Két keréken a Tisza mentén

Kul-Túrázzunk!: 6. Tókerülés a Tisza-tónál – SzaSzi írása

01_tisza-to

Tisza menti túránk végcélja a Tisza-tó, ahol a korábbi napokhoz képest több kikapcsolódást, pihenést tervezünk, természetesen beiktatunk néhány élménynek ígérkező programot, látnivalót is. Ez Magyarország második legnagyobb tava, ahol a vízisportolók mellett a bringásokra is nagyon számítanak.

Hetedik, tekeréssel töltött napunkon Polgárról indulunk, 54 km „ledarálása” után Tiszafüred elérése a cél. Ez egy igazi „sportnap”, hiszen a végtelenbe futó gáton a haladásunkat szinte semmi nem zavarja. A töltés mögött megbújó településeket is csak távolról látjuk, csupán Tiszacsege esik útvonalunk közelébe. Néha azért megállunk felfrissülni, délidőben boglyák tövében hűsölni és szemlélődni. Milyen szerencsések vagyunk, hogy ezt megengedhetjük magunknak! A környezet elvarázsol! Ez már a Hortobágy széle. „Börtönéből szabadult sas lelkem, ha a rónák végtelenjét látom…” (Petőfi) Érdekes elképzelni, hogy egykor a Tiszán, gázlókon át jutottak el a marhacsordák a főváros vásáraira.

boglyak

Boglyák hűvösében és tetején

A régió legnagyobb városa Tiszafüred, a tó „fővárosának” is tartják. Az itteni Kócsag Rezervátum a Hortobágyi Nemzeti Park része, csak vezetett túrán látogatható. A városka szélénél, a 33-as főút mellett álló Tisza-tavi Kerékpáros Centrumnál találkozik a Tisza-menti nemzetközi kerékpárút (EuroVelo11) a Tisza-tavi 65 km-es tókerülő kerékpárúttal. Itt, ennél az érdekes formájú épületnél lyukadunk ki. Izgalmas a létesítményen kívül körbefutó függőfolyosó, amelyen akár – egy kis izmozással – a második emeletig is feltekerhetünk. Meg is tesszük! Egyrészt az ígéretes kilátás, másrészt a jeges kávé csábítása miatt, amit az itteni kávézóban kínálnak. Az első emeleten öltözők és zuhanyzók kaptak helyet, a földszinten pedig egy hatalmas bringakölcsönző, ahol mindenki találhat magának szimpatikus „drótparipát”, sőt az utánfutótól a GPS-ig mindenfélét bérelhet az ember. Délutánra beleférne még egy pancsolás! Meglepődve tapasztaljuk azonban, hogy a szabadstrand valójában fizetős. Ha már belépőt kell váltani, inkább a helyi termálfürdő gyógyvizét választjuk. A 39 C fokos alkáli hidrogén-karbonátos gyógyvíz összetételénél fogva alkalmas a regenerálódásra és különböző mozgásszervi és reumatikus betegségek kezelésére, de a gyönyörű parkosított környezet is relaxálásra inspirál. Teljesen megújulunk!

03_bringacentrum
Függőfolyosó kanyarog körbe-körbe a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum épületén kívülről

04_bringacentrum

Aki nem bírja abbahagyni a tekerést, kerékpárral is felmehet a második emeletre

05_bringacentrum

Micsoda bringásdizájn!

Nyolcadik napi terv: Tiszafüred – Abádszalók – Kisköre (35 km). A korábbi hosszú túrákhoz képest ez már kellemes lődörgésnek tűnik, pedig jobb, ha odafigyelünk! A remek minőségű kerékpárúton erős a forgalom, mindenféle kerekes halad, különféle sebességgel és persze eltérő közlekedési kultúrával. Végre a nádtengerbe burkolózó, 30 km hosszú mesterséges tavat is megpillantjuk. Igen, ez egy mesterséges tó! A Tisza vizének felduzzasztásával létesítették 1973-ban Kiskörei-víztározó néven az öntözés, árvízvédelem és az áramtermelés megoldására. Akárhogy is nézzük, az eltelt fél évszázadban csodálatosan gazdag flóra és fauna alakult ki itt. Nem csoda, hogy ma már ökoturisztikai látványosságként gondolunk erre az ember alkotta paradicsomra. Sőt, mint a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területe, 1999 óta az UNESCO világörökség része.

06_terkep

Térkép – kirakó

A vízgyűjtő medencét 12 öblítőcsatorna táplálja, miközben a szőke folyó kanyarogva átszeli a tavat. A medencén belül több száz sziget, erdős területek, belső tavak és csatornák jöttek létre, így mindegyik medence más és más élményt kínál. A Tiszavalki-medence például a legsekélyebb (átlagosan 70 cm) és legvédettebb is, ide érdemes madárlesre ellátogatni. A Poroszlói-medence 130 cm-s átlagos mélységével a kenusok és a horgászok népszerű célpontja, tanösvényekkel és fekete vizű holtágakkal. A Sarudi-medence 150 cm-s átlagmélységű vize pedig a strandolók és a vízisportolók kedvelt helye, ahogy az Abádszalóki-medence (250 cm) is.

A Tiszafüredi öntöző-főcsartorna igazi ipari remekmű, amely a Tisza vizét 1940 óta a környék földjeire juttatja közel 80 kilométeres csatornarendszeren keresztül. Itt, Tiszaörvény határában található Magyarország egyetlen aquaduktja, vagyis függőcsatornája, a hozzá tartozó szivattyúházzal, amely ma is üzemel. A 320 méteres, tulajdonképpen lábakon álló betonvályú, ismertebb nevén Horthy-csatorna különleges látvány.

