Alkotó fiatalok művei a győri ''Gyufásdobozban''

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium végzős diákjainak kiállítása

gyori-tanc-es-kepzomuveszeti-kiallitas

2022. március 18-án nyílt meg a Borsos Miklós Múzeum aprócska kiállítóterében – a Gyufásdobozban – a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium végzős képzőművész diákjainak műveiből rendezett kiállítás.

Derczó Tibor, az intézmény vezetője köszöntötte a megjelent diákokat, hozzátartozóikat, a művészet iránt érdeklődőket. „Ha valaki belép ide, úgy érezheti magát, mint aki nem is gyufás-, inkább ékszerdobozra bukkant, amit válogatott gyöngyszemekkel töltöttek meg a fiatalok” – mondta büszkén tanítványaira.

A múzeum részéről dr. Nemesné dr. Matus Zsanett Phd igazgatóhelyettes üdvözölte az egybegyűlteket. Dr. Pápai Emese művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum részlegvezetője kiállításmegnyitó beszédében a következőket mondta:

„A bemutatott munkákat látva nagy örömömre szolgált, hogy a művészeti stúdiumok során kötelezően teljesítendő grafikák, tanulmányrajzok (portrék, aktok) mellett különféle pályázatokra készült munkák (filmplakát, víztornyos bélyegterv, állatkertes arculatterv) is bemutatásra kerültek. Valódi feladatok, igazi kihívások, konkrét megoldások ezek – a szükséges életszerűség.

Ennek az évfolyamnak a különlegessége véleményem szerint a szobrásznövendékek túlsúlya, a plasztikai gondolkodásmód jótékony jelenléte, ami rányomja bélyegét az egész kiállításra. Ez – a sajátosan térbeli látásmód mellett – az önállóbb, szabadabb gondolkodásmódban, az invencióban, a kreativitásban, a formabontásban mutatkozik meg, amire a jövőben is szeretnék minden kedves alkotót bátorítani.

A hagyományos anyagok és technikák (szén, pasztell, agyag, gipsz) mellett a diákok papírral, fával, dróttal is dolgoztak, és ezekbe az anyagokba ültették át gondolataikat. A hagyományos, elsősorban realisztikus szemléletű kézirajzok mellett a tárlaton mélynyomással készült sokszorosított grafikát, rézkarcot és digitális nyomatokat láthatunk. Üde színfoltként a nonfiguratív tendencia, a modern, kísérletező szellemű land art, valamint a film is jelen van.

Több bemutatott munka kiforrott, portfólióba illő, vagy abba már be is került. Egyes diákok már találtak saját műfajt, témavilágot. Eljutott hozzám néhány igazán figyelemreméltó gondolatot megfogalmazó ars poetica is a kiállítóktól, ami az alkotómunka intellektuális részét dokumentálja: „Félig absztrakt, félig figurális képek. Testrészek keverednek, bújnak el egymásban, ezzel egy furcsa egységet alkotva. Pasztell és pitt krétával készültek a saját vonalkultúrám jegyében” – írta az egyik tanítvány.

Erre az évfolyamra gondolva külön öröm számomra, hogy több növendéknek van, volt, vagy a közeljövőben lesz önálló kiállítása. Hogy a sok éve tapasztalható magas pályaelhagyási tendenciával szemben jóval többen gondolják tanulmányaikat a megkezdett irányban folytatni, a művészpálya felé orientálódni és az iskolában szerzett tapasztalataikat az életben kamatoztatni.

Szeretettel gratulálok minden kiállítónak, és sok szerencsét kívánok terveik megvalósításához!”

A kiállítás április 17-ig tekinthető meg a Borsos Miklós Múzeumban (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.), hétfő kivételével naponta 10-18 óra között.

Molnár György
művészetbarát, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2022.03.23