Civil sajtóreggeli – győri és győr környéki programok a tavaszi időszakra


civil-sajtoreggeli

2022. április 27-én tartotta a Győr-Moson-Sopron Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ hagyományos tavaszi sajtóreggelijét, ahol győri és Győr környéki szervezetek mutatták be a következő időszakban várható rendezvényeiket, terveiket, tevékenységüket kötetlen – jó hangulatú beszélgetés közben.

Aktív Családi Majális a Szigetköz Natúrparkban

Aki szeretné kipróbálni a kenuzást, supozást a Szigetköz vadregényes vizein, túravezetővel biciklizne, sétálna, vagy e-bike-ra pattanva járná be a folyóparti ösvényeket, esetleg végigmenne a cross challange extrém pályáin, annak ott a helye május 21-én Kisbodakon a Vízi Kultúrház melletti területen, a Szigetköz Natúrpark Aktív Családi Majálisán. A programsorozaton való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyről bővebb információ a weboldalukon található. A kisbodaki családi majális része az Aktívan a Natúrparkokban című, tízhelyszínes rendezvénysorozatnak.

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió tevékenysége

A szervezet lelki, mentális és függőségi problémákkal küzdő embereknek nyújt ingyenes szolgáltatásokat 2021 decemberétől a mosonmagyaróvári és 2022 júniusától a csornai Új Esély Központjában. Szolgáltatásaikban többek között szerepel egyéni (egyéni esetkezelés) és csoportos foglalkozás (kézműves, olvasókör, önismereti csoport, addiktológiai stb.), képzések (konfliktuskezelés, problémamegoldás, önérvényesítés stb.), háztartáspótló tevékenységek (mosás, tisztálkodási lehetőség), kedvezményes étkezés és tartós élelmiszer adományosztás is.

Nyílt nap a folyón – családi- és sportnap

Az AKTÍV SC Szabadidő- és Extrémsport SportegyesületKözösen a közösségért, a folyók városában” című projektje keretében Nyílt nap a folyón című rendezvényre várja az érdeklődőket május 14-én délután 15 óráig, az Aranypart I. strandrészen. Az eseményen számos vízisport egyesület vesz részt, akik a nap folyamán bemutatják tevékenységüket. Lesz vízi felvonulás, kenukkal, hajókkal és sárkányhajókkal medertörténeti túrákon lehet részt venni, számos program várja a gyerekeket a parton, valamint sportvetélkedők, izgalmas kísérőprogramok. Az eseményről a Győr+ Rádió csapata élő közvetítést tart. A rendezvény nyitott és díjmentes.

civil-sajtoreggeli

Tavasz Mecséren

A Kisalföld Kincsei Egyesület Tavasz Mecséren c. programra hívja az érdeklődőket május 7-én 15 órától, melynek különleges helyszíne lesz: a Szigetköz korelnök vadkörtefájának közvetlen környezete. (Pontos cím: Mecsér külterület EOV 534965 272641) Megközelítés földön: a Mozdulj Mecsér Egészségfejlesztő Szabadidősport Egyesület vezetésével séta a körtefához; találkozó 13.45-kor a templomnál. Megközelítés vízen: a Mozdulj Mecsér Egészségfejlesztő Szabadidősport Egyesület vezetésével kenuval a Dunán; találkozó 13.45-kor a templomnál. További információ: Simon Beatrix elnök (simon.beatrix@t-online.hu)

Program:
15.00 – Köszöntő: Simon Beatrix, a Kisalföld Kincsei Egyesület elnöke.
15.00 – A büszke körtefa – interaktív mesejáték. Előadják: Csapó Bori és Klinga Péter, a Győri Nemzeti Színház művészei.
15.30 – Régi mesterségek Mecséren és a Szigetközben (halászat, aranymosás) – előadás és bemutató. Előadó: Krikó Miklós, a Mozdulj Mecsér Egészségfejlesztő Szabadidősport Egyesület elnöke.
15.30 – Régi népi gyógyászat bemutatása – Kettinger András, a mecséri csodadoktor élete, előadás. Előadó: Molnár Ervin, a Mecséri Kertbarátok Egyesületének elnöke.
15.30 – Népi gasztronómiai bemutató: bográcsos meglepetés. Molnár Imre Macska (Házilag6) szörpjeinek kóstolója. (Kérünk mindenkit, hogy saját tányért, evőeszközt, bögrét, poharat hozzon magával!)
15.30 – Kézműves foglalkozás. Régi népi játékok készítése természetes anyagokból. A foglalkozást vezeti Tamás Zoltánné.
17.00 – Koncert és táncház. Vezeti Palenik József, zenél Radák Márton és zenekara

