Májusban jön a magyar mozikba a Hosszú Katinkáról szóló dokumentumfilm


hosszu-katinka-dokufilm

A Hosszú Katinkáról szóló hivatalos életrajzi dokumentumfilm Katinka címmel 2022. május 12-től látható a magyar mozikban. Elkészült az új előzetese is, amely felidézi a forgatás legemlékezetesebb pillanatait, a trailerből a nézők ízelítőt kaphatnak a nagyszabású filmből.

A Hosszú Katinkáról szóló hivatalos életrajzi dokumentumfilm 2020 eleje óta, több mint két évig forgott. A látványos film az úszónő portréja mellett bemutatja a tokiói olimpiára való felkészülését, az olimpiai szereplését, és az azt követő időszakba is bepillantást enged. A dokumentumfilmből megismerhetjük Katinka gyermekkorát, felnőtté válását, magánéletének és sportkarrierjének meghatározó személyiségeit, állomásait, helyszíneit.

Hogyan lett a bajai úszókislányból a világ ünnepelt Iron Lady-je? A stáb szárazon és vízen, hullámhegyeken és hullámvölgyeken keresztül követte kamerájával a magyar úszófenomént. A forgatás két éve alatt Katinkának és az alkotóknak rendkívüli kihívásokkal kellett megküzdeniük. A koronavírus-járvány, a karantén, a lezárások, az olimpia elhalasztása és rendhagyó megrendezése mind-mind óriási erőfeszítést követeltek, de az alkotók ezekben az embert próbáló időszakokban is folyamatosan rögzítették Katinka életének minden lényeges eseményét. A dokumentumfilm készítői a háromszoros olimpiai, huszonhatszoros világ- és harmincnégyszeres Európa-bajnok magyar úszó kulisszák előtti és kulisszák mögötti életét is leforgatták. Megpróbáltak fizikailag és lelkileg minél közelebb kerülni Katinkához, hogy összetettebben és mélyebben tudják megmutatni a nézőknek mindazt, amit egy kívülálló soha nem láthat.

A Katinka című hivatalos életrajzi dokumentumfilm a Szupermodern Stúdió gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. Producere Lajos Tamás, rendezője Pálinkás Norbert, forgatókönyvírója és kreatív producere Köbli Norbert, társproducere Bederna László, gyártásvezetője Závotszky Melinda, vezető operatőre Nagy András, operatőre Tóth Zsolt. A dokumentumfilm zeneszerzője Tövisházi Ambrus, vágója Gotthárdi Balázs.

Nemzeti Filmintézet

2022.04.07