Sokat hallottunk már az abádszalóki strandról, amely szintén szabadstrand, akármit is jelentsen ez, mert belépőt azt bizony itt is fizetni kell, de szabad a napon sütkérezni, a vízben lubickolni, aqua zumbázni, lángosozni, vagy az óriás kivetítőn Szilágyi Áron olimpiai döntőjét nézni. Mit nézni, ordítva szurkolni! Kora délután Pepe Óriáspalacsintázójába kötünk ki. A méretes és feltétlenül csábító finomságok kifognak rajtunk. Sebaj, majd útközben elkopik!

07_hallepcso

Hallépcső. Jelszó: Ússz fel!

Közvetlenül a bringaút mellett a Kiskörei Hallépcsőnél állunk meg legközelebb. Az 1371 méter hosszú ökológiai folyosó Közép-Európa legnagyobbja. A lépcsőzetes kialakítású meder segíti a halak átjutását az alvízről a hat méterrel magasabban fekvő tó vizébe. Az uszonyos áradat „lépcsőzését” ablakon keresztül is figyelhetjük. Hegyi folyóra emlékeztető csobogásban megszámlálhatatlan mennyiségű hal tömörül, hogy átjusson a „halparadicsomba”. Szegények még nem tudják, hogy ez horgászparadicsom is!

Alkonytájt érünk a Tisza-tó szívéhez, a Kiskörei Vízlépcsőhöz, amely vízerőmű, duzzasztómű és hajózsilip is, vagyis a vízszint szabályozása mellett áramot termel, és biztosítja a hajózhatóságot. A kerékpárút közvetlenül az ipari létesítményen át vezet, izgalmas átgurulni rajta, és remek a kilátás.

08_vizlepcso

A bringaút a vízlépcső tetején át vezet

Kilencedik, azaz utolsó túrával töltött napunk útvonala: Kisköre – Poroszló (25 km). A Tisza-tó legmagasabb kilátójánál, a Köre Kikötőben aranyló napfelkeltében indulunk. Minden csendes, a lakóhajók békésen ringatóznak, a jellegzetes lábasházak környéke is nyugodt, az élet itt csak később pezsdül fel. Ez persze csak az emberekre igaz, a vízi világ lakói javában foglalatoskodnak mindennapi dolgaikkal. Már az első pillanatban is feltűnt, hogy milyen gazdag és élénk az itteni állat-, főleg madárvilág. Nagy vágyam belevegyülni a nádrengetegbe, közel kerülni, meglesni ezt a vadregényes miliőt, amit eddig leginkább csak ismeretterjesztő műsorokban láthattam. A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumot vesszük célba, ahol 3D mozi, körpanorámás kilátóterasz, interaktív bemutatótér és Európa legnagyobb, üvegfolyosóval ellátott édesvízi akváriuma található. A megannyi uszonyos között a legérdekesebb talán a kissé cápára emlékeztető, ám jámbor tekintetű viza volt, amely a látogatóközpont kabalafigurája is. Rémlik, hogy egykor a győri halászok is nagyra tartották a vizafogást, és híresen ügyesek is voltak ebben.

09_okocentrum

Nézd, apu! Ott egy cápa! (Dehogy! Az egy viza!)

A felszálló madárra emlékeztető főépületet több mint 7 hektáros szabadidőpark öleli körül, amely állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert. Még a hagyományőrző baromfiudvar is igazán nagy élmény kopasznyakú tyúkjaival, pulykáival és egyéb szárnyasaival. Az Ökocentrum kikötőjéből hangulatos vízitúrára indulunk, mégpedig a legsűrűbb nádirengetegbe. Vezetőnk alaposan ismeri a terepet, rengeteg érdekességet hallunk. Sőt látunk is! Az idő elröppen, így lekéssük az utolsó járatot a Tisza-tavi vízi sétányra, ahová csak csónakkal lehet átkelni. Az 1500 méteres fapallókon bejárható tanösvény talán a Tisza-völgy még több rejtett kincsét mutatná meg az alkonyati fényekben. Ez egy újabb ok egy következő látogatásra!

Tizedik nap Poroszlón a Füzes Sajt- és Élményműhely kézműves sajtokból álló remek sajttál reggelijével töltjük fel energiakészleteinket. Már csak 10 km vár ránk a tiszafüredi vasútállomásig. Búcsúzóul még egy utolsó pillantást vetünk a Poroszló-Tiszafüred kerékpárutat összekötő Biciklis hullámhídról a tóra. A 280 méteres, hullámot szimbolizáló létesítmény a legfiatalabb, mellette az 1962-ben épített közúti és az 1923-ban átadott fémszerkezetes vasúti híd (elődjét még Józsa György gróf építtette fából) segíti a közlekedést. Tartalmas, tíznapos kerékpáros kalandozásunk itt véget ért. Irány haza! És persze már tervezzük a következőt!

10_hullamhid

A Biciklis hullámhíd 2020 óta szolgálja a kerekezőket

Néhány tanulság, gondolat a tíz nap margójára:

1. Rengeteg épített és természeti érték lapul kicsiny hazánkban.
2. Felfedezni nagyszerű!
3. Az elszalasztott lehetőségek újakat szülnek.
4. Rossz idő nincsen, csak rosszul öltözött ember.
5. A bringázás erőfeszítésre és saját magunk legyőzésére ösztönöz, de természetközeliséggel ajándékoz meg.

SzaSzi
Fotók: Horváth Csaba

Felhasználásra ajánlom: naviki.orgoroksegtura.hutemple-tour.eu

YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A sorozat korábbi részei:
1. A felkészülés
2. Lefelé a Szamos partján
3. Kalandozás kelet felé
4. Észak felé a Tiszához!
5. Három nap a Tisza-tóig

2022.04.20