Bosch, Matisse és El Greco a Szépművészeti Múzeum idei kiállítási programjában


cezanne-chateau-colombier-latkepe-szepmuveszeti-muzeum

A Szépművészeti Múzeum valaha volt legerősebb kiállítási programja az idei: a Szépművészetiben többek között Bosch-, Matisse- és El Greco-kiállítás, a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) Vaszary- és Art deco-tárlat várja a látogatókat, és 2022-ben teljeskörűen befejeződik a Szépművészeti épületének felújítása is – mondta el az intézmény sajtótájékoztatóján a főigazgató.

Baán László hangsúlyozta: az április 8-án nyíló Hieronymus Bosch-kiállítás mintegy 90 műalkotást vonultat fel, köztük 11 saját kezű Bosch-festményt, ami a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki. Ez a tárlat évtizedes távlatban is a világ legjelentősebb Bosch-kiállításai közé sorolható, amelyben Bosch festményei és rajzai mellett az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók lesznek. A Menny és pokol között című tárlatra már elindult az online jegyértékesítés.

Júliusban nyílik a Szépművészetiben Henri Matisse első reprezentatív kiállítása Magyarországon. A párizsi Pompidou Központból érkező kulcsművekből álló válogatást más európai közgyűjteményekből egészítik ki; a több mint 100 művet felvonultató kiállítás nyolc szekcióban mutatja be Matisse életművét. El Grecónak is a Szépművészeti szentel először nagyszabású tárlatot hazánkban, ezzel régi adósságot is törleszt az intézmény, amely Spanyolországon kívül Európában a legtöbb El Greco-művet őrzi. Az októberben nyíló tárlatra olyan főművek érkeznek szerte a világból, mint például a görög-spanyol mester egyetlen mitológiai témájú festménye, a Laokoón.

A Magyar Nemzeti Galéria programjára kitérve Baán László kiemelte az áprilistól látható Art deco Budapest – Plakátok, tárgyak, terek (1925-1938) című kiállítást, amelynek középpontjában a magyar art deco vizuális kultúra, a plakátművészet és társműfajai állnak. Szeptembertől Vaszary János életművét mutatja be Az ismeretlen ismerős című kiállítás. A cím egy meglepő felfedezésre utal, néhány éve ugyanis az MNG raktárában 40 mindeddig lappangó, a szakma számára is ismeretlen Vaszary-olajfestmény került elő. Ezek legszebbjei is szerepelnek az összesen 70 Vaszary-művet felvonultató tárlaton.

Baán László elmondása szerint a múzeum külföldi jelenlétét a világjárvány miatt szüneteltetni kellett, de 2022 végén Berlin egyik legfontosabb kiállítóhelyén mutatkozhat be a gyűjtemény: a Berlinische Galerie Ungarische Moderne 1910-1933 címmel rendez tárlatot. A főigazgató a társintézmények programjára kitérve felhívta a figyelmet az óbudai Vasarely Múzeumban A tárgyak más(od)ik élete címmel januárban nyílt kiállításra, amely nemrég adományként kapott műveket: Victor Vasarely és fia, Jean-Pierre Vasarely (Yvaral) képeit tárja a közönség elé. Először rendez Magyarországon átfogó, a mongol művészetet és műveltséget bemutató kiállítást a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, ahol márciustól látható a valamennyi magyar közgyűjtemény mongol anyagát feltérképező Jurták és kolostorok című tárlat.

Ebben az évben teljeskörűen befejeződik a Szépművészeti Múzeum épületének felújítása, elkészül a múzeum Barokk szárnya, így megnyílhat a Régi Képtár 1800-ig terjedő időszakot bemutató állandó kiállítása is. Baán László a Liget Budapest projekt miniszteri biztosaként emlékeztetett a két hete megnyílt Magyar Zene Háza szakmai és közönségsikerére, kiemelve, hogy a zenei beavató intézmény állandó kiállítása az eddigi hazai és nemzetközi vélemények szerint is a világ legjobbja, valamint hogy a ház programjaira már több mint 10 ezer jegy elkelt. Rövidesen megnyílik a Néprajzi Múzeum új otthona is az 56-osok terén, ezzel az intézmény 150 éves története során először költözik olyan épületbe, amelyet a gyűjtemény igényei szerint terveztek meg – emlékeztetett.

A címlapképen Paul Cezanne Cháteau Colombier látképe című akvarellje látható a Szépművészeti Múzeumban 2022. február 3-án.

MTI Fotó: Balogh Zoltán
Forrás: MTI

2022.02.08