Elkezdődött a Petőfi Klubok rendezvénysorozata Győrben

A megnyitón jártunk – SzaSzi tudósítása

petofi-klub01

A Petőfi bicentenáriumhoz kötődő Petőfi Klubok sorához csatlakozott a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér. Az intézmény Ménfőcsanaki Művelődési Házában március 15-re emlékezve ünnepi műsorral vette kezdetét a Petőfi Klub elnevezésű programsorozat.

A Magyar Országgyűlés a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította. A bicentenárium alkalmából az EMMI az egész Kárpát-medencét behálózó Petőfi Klubok megalapítását célozta meg. Az első évben 100 (88 magyarországi és 12 külhoni) település csatlakozott a klubhálózathoz, a következő évben további száz elindítását tervezik. Az alapító nem titkolt célja Petőfi és a reformkor haladó szellemiségét közelebb hozni. Erre mutatott rá a klubot megynyitó köszöntőjében dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója: „A magyar állam most közvetlen mecénásként lehetővé teszi, hogy három győri művelődési ház, Ménfőcsanak, Gyirmót és Szabadhegy ingyenesen fogadjon kiváló rendezvényeket.” Az intézményvezető utalt Petőfi és dr. Kovács Pál kapcsolatára, barátságára, arra, hogy az orvos, író, szerkesztő elsőként közölte a költő verseit a győri Hazánk című lap hasábjain.

Megyénkben Győr mellett Sopron városát érte az a megtiszteltetés, hogy Petőfi Klub alakulhat” – emelte ki Tóthné Boda Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója. Megnyitóbeszédében elmondta: „A Petőfi Klubokban számos közösségépítő rendezvényre, valamint színvonalas kulturális eseményre kerül sor az intézményi partnerekkel, köztük a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térrel. Az országos tartalomszolgáltató partnerek rendezvényein ingyenes komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal, könyv- és folyóirat bemutatókkal, vetítésekkel, kiállításokkal járulnak hozzá a kulturális kínálat sokszínűségéhez. Az elkövetkező negyven hétben legalább egy program megszervezésére kerül sor hetente, amelyeket a petofi.hu internetes felületen lehet követni.”

Kiemelt cél az értékalapú közösségek erősítése, így a színes programok mellett Magyarország Kormánya minden klubban egy könyvespolcot és több száz a magyar irodalomhoz, történelemhez, kultúrához kapcsolódó új kiadású könyvet biztosít a felnőttektől a gyerekekig minden korosztálynak. Ezeket folyamatosan töltik fel, az első könyvcsomagot a nyitórendezvényen vehette át az intézmény vezetője.

A lánglelkű költő, Petőfi emlékét a Hangraforgó együttes ünnepi műsora idézte fel a Bezerédj-kastély nagypincéjében.

SzaSzi
Fotók: Marcali Gábor (1., 8-14.), Polczer Árpád (2-7. kép)

2022.03.17