeák csak kellékek.

Több mint hatvan év nagy idő a Grammy történetében is! Nem csoda, hogy időközben számos dolgon változtattak. Például 1959-től 1993-ig a legjobb komédiaalbum díja is szerepelt a díjkategória listáján. 1959-től 1967-ig a Legjobb komikus előadás néven adták át. Ez a díj 1993-ig volt megtalálható a listán. A kiosztott trófeák száma a zenei műfajok megjelenésével párhuzamosan nőtt, 2019-ben már 84 kategóriában hirdettek nyertest.

Az ünnepség mindig a nagy nyilvánosságnak is szól. Az első Grammy Awards 1959. november 29-én került adásba az NBC csatornán a Sunday Showcase című műsor keretében, mely eredetileg tévéfilmeket és revüműsorokat sugárzott. Ekkor még csak felvételről, The Best on Record címmel sugároztak egy összefoglalót. 1971-ig a díjátadó ünnepségeket két helyszínen, New Yorkban és Los Angelesben is megrendezték, a díjazottak pedig választhattak, hogy hol veszik át az elismerést. Az első élő tévéközvetítésre 1971-ben került sor az ABC tévétársaság jóvoltából, amikor Pierre Cossette megvásárolta a jogokat az Akadémiától, hogy közvetíthesse a ceremóniát. Miután a díjátadás helyszíne Nashville-be (Tennessee) került, 1973-ban a CBS vásárolta meg a közvetítési jogokat. A Grammy-ceremóniát korábban közvetítő ABC számára pedig kárpótlásul létrehozták az Amerikai Zenei Díjat (American Music Award). 1974-től ismét Los Angelesben (a Shrine Auditoriumban), illetve egyes években New Yorkban (a Radio City Music Hallban vagy a Madison Square Gardenben) adták át a díjakat. 2003 kivételével az új évezredben a Los Angeles-i Staples Center volt a gála helyszíne. A még nagyobb figyelem elérése érdekében az ünnepségen neves előadók is fellépnek.

A „No Rock and Roll” jelszó már elveszítette élét, de a mai napig a legnagyobb tehetségek, legnagyobb zenei teljesítmények kiemeléséről szól az esemény. Érdemes a rekordok között is böngészni! Már csak azért is, mert a sor így kezdődik: a legtöbb Grammy-t (74 jelölésből 31-et) a magyar származású, brit Solti György nyerte el, aki a Chicagói Szimfonikus Zenekarral dolgozott 22 évet (1969-1991).

SzaSzi

Forrás: britannica.com, awardsandshows.com, wikihuhu.top, moly.hu/enciklopedia, wikipedia.org

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép, 2. kép.

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltő megnevezésével: 1. videó, 2. videó, 3. videó, 4. videó.

2022.05.04