Spagettiszüret Svájcban

Ezen napon történt: 1957. április 1. – SzaSzi írása

spagettiszuret

1957. április 1-jén a BBC televíziós csatorna Panorama című műsorának nézői érdekes tudósítást láthattak a svájci Ticinóból. A korai tavasz kedvező hatással volt a spagettifák termésére, így megkezdődött a spagettiszüret – szólt a hír. Ez volt a televíziózás történetének első áprilisi tréfája.

A BBC forgatócsoportja nem sajnálta sem az időt, sem a pénzt és az energiát, hogy bemutassa: Olaszországgal ellentétben Svájcban kis, családi ültetvényeken nevelik a spagettifákat, a korán jött tavasz pedig igazán jót tett az idei termésnek. A három perces áldokumentumfilm igazán nagyot szólt! Egyrészt azért, mert a közéleti aktualitásokkal foglalkozó műsornak nyolcmillió nézője volt akkoriban, és abban az évben április 1-je épp hétfőre, azaz Panoráma estéjére esett. Másrészt nem volt még arra példa, hogy a tévéképernyőn keresztül vegyék palira az embert. Harmadrészt a spagetti meglehetősen egzotikus ételnek számított az 1950-es években Nagy-Britanniában, érdekesség volt, nem sokat tudtak róla.

Az áprilisi tréfa ötletét Charles de Jaeger operatőr eszelte ki, aki diákként sokszor hallotta egyik tanárától, hogy „Olyan hülyék vagytok, hogy azt is elhinnétek, a spagetti fán terem!” És mégis mi van, ha igen? Áprilisi tréfának sem rossz, ugye? Így aztán a gondolatot tett követte. Egy forgatócsoport Svájcba utazott, a Luganói-tó partjára, ahol tíz kiló spagettit aggattak fel a szirmaikat bontogató fákra. A festői környezet, a népviseletben szorgoskodó családtagok, a dokumentarista stílus tökéletesen hihető történetet mutatott be. Miért is kételkednének az egyik legfontosabb tévécsatorna népszerű közéleti műsorában elhangzottakban? Richard Dimbleby, a közkedvelt narrátor személye eleve eloszlatta a kételyeket. A „Mint Önök is minden bizonnyal látták már…” alapállásból indulva ki akarna vitatkozni is valakivel?

A szüretelők kezében kissé viccesen tekergőztek a tésztaszálak, mivel felaggatás előtt vizes lepedőben csavarva puhították őket. A hitelesség kedvéért nemcsak leszedték a „termést”, hanem szépen eligazítva, kiterítve a napra tették száradni. A sikeres betakarítást, a bő termést a nap végén spagettilakomával ünnepelték meg. A film nagyon sok információt közölt, szinte minden felmerülő kérdésre igyekeztek szakszerű választ adni. Miért egyforma hosszúak a spagettiszálak? Természetesen ez hosszú évek gondos nemesítésének, szakértelmének eredménye. Kiemelték, hogy míg a Pó völgyében hatalmas ültetvényeken, gépesítve folyik ez a munka, addig a svájci termelők inkább családi vállalkozásokban működnek. Szó esett a házi és ültetvényes termesztés különbségeiről, de a kártevőkről, a spagettizsizsikről is.

A hírt a ciprusi görögök érsekéről, egy filmbemutatóról és egy borkóstolóról szóló riport között konferálták fel. Senki nem gyanakodott! Még a BBC vezérigazgatóját, Ian Jacobot is sikerült elbizonytalanítani. A bemutató után rengetegen telefonáltak a szerkesztőségbe, hogy kiderítsék, hol lehet facsemetét vagy legalább spagettimagot vásárolni. Sokaknak tetszett volna az otthon termeszthető tésztafa! Válaszként azt kapták, hogy egy spagettidarabot kell paradicsomszószos dobozba ültetni, majd remélni a legjobbakat.

Az utóhatás mondhatni viharos volt. Sokan kritizálták a BBC-t, méltatlankodtak, miért engedett meg ilyen tréfát egy komoly műsorban. Megszólaltak a csalódott hangok is, vagy olyanok, akik az igazság ellenére követelték a spagettifát. Mentségükre ez volt az első ilyen televíziós ugratás, ez lett minden idők egyik legismertebb átverése. Egy biztos, azok jártak jól, akik értették a tréfát!

SzaSzi

Források: wikipedia (angol és magyar), englishclub.com

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

2022.04.01