A világ legkisebb Bibliája

Hát ez csúcs! 38. rész – Berente Erika írása

nano-biblia

A minikönyvek divatja nem új keletű. Nyomdászok és könyvkötők mesterségbeli tudásuk bizonyítékának tartották/tartják, ha a lehető legkisebb könyvet tudják elkészíteni – gyűjtők sokasága pedig kifejezetten az ilyen könyvekre specializálódik. A technika fejlődése egyre jobb eredményeket hoz, egyre apróbb kötetek jelennek meg. De mi a helyzet a Könyvek Könyvével, a Bibliával? „Mini Biblia” – ez maga a „lehetetlen küldetés”. Legalábbis az volt a nanotechnológia megszületéséig. Ezt követően nem kellett sokáig várni, Izraelben 2009-ben el is készült az első aprócska Nano (Törpe) Biblia.

A Nano Biblia elkészítése igazából egy miniatürizálási kísérletnek indult. Izraeli tudósok szerették volna megtapasztalni, hogy mennyi adatot lehet tárolni egy nagyon-nagyon kis helyen. Kézenfekvőnek tűnt a héber Biblia mint alapvető kultúrkincs használata a próba során. A Tanakh (héber Biblia, más szóval Ószövetség) egy egész évezred szellemi életének, gondolkodásának gyümölcse. Nem egyetlen mű, hanem legendák, krónikák, törvények, próféciák, versek, filozófiai és történelmi alkotások gyűjteménye.

A haifai Technion-Israel Institute of Technology Russell Berrie Nanotechnológiai Intézetének tudósai egy 100 atomnál kisebb vastagságú szilíciumréteget hoztak létre, majd azt arannyal vonták be. Ezt követően XXI. századi eszközökkel egy igen ősi módszert alkalmaztak – bevésték a szöveget a lapba. A gravírozáshoz fókuszált ionsugarat használtak, ezzel eltávolították az arany bevonatot. Az arany helyén előtűnt a sötétebb szilícium, azaz az írás maga. Uri Sivan és Ohad Zohar, a Nano Biblia ötletgazdái olyan számítógépes programot használtak, ami körülbelül másfél óra alatt képes volt kivésni az 1.200.000 héber betűből álló szöveget. Minden nyomtatott betű szélessége körülbelül 0,18 mikron, vagyis a méter 18 milliomod része volt.

A nanotechnológia alkalmazásával a héber Biblia teljes szövege ráfért egy 0,5 négyzet-milliméteres chipre. A Nano Biblia mérete nagyjából a kristálycukor egy szemcséjével azonos nagyságú, tehát elfér egy golyóstoll hegyén. 2014-ben a Jerusalem Nano Bible cég továbblépett, kifejlesztett egy újabb apró chipet, amely az Újszövetség mind a 27 könyvét tartalmazza, eredeti görög nyelven. Így tehát már a Biblia összes könyve elkészült nano formátumban.

A chipre vésett Nano Biblia szabad szemmel láthatatlan. Ha olvasni is szeretnék, akkor elektronmikroszkóp segítségével 10.000-szeresére kell nagyítaniuk a szöveget. Az nem életszerű, hogy bármely háztartásban ott legyen egy ilyen berendezés. A betűket leginkább megfelelő mikroszkóppal rendelkező laboratóriumokban, egyetemeken, precíziós gyártóüzemekben, műtőkben lehetne elolvasni. Ez bizony a többség számára nem járható út.

A Biblia azonban a hívők szemében nem csupán egyszerű olvasmány, hanem lelki életük alapja, támaszuk a hétköznapokban. Sokan a Biblia egyes fejezeteit, az onnan vett idézeteket tárcájukban őrzik. Talán innen származik az ötlet a „lelki” ékszerek készítésére.

Ma már több cég foglalkozik olyan ékszerek készítésével, amelyek magukba foglalják vagy a héber Bibliát, vagy az Újszövetséget, esetleg mindkettőt. Az aprócska szilícium chipet bármilyen fémbe be lehet illeszteni. A medálokba, gyűrűkbe, kitűzőkbe befoglalt adathordozók tartalma ugyanaz, hordozóanyaguk, megjelenésük, funkciójuk és áruk viszont erősen változó. Beszerzésük az internet korszakában nem okozhat nehézséget, így bárki bármikor magánál tarthatja a Könyvek Könyvét.

A világ legkisebbje tehát egyelőre a Nano Biblia, de ki tudja, hogy a technológia fejlődése vajon mikor taszítja le az élről ezt az aprócska „könyvet”.

Berente Erika
Fotó: jerusalemnanobible.com

Forrás: edition.cnn.com, jerusalemnanobible.com, jewishaz.wordpress.com, nocamels.com, imj.org.il

A képet a jogtulajdonos engedélyével közöljük.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa
13. rész: A világ leghangosabb zenekarai
14. rész: Binhai szeme - Egy modern és futurisztikus könyvtár
15. rész: Predjama: a világ legnagyobb barlangvára
16. rész: Gigantikus kódex
17. rész: A világ legnagyobb Krisztus-szobrai
18. rész: A világ legsikeresebb albumai
19. rész: Minden idők legsikeresebb zenei előadói
20. rész: Minden idők legtöbb Grammy-díjasai
21. rész: Európa legrégebbi fahídja: a Kappelbrücke
22. rész: Mural das Etnias ‒ A világ (egykori) legnagyobb utcai graffiti műalkotása
23. rész: Amikor a felsepretlen padló divat volt
24. rész: A világ legjobb könnyűzenei énekesei
25. rész: Burj Khalifa: A világ legmagasabb épülete
26. rész: Menjünk vendégségbe a Nádasdyakhoz!
27. rész: A könnyűzene történetének legjobb gitárosai
28. rész: A Föld legtisztább tava
29. rész: A könnyűzene történetének legjobb dobosai
30. rész: A világ leglátogatottabb temetője
31. rész: A világ legmagasabb hídja
32. rész: Vikingek öröksége: a heddali fakatedrális
33. rész: A világ (alighanem) legkeskenyebb ajtaja
34. rész: A világ legrégebbi színháza
35. rész: A világ legrégebbi hordozható órája
36. rész: A világ legrégebbi állatkertje
37. rész: A világ legnagyobb működő vízkereke

2022.02.28