A világ legnagyobb működő vízkereke

Hát ez csúcs! 37. rész – Szilvási Krisztián írása

laxey-wheel

A gép forog, az alkotó pihen. Immár majdnem 170 éve. A The Great Laxey Wheel (vagy Lady Isabella, ahogyan a helyiek ismerik) 1854-ben épült – a viktoriánus kor mérnöki bravúrjaként – az ír-tengeri Man-szigeten, hogy vizet szivattyúzzon az ottani bányához, s bár csupán 70 évig teljesített szolgálatot, még ma is működik. Több mint 22 méteres átmérőjével a világon a legnagyobb fennmaradt ilyen jellegű építmény.

A Man (vagy Mann) az Ír-tengeren fekvő sziget Anglia és Észak-Írország között. Nem része az Egyesült Királyságnak, viszont a brit koronafüggőségek közé tartozik. Valaha önálló állam volt, a középkorban egy kelta királyság létezett a területén. A sziget keleti oldalán, a Laxey nevű falu fölötti hegyoldalban áll lenyűgöző látványosságként a Great Laxey Wheel (Queyl Vooar Laksey) vízkereke, amely azért épült, hogy kiszivattyúzza a vizet a Glen Mooar területén lévő ipari komplexum bányájából. De persze története tartogatott nehézségeket.

Laxey környéke a 19. század közepén ólommal, cinkkel és más fémekkel volt telített, ám a bányaaknákban lévő víz akadályozta a kitermelést. S bár az ipari forradalom a csúcspontján dübörgött, sajnos a szigeten nem volt szén a gőzgépek működtetéséhez, importjának költségei pedig megfizethetetlennek bizonyultak. Szerencsére azonban 1854-ben érkezett egy autodidakta(!) mérnök, Robert Casement, aki egy olyan csatornarendszer ötletével állt elő, amely a domboldali források és patakok könnyen elérhető vizét egy magasan lévő ciszeternába tereli. Ezt az elvezetett vizet egy zárt cső segítségével ahhoz a toronyhoz juttatták, amely a megépített gigantikus kerék fölé nyúlt, és a kerületén kialakított, fa lécekből álló „vödrökbe” zubogott. A víz súlya fordított irányban forgatta meg a kereket, és egy forgattyús tengely segített átvinni az energiát a több mint 180 méterre (600 lábnyira) lévő szivattyúállomásra.

Az 1,2 méteres forgattyú egy ellensúlyhoz, valamint egy nagyon hosszú rúdhoz csatlakozik. Ez a rúd a viadukt mentén fut a szivattyútengelyhez, ahol a 2,4 méteres „lökést” egy T-alakú lengőkar alakítja át szivattyúzásra. A kerék és a rúd nagy része fából készült, a legfontosabb mechanikai részek azonban fémből. A rúdra meghatározott közönként kerekek vannak erősítve, hogy a mozgása minimális súrlódással történjen. A kerék átmérője 22,1 m, szélessége 1,8 m, és bár percenként csupán három fordulatot tett meg, ez elég volt ahhoz, hogy 460 méteres mélységből is felhozza a vizet, méghozzá elképesztő, 1130 liter/perces sebességgel!

A Great Laxey bánya a csúcsidejében több mint 600 bányászt foglalkoztatott, ólmot, rezet, ezüstöt és cinket termelt ki, amíg 1929-ben végleg be nem zárt. 1965-ben a sziget kormánya megvásárolta a vízkereket és a telephelyet, amelyet felújítottak, majd 1989-ben a Manx National Heritage felügyelete alá került a Great Laxey Wheel & Mines Trail (Nagy Laxey Kerék és Bányák Tanösvény) részeként. A kerék a helyiek által ismert Lady Isabella nevet Charles Hope felesége után kapta, aki akkoriban a sziget kormányzója volt.

A vízkerék sajnos 2020 szeptembere óta nem volt látogatható az állapota miatt, de ha minden jól megy, a tervek szerint a 2022-es idegenforgalmi szezonra már újra foroghat – a 450 ezer fontra rúgó javítási munkálatokat a Manx National Heritage (MNH) és a brit kormány finanszírozza. (Az MNH egy végrendeletben rá hagyott ingatlant adott el, hogy fedezni tudja a költségek felét.) A szerkezeti meghibásodások orvoslásán felül pedig további 300 ezer fontot költenek festésre és egyéb kisebb javításokra.

A The Great Laxey Wheel a legnagyobb ilyen típusú fennmaradt vízkerék a világon, a Man-sziget kormánya által kibocsátott 20 fontos bankjegyek hátoldalán is látható. Két zeneszámot is szenteltek neki az idők során: az egyiket Stuart Slack, a másikat Helen Barley írta, mindkettőnek a címe The Laxey Wheel. A kerék bár már régen nem szivattyúz vizet, rendbehozatalát követően újra forogni fog, a tetejéről pedig pazar kilátás nyílik a Glen Mooar-völgyre. A turistáknak lehetőségük van továbbá megismerkedni a Laxey bányászok történetével, bemenni a régi bányatelepre, megtekinteni a kompresszorházat, vagy éppen sétálgatni a völgyben.

Szilvási Krisztián

Források:  wonderfulengineering.com, bbc.com, steamheritage.co.uk, visitisleofman.com, manxnationalheritage.im, wikipedia (angol)

A kép a Wikimedia Commons gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével ezen a linken található.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa
13. rész: A világ leghangosabb zenekarai
14. rész: Binhai szeme - Egy modern és futurisztikus könyvtár
15. rész: Predjama: a világ legnagyobb barlangvára
16. rész: Gigantikus kódex
17. rész: A világ legnagyobb Krisztus-szobrai
18. rész: A világ legsikeresebb albumai
19. rész: Minden idők legsikeresebb zenei előadói
20. rész: Minden idők legtöbb Grammy-díjasai
21. rész: Európa legrégebbi fahídja: a Kappelbrücke
22. rész: Mural das Etnias ‒ A világ (egykori) legnagyobb utcai graffiti műalkotása
23. rész: Amikor a felsepretlen padló divat volt
24. rész: A világ legjobb könnyűzenei énekesei
25. rész: Burj Khalifa: A világ legmagasabb épülete
26. rész: Menjünk vendégségbe a Nádasdyakhoz!
27. rész: A könnyűzene történetének legjobb gitárosai
28. rész: A Föld legtisztább tava
29. rész: A könnyűzene történetének legjobb dobosai
30. rész: A világ leglátogatottabb temetője
31. rész: A világ legmagasabb hídja
32. rész: Vikingek öröksége: a heddali fakatedrális
33. rész: A világ (alighanem) legkeskenyebb ajtaja
34. rész: A világ legrégebbi színháza
35. rész: A világ legrégebbi hordozható órája
36. rész: A világ legrégebbi állatkertje

2022.02.17