Létformák

Dallos István fotókiállítása a VOKE Művelődési Házban

letformak-dallos-istvan

A győri VOKE Arany János Művelődési Ház galériájában nyílt meg 2022. február 4-én Dallos István tatabányai fotóművész kiállítása Létformák címmel, a különleges felvételeket szép számú közönség előtt mutatták be.

Fülöp Péter fotográfus, költő, a művelődési ház igazgatójának köszöntője után Kakuk Tamás költő, író nyitotta meg a kiállítást:

Dallos Istvánnak először a tatabányai Kernstok Galériában nyitottam meg tárlatát, ahol abban az időben nagy rangot jelentett kiállítani. Ha kutatok az emlékezetemben, hirtelen eszembe juthat Szántó Piroska festőművész, Bálványos Huba grafikusművész, Droppa Judit textilművész. De felidézhetem a Vajda Lajos Stúdió botrányosra sikeredett vernisszázsát efZámbó Istvánnal, Wahorn Andrással, Lois Viktorral, ahol a helyiérdekű marconák (copyright Faludi Ádám) a megnyitó előtt leszedették a falról feLugossy László provokatív állatbőreit.

Dallos Pistát a középiskolában ismertem meg, és sokat köszönhetek neki. Engem mint afféle verselgetőt elhívott Tatabányán a kertvárosi művelődési otthon X-KLUB-jába, ahová igencsak érdemes volt elmenni. (Hogy mi volt az X-KLUB? Néhány kócos semmirekellőből álló társaság, mely az atyák kedvenc szlogenjét valóra váltva megforgatja a világot, és 1969-ben „egy jókora pezsgőtablettát hajított Tatabánya szódavizes poharába, hogy a monoton buborékoláson változtasson némelyest”.) Dallos Pista akkortájt, nyakában a fényképezőgéppel, nem fütyült a világra, hanem inkább exponált, hogy most elmondhassuk, Dallos István 1972-től a Tatabányai Bányász Fotóklub tagja, majd vezetője, később alapítója, vezetője a Kép-Szín-Tér Fotóművészeti Műhely Egyesületnek. Nevesebb pályázatok, csoportos kiállítások résztvevője, 1989-től valamennyi jelentősebb országos pályázaton, az Esztergomi Fotóbiennálén, az Országos Fotóművészeti Tárlaton ott van fotóival. Reklám- és sajtófotóval is foglalkozott, több könyv, katalógus és kiadvány fotós társszerzője, fotóillusztrátora. Munkásságának meghatározó vonulata, hogy a fotográfia eszközeivel vizsgálja a város és az emberek viszonyát. Egyéni kiállításai voltak többek között a már említett tatabányai Kernstok Galériában, a Tatabányai Múzeumban, a bedzini Kulturális Központban, a tatabányai Kortárs Galériában, a győri Arany János Művelődési Központban, Tatabányán a Bánhidai kisGalériában, és most itt vagyunk a VOKÉ-ban a Létformák című kamara kiállításán.

LÉTFORMÁK – mit takarhat ez a filozofikus cím? Ha a lexikont felütjük, vagy szörfölünk az interneten, akkor ezt a meghatározást találjuk: megjelenési alak, amelyben egy élőlény, anyag, dolog a valóságban létezik. Ezzel összefüggésben és az én értelmezésemben az itt látható fotók a valóság lenyomatai, és ha az időbeliségüket vizsgáljuk, a valóság változásainak dokumentumai, a világ megfigyelése, leképezése és újraértelmezése egy közbeiktatott eszközzel, a fényképezőgéppel. A víz, a jég, az ég, a homok, a kavicsok, a fények, az árnyékok, a növények, a madártoll, a csónakok fotói a természet mikrokozmoszából küldött szűkszavú távirati jelentések. A képek készítője a mögöttes tartalmakat kutatja, a jelentéktelennek tűnőben találja meg a távlatokat. Azt gondolom, akkor járunk el helyesen, ha ezeket a fotókat egy önértelmezési folyamat részeként regisztráljuk, így minden esélyünk megvan arra, hogy megfejtsük a művek üzeneteinek a kódját, amelynek rejtjelkulcsos utalásait a képek alá írt szavakban, mondattöredékekben, egész mondatban felfedezhetjük.

Magamnak találtam hozzá egy korai Tandori Dezső verset, a Mester Töredékek Hamletnek című első kötetében jelent meg, és amelynek most második versszakát idézem:

Ne nézd hát: ujjaiddal inkább
borítsd körül, takard el. Inkább
a hideg decemberi levegőbe tördelt
dirib-darab világot nézd, hol akkor
egyszerre meglátsz valamit, és arról
magadra ismersz, s felkiáltasz: ezt,
hogy ezt akartad mondani neki

A továbbiakban a vendégek átadták magukat a manapság ritkán élvezhető együtt-fotózásnak, pogácsák, üdítők együtt-fogyasztásának. Remek eseményben volt részünk!

A kiállítás 2022. március 2-ig tekinthető meg naponta 10-17 óra között (Szárnyaskerék épülete, 9021 Győr, Révai u. 5-10.).

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2022.02.07