20 éves a Lurkó Alapítvány

A Lurkó Győri Kórház Gyermek Osztályért Alapítvány 2002-ben alakult, idén ünnepli fennállásának 20 éves évfordulóját. Az alapítvány önkéntesei a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gyermekosztályán fekvő és a vizsgálatra várakozó gyermekekkel játszanak, részükre szerveznek különböző foglalkozásokat, három játszóházat tartanak fent. Önkéntes segítőiknek és a hozzájuk érkező adományoknak köszönhetően nap mint nap azért dolgoznak, hogy könnyebb legyen a gyermekeknek a kórházban eltöltött időszak. 20 éves munkájukat egy jótékonysági bál keretében ünneplik meg május 21-én az Amstel Hattyú fogadóban. A bálra jegy még vásárolható.

Győribaba Fesztivál és WonderWMN Győr Díj

A Győr Gyárvárosi Baba-Mama Egyesület idén először hirdette meg és adja át május 26-án a WonderWMN Győr Díjat. A kezdeményezés célja a nők társadalmi megbecsülésének, önbecsülésének növelése, és ösztönzés arra, hogy jónak lenni jó! A díjat olyan hétköznapi nőknek ítélik oda, akik a mindennapi feladataik mellett társadalmi szerepvállalásban is kimagaslóak, foglalkozástól függetlenül.

Május 29. és június 4. között kerül megrendezésre a Győribaba Fesztivál. A fesztivál az idei évben is összefoglal minden családtervezéssel, fogantatással, várandóssággal, szüléssel, gyermekágyas időszakkal és kisgyermek gondozással kapcsolatos programot, fejlesztést, foglalkozást és szolgáltatást. A heti programok központosított helyen, a Magvassy Sportcsarnokban kerülnek megrendezésre, zárásként ingyenes Kalap Jakab koncert és ajándéksorsolás lesz az Árkád Győr Bevásárlóközpontban.

civil-sajtoreggeli

Tavaszi tanfolyam és túrák a Lehner Gyula Turista Egyesülettel

A turistaegyesület idén tavasszal túrázói tanfolyamra várja az érdeklődőket elsősorban domborzattan, tereptan, térképhasználat, túrafelszerelés, elsősegély témakörben, valamint tájékozódási módszereket tanulnak meg a résztvevők.

A tervezett májusi túrák:
Écs-Tényő Bunkertúra”: Écsről indulva egy 12 km-es körtúra során meglátogatjuk a tényői atombunkert.
Az Öreg-kő és a Kőszikla”: körtúra a Gerecsében. Péliföldszentkeresztről indulva felkeressük többek között a Mária-kút szentélyét, a Bajits barlangot, a Jankovich barlangot. A túra hossza 11 km.

A Pamacs Egyesület Pünkösdváró jótékonysági koncertje

A Papák, Mamák, Csemeték Egyesülete (Pamacs Egyesület) jelenleg az autizmussal élő gyermekek családjait támogatja. Hozzájárulnak a gyermekek gyógypedagógia fejlesztésének költségeihez, továbbá fő céljaik autistabarát akadálymentesített szabadidős programok szervezése, a családi életet támogató események lebonyolítása. Szülői fórumok szervezése, valamint a család védelmére és az emberi jogok védelmére való figyelemfelhívás, érdekképviselet, minél szélesebb körben az elfogadás, empátia kialakítása, a társadalmi érzékenyítés. Rendezvényük: Pünkösdváró koncert az autistákért jótékonysági koncertükre szeretettel hívnakk és várnakk mindenkit. A részvétel ingyenes, az adományozásra a koncert helyszínen (és az alábbi bankszámlaszámon: Dunatakarék Bank 58600283-11105477-00000000) van lehetőség, a felajánlásokat autista gyermekek gyógypedagógiai fejlesztésére fordítják.

Helyszín: Győri Szent Imre Templom,
Időpont: 2022. május 28. (szombat), 19 órától
Közreműködnek: Kozák Bence András orgonán, Tarján Karolina fuvolán és orgonán

Bornap Tényőn 

Május 21-én 9. alkalommal kerül megrendezésre a Tényői Bornap a helyi civil szervezetek közreműködésével. A rendezvényen – melynek a Szent István Kultúrház ad otthont – főként a helyi boros gazdák mérettetik meg boraikat, de vidékről is várnak vendégeket. A borok minősítése mindig előző nap este történik a Pannonhalmi Borrend tagjainak részvételével. A bornap programjában helyet kap borászok szakmai bemutatkozója, pincelátogatások borkóstolóval, előadás a környék borvidékeinek kialakulásáról, kulturális és gasztronómiai programok, a Tényői Dalkör pedig a délután vidám hangulatról gondoskodik.

2022.04.30