Migráció és antiszemitizmus Nyugaton

Veszprémy László Bernát könyvbemutatója a győri MCC-ben

veszpremy-laszlo-bernat-gyori-mcc

Vajon miképpen fog kinézni az európai kontinens száz év múlva? 75 évvel a második világháborút követően az Európa nyugati felén lévő államok újra szemben találták magukat az antiszemitizmus rákfenéjével.

A 2015-ös migrációs válságot követően Nyugat-Európa bizonyos államaiban erőteljes atrocitások érnek zsidó egyéneket és közösségeket, melyeket szélsőségesen iszlamista csoportosulások követnek el. A hivatalos média azonban szélsőjobboldali neonáci támadásokként ad hírt e tragikus eseményekről, mely nyilvánvalóan a valóság erőteljes megmásítása. Ezen antiszemita atrocitások háttere tehát az elhibázott merkeli migrációs politika, amely ellenőrzés nélkül engedett be szélsőséges és terrorcselekményekre hajlamos egyéneket és csoportokat. Több esetben a védelmi intézkedések csak „követő” jelleggel kísérik e brutális támadássorozatokat, és félő, hogy bizonyos eseteket követően polgárháborús állapotok is felüthetik fejüket. Hogy pontosan mely folyamatok vezettek ezen atrocitások kialakulásához? Hogyan próbálnak úrrá lenni mindezen az érintett államok hatóságai? Mihez vezethet mindez? E kérdések mentén mutatta be Veszprémy László Bernát március 23-án a győri MCC képzési központban Migráció és antiszemitizmus Nyugaton című könyvét. A könyvbemutató eseményre 90, többnyire középiskolás és egyetemista fiatal érkezett.

veszpremy-laszlo-bernat-gyori-mcc

A szerzőt saját negatív tapasztalatai inspirálták arra, hogy bemutassa, milyen antiszemita atrocitások zajlanak az egyes nyugat-európai országokban. A 2015-ös – elhibázott – merkeli migránspolitika következtében ellenőrizetlenül érkeztek Európába szélsőséges iszlamista csoportosulások, akik elsődleges célpontjaiknak tekintik a zsidó közösségeket. E támadások hátterében minden bizonnyal az izraeli-palesztin ellentétek húzódnak, valamint azok a társadalmi feszültségek, melyek főként e csoportok eltérő kulturális értékrendjéből erednek. Úgy tűnik, hogy e kulturális ellentétek olyan mértékeket öltenek és olyan mélyen „beivódtak” a társadalmakba, hogy feloldásuk szinte lehetetlen. Ez tovább fogja gerjeszteni a kulturális és hitbeli ellentétekből eredő atrocitások számát és mértékét.

A szerző egy konkrét példával is alátámasztotta a helyzet komolyságát, mely történet egy amszterdami kóser húsbolt előtt kilógatott izraeli zászló meggyalázásáról szólt. E támadások következtében például Hollandia egyes városi kerületeiben polgárháborús helyzetek uralkodnak, melyek megszüntetésére az állami rendvédelmi szervek rengeteg anyagi forrást és energiát áldoznak, elvonva azokat más fontos rendvédelmi területekről és problémákról. Sajnálatos, hogy mindeközben a hivatalos állami médiaszolgáltatók szélsőjobboldali atrocitásokról számolnak be, nem kis mértékben elfedve ezzel a valóságot. Úgy tűnik, e súlyos társadalmi krízishelyzetek a kulturális ellentétek miatt nem megoldható problémák, és a jövőt illetően minden bizonnyal számolni kell velük.

veszpremy-laszlo-bernat-gyori-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2021. március 30-án, 17 órakor Rod Dreher Hazugság nélkül élni című könyvbemutató előadására kerül sor.

2022.04.02