1731

X. Magyar Táncfesztivál

4 nap, 4 előadás

Új helyszínekkel kibővülve, de a korábbi évekhez hasonlóan kiváló, műfajilag sokszínű és látványos produkciókkal várta a látogatóit a X. Magyar Táncfesztivál Győrben június 17. és 22. között.

A két központi helyszín (a Győri Nemzeti Színház nagyszínpada és a Kisfaludy-terem) mellett a Széchenyi tér is bekapcsolódott a rendezvénysorozatba, az ide átköltöztetett szabadtéri színpad több néző befogadására képes.

A Pécsi Balett a kezdetektől kihagyhatatlan résztvevője a fesztiválnak, a tánchét keddjének estjén A Jó, a Rossz és a (Csúf) Colos című táncbohózatukkal arattak nagy sikert. Igazi közönségdarabot hoztak idén, amely humorával, könnyedségével elnyerte a modern balettet kevésbé kedvelők tetszését is. Hamisítatlan vadnyugati jeleneteket láttunk western kocsmával, verekedéssel, indián táborral és az elmaradhatatlan pisztolypárbajjal. A történet egy kincsestérkép megszerzése körül bonyolódott, feltűntek hősök és gazemberek. Olyan alapértékek jelentek meg, mint a barátság, a szerelem, a becsület, de félreértés ne essék, Vincze Balázs koreográfiájának minden percét átszőtték a burleszkelemek, az előadóknak nemcsak tánc-, hanem gyakran színészi tudásukat is meg kellett csillogtatniuk. A jó hangulatot tovább fokozta Ennio Morricone zenéje. A darab minden korosztálynak remek szórakozást nyújtott.

Egészen más élményt adott a másnap, szerdán a Kisfaludy-teremben látott előadás. Az első részben Horváth Csaba Sztravinszkij zenéjére készült A menyegző című koreográfiáját a Forte Társulat adta elő. A színészekből és táncosokból álló formáció 2005-ben alakult, céljuk egy újrafogalmazott formanyelv létrehozása, mely másként gondolkodik a történetmesélésről. Stilizált, orosz népviseletre emlékeztető jelmezeikben a néphagyományoknak megfelelő esküvő állomásait mutatták be. Rövid szünet után következett a Budapest Táncszínház produkciója Tavaszi áldozat címmel. A mű alapgondolata egy orosz pogány-kori szertartás látomása, melyben a tavasz ébredését egy fiatalember életének feláldozásával köszöntik. Koreográfiájával, jelmezeivel, látványvilágával hamisítatlan kortárs balettet láthattunk.

Csütörtök este a Honvéd Együttes a Monarchia (Népek tánczai) című előadásával varázsolta el a közönséget. A Széchenyi téren előadott műsorukban megjelenítették az 1867-es kiegyezés után létrejött Osztrák-Magyar Monarchia népeinek virtuóz táncait, viseleteit, szokásait. Zsuráfszky Zoltán látványos koreográfiáját a nézők (akik között rengeteg fiatal volt) vastapssal jutalmazták. Köszönet a szép estéért!

A Magyar Állami Népi Együttes (élén Mihályi Gáborral) kitartóan keresi az utat, hogy nemzeti hagyományainkat a mai kornak megfelelő köntösben tárja elénk. Nem lehet könnyű feladat a két szempontot egyensúlyban tartani, de a Szarvasének című produkciójuk maximálisan megfelel ennek a törekvésnek. A pénteki, teltházas előadás fantasztikus sikert aratott a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán. Minden együtt volt, a koreográfia, a színpadi látvány, a jelmezek; semmi túlzás, túlmisztifikált, idealizált csodaszarvas-kép. Az irodalmi alapanyagból képzett történet a líra és a táncjelenetek füzérén keresztül próbálta megválaszolni az emberi élet alapvető kérdéseit születésről, halálról, hitről, szerelemről és elválásról. Az elhangzott zenemű (Kelemen László szerzeménye) tökéletesen illett a látottakhoz. Szólót énekeltek Herczku Ágnes, Tintér Gabriella és Hetényi Milán.

A X. Magyar Táncfesztivál egy hete alatt idén is minden táncot kedvelő megtalálhatta azt a műfajt, stílust, zenei világot és vizuális-érzelmi katarzist, amely közel áll hozzá. A nézők a hazai táncélet legnívósabb, legfigyelemreméltóbb előadásaiból kaptak képet a művészeti ág modern és hagyományos törekvéseiből, amelyekért csakis hála és köszönet illetheti úgy a szervezőket, mint a fellépőket.

A képgalériában Szabó Béla csodálatos fotóin további előadások és programok momentumai is megelevenednek.
 

Galambos Krisztina
Fotók: Szabó Béla


2014.06.21