Természeti kincsek gyermekrajzokon a Triangulum Galériában

A kiállítás megnyitóján jártunk – SzaSzi tudósítása

prohaszkasok09

Cickafark, ízletes rizike, óriás énekes kabóca, agárkosbor, nagylevelű hárs, törpe egér, zöld küllő, homoki gyík, bodorka – 2022 védett fajai gyerekszemmel nem csak gyerekeknek. A Prohászka-iskola felső tagozatos diákjainak képzőművészeti tárlata Természeti kincsek gyermekrajzokon címmel nyílt meg a Triangulum Galériában április 26-án délután.

A kiállítás az idei év védett fajainak megfigyelésével és különböző technikájú ábrázolásával a Föld napjához kapcsolódva a biodiverzitás fontosságára hívja fel a figyelmet. A Prohászka-nap keretében megvalósuló program a teremtésvédelem és a környezettudatos gondolkodásra fókuszál az iskola természettudományos munkaközösségének irányításával. A ritka fajok megismerése, a róluk szóló tudás növelése nagyban hozzájárul, hogy a környezettudatos viselkedés belső indíttatásból fakadjon. A megismerés és ezáltal a környezeti nevelés legjobb eszköze pedig a rajzolás, hiszen közben minden apró részlet, minta, szín a figyelem középpontjába kerül. Az alkotói folyamat során lehet igazán közel kerülni, megszeretni ezeket az élőlényeket – vallják a prohászkások és az ifjú alkotók felkészítője, Pintérné Gergics Ágnes tanárnő.

A témához jól illeszkedve a megnyitón az iskola kórusa Joseph Haydn Erdő mélyén, esti csendben című kánonját adta elő dr. Kretzné Budaker Dóra tanárnő vezetésével. Ünnepi köszöntőjében Nagy Csaba, a Prohászka-iskola igazgatója örömét fejezte ki, hiszen a tanévben ez a harmadik nagyobb volumenű kiállítás, az egyházmegyével közösen rendezett kiállítások között a második, a közelmúltban lezajlott Cziráki Lajos vizuális kultúra megyei tanulmányi versenyen is szép eredmények születtek, dobogós helyekkel is büszkélkedhetnek az iskola tanulói.

A tárlatot Kálmán Imre püspöki irodaigazgató nyitotta meg és ajánlotta a látogatók figyelmébe. „Nagyon fontos, hogy tiszta lélekkel rá tudjunk csodálkozni arra, ami a teremtésben számunkra megadatott” – hangsúlyozta. Alátámasztásul Ferenc pápa teremtésvédelemről szóló enciklikájára hivatkozott. A dokumentumból kiemelte, hogy „a pápa nem az éghajlatváltozás tényeire figyelmeztet, hanem a sokkal inkább a lelkiismereti kötelességeinkre. Ökológiai adósságunk felismerni, hogy mi a mi hivatásunk a világban, hogyan lehetünk a világ hasznára. Ha ebben megtaláljuk saját lényegünket, akkor mi gazdagszunk általa a legjobban, mert azt érezzük, hogy a helyünkön vagyunk.”

A mintegy száz alkotás a gyerekek látásmódján át jól tükrözi a természet szeretetét, megtanít rácsodálkozni teremtett világunk sokszínűségére, saját életünk értékeire. A kiállítás a Győri Egyházmegye, a Szent László Látogatóközpont és a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda  közös szervezésében valósult meg.

Díjmentesen megtekinthető május 22-ig, minden nap 10-18 óra között.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2022.04.26