Idén Debrecenben, Győrben és Miskolcon is várja a közönséget a Bartók Tavasz


bartok-tavasz-gyor

Április 21. és május 5. között Debrecen, Miskolc és Győr is különleges koncertekkel és előadásokkal, rendhagyó köztéri eseményekkel, pezsdítő fesztiválhangulattal csatlakozik az április első napján kezdődő Bartók Tavaszhoz.

A szervezők közleménye szerint a latin jazz legendája, Arturo Sandoval, a zseniális mexikói tenor, Ramón Vargas, a vertikális tánc amerikai úttörői, a Bandaloop, a világhírű zenész-komikus duó, Igudesman & Joo, a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, valamint a hazai könnyűzenei és világzenei színtér izgalmas szereplői is megtalálhatók a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos kínálatában.

A Bartók Tavasz életre hívásakor fontos célkitűzésünk volt, hogy a programsorozat fokozatosan országos kiterjedésűvé váljon: szeretnénk arra inspirálni a hazai közönséget és a fesztivál kedvéért külföldről hozzánk látogatókat, hogy kiváló művészeinkhez csatlakozva fedezzék fel Budapest mellett Magyarország gyönyörű nagyvárosait is” – idézi a közlemény Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek alapítóját.

Mint Káel Csaba kiemeli, bíznak abban, hogy az április 1-jén kezdődő budapesti fesztiválprogram kedvéért sokan látogatnak majd a fővárosba, ugyanakkor fontos elv volt a program megtervezése során, hogy legyenek olyan hazai és nemzetközi sztárok, fiatal tehetségek, akiket csak Debrecenben, Győrben és/vagy Miskolcon láthat a közönség. Ilyen például a tízszeres Grammy-díjas Arturo Sandoval, a latin jazz ikonikus alakja, aki ezúttal Debrecenben és Győrben lép fel. Ramón Vargas mexikói sztártenor pedig 2017 után újra a Győri Filharmonikus Zenekar vendégeként lép színpadra. A világhírű zenész-komikus páros, Aleksey Igudesman és Hyung-ki Joo, akiknek virtuozitása, humora, kreativitása és magával ragadó előadásmódja emberek tömegeivel szerettette meg a klasszikus zenét, Miskolcon és Debrecenben lesz látható a Bartók Tavasz keretében.

A tavalyi első Bartók Tavasz táncbemutatóit a premier óta hatalmas szakmai és nézői érdeklődés övezi, így idén a Győri Balett Lajkó Félix zenéjére született, GisL című előadása, a Szegedi Kortárs Balett Concertója, a Pécsi Balett Vasarely-etűdök című koreográfiája és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A hűtlen feleség című produkciója is országos turnéra indul. Az amerikai Bandaloop társulat, amelynek koreográfiái változatos helyszíneken valósulnak meg: ódon várfalakon éppúgy, mint nagyvárosok hipermodern felhőkarcolóinak üvegfelületein vagy épp meredek sziklákon, és amelynek produkcióit a hazai közönség néhány évvel ezelőtt egy Kálvin téri irodaház homlokzatán és a Müpa falain láthatta, most újabb helyszínspecifikus előadásokkal tér vissza Magyarországra.

A világzene sem hiányozhat az országos fesztiválprogram palettájáról: a Ritmo – történetében először – nemcsak Budapesten, de három nagyvárosban is különlegességekkel készül. Debrecenben, Miskolcon és Győrben napközben kreatív gyermek és családi programokkal, míg esténként kihagyhatatlan világ- és népzenei pop-up koncertekkel várja a nézőket a Ritmo Piknik. A városi zsongást és a felhőtlen hangulatot pedig olyan nagyszerű fellépők biztosítják, mint Sena, a Bohemian Betyars, a Los Orangutanes, Lakatos Mónika és a Romengo, Paár Julcsi, a Mordái, a Dresch Mihály Ballance Trio, a Napfonat, az Odd ID és még sokan mások.

A Bartók Tavasz Budapesten április 1. és 17. között várja a fesztiválozókat a hazai és nemzetközi művészeti élet kiválóságaival, érkezik Branford Marsalis, Julia Fischer és a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, Uri Caine, Eötvös Péter, David Fray és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Székesfehérvári Balett Színház és a Boban Marković Orkestar, a FrenÁk Társulat, Anthony Roth Costanzo, a Magyar Állami Népi Együttes, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra.

További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek budapesti és országos eseményeiről a program weboldalán találhatók.

Forrás: MTI

2022.03.22