Etnofotó címmel fotó- és filmblogot indított a Néprajzi Múzeum


neprajzi-muzeum-etnofoto

A Budapest FotóFesztivál ideje alatt induló Etnofotó oldal a Néprajzi Múzeum több mint 340 ezer, egyedileg leltározott fényképfelvételt és csaknem 400 filmet őrző archívumába ad betekintést.

Közleményük szerint a képek és filmfelvételek nagy része a múzeum publikus adatbázisában is elérhető, az Etnofotó oldal viszont feltárja a keletkezési körülményeket, a hátteret, valamint a tárgyát kontextusba helyezi, elemzi, és érdekes háttérinformációkkal is szolgál.

A Mélység – élesség és a Fotó + történet rovatokban egy-egy fényképcsoportot vagy képet ismerhetnek meg az érdeklődők: az egyik első cikkből kiderül például a múzeum legelső, F1 leltári számon őrzött fényképfelvételének a története. Az oldal a ritkaságok bemutatása mellett a Széles látószög és az Ajánló menüpontokban a hasonló tematikájú hazai és külföldi gyűjteményekre, kiadványokra és eseményekre is reflektál.

A Néprajzi Múzeum gyűjteménye a csaknem 225 ezer tárgy mellett egyedülálló néprajzi, antropológiai fénykép- és filmfelvételeket is őriz, amelyek a magyar nyelvterület és a világ népeinek életmódját mutatják be a 19. század második felétől napjainkig. Amatőrök fotói mellett fényképészműtermek, hazai és külföldi fotóművészek néprajzi témájú felvételei is nagy számban fellelhetők a gyűjteményben.

A kialakított gyarapítási módszer egyik lényeges jellemzője, hogy lehetőség szerint a fotográfiák eredeti negatívjai kerüljenek be a gyűjteménybe. A kezdetektől így bővült például a fényképtár egyik legkülönlegesebb része, a mintegy 75.000 darabot számláló üvegnegatív-gyűjtemény, de nem mindennapi a több mint 330 színes, autokróm üveglemez is, vagy a több tízezer darabot tartalmazó Diapozitív-kollekció.

A Mozgóképtár anyagának nagy részét a néprajzi témájú, 16 milliméteres filmfelvételek teszik ki. A legkorábbi felvételek az 1930-as évekből valók. A múzeum olyan ritkaságokat is őriz, mint a két világháború között amatőrfilmes használatra fejlesztett 9,5 milliméteres filmtekercsek.

Forrás: MTI

2022.05.02