A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér legnépszerűbb könyvei 2021-ben

Krimi, romantikus, kortárs magyar, ismeretterjesztő és gyermekkönyv TOP 10

gyori-konyvtar-konyv-top-50

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyűjteményében több százezer kiadványt őriz. Olvasó legyen a talpán, aki ebből megtalálja azokat a köteteket, amelyek éppen neki szólnak! A könyvtárosok kiemelt helyre teszik az új könyveket, időről időre tematikus mini kiállításokat készítenek, az intézmény online felületein naponta ajánlókat posztolnak, RSS csatornát működtetnek az új vásárlásokról.

De sokan az objektív tényekben hisznek inkább. Rájuk gondolva könyvtárunk 2021. évi kölcsönzési statisztikája alapján, kategóriák szerint felállítottunk néhány toplistát. Kiderül belőlük, hogy olvasóink között melyek voltak a legnépszerűbb gyermekkönyvek, krimik, romantikus regények, kortárs magyar kötetek, ismeretterjesztő és gyermekkönyvek. Ez egy jó alap a választáshoz, nemde? Ennyi ember nem tévedhet!

Top 10 krimi

gyori-konyvtar-krimi-top-10

01. Jo Nesbø: A birodalom
02. Stefan Ahnem: A kockavető
03. Jo Nesbø: Kés
04. Lars Kepler: Lázár
05. Fejős Éva: Halál emlékül
06. David Baldacci: Egy perccel éjfél előtt
07. James Patterson – Candice Fox: A fogadó
08. Nora Roberts: Halálos arany
09. John Grisham: Őrangyalok
10. Steve Berry: A Romanov-jóslat

A skandináv krimik 2021-ben sem veszítettek a népszerűségükből, Jo Nesbø szintúgy, évek óta vezeti a sikerlistát. Két bűnügyi regénye is bekerült a Top 10-be: A birodalom önálló történet, igazi lélektani krimi, egy kis hegyi faluban élő család múltjának sötét titkait fedi fel, míg a Kés a jól ismert Harry Hole nyomozó újrakezdése az oslói rendőrség döglött aktákkal foglalkozó osztályán. Stefan Ahnhem svéd szerző a skandináv krimi új felfedezettje, sorozatának negyedik kötetében, A kockavetőben állandó főszereplője, Fabian Risk és csapata ismét egy sötét sorozatgyilkosság ügyében nyomoz. A Lars Kepler írói álnév mögött alkotó svéd házaspár tíz éve futó Joanna Linne-sorozatának 7. kötetében, a Lázárban szintén sorozatgyilkosság ügyében nyomoznak, egy rejtélyes idegen Európa leghírhedtebb bűnelkövetőit végzi ki.

Fejős Éva, az egyik legnépszerűbb magyar romantikus regényíró egy másik arcát ismerhetik meg az olvasók egy 30 évvel ezelőtt írt krimijében. Az elveszettnek hitt kézirat újragondolása a Halál emlékül című könyv kiadása. David Baldacci amerikai sikerszerző politikai, nemzetbiztonsági thrillerjeivel arat, legújabb sorozatában egy FBI ügynöknő, Atlee Pine karakterét ismerhetjük meg. James Patterson – Candice Fox amerikai szerzőpáros krimijének központi témája a kábítószerkereskedelem, a fiatalok buktatókkal teli útkeresése egy amerikai kisvárosban. Nora Roberts bestsellerszerző J.D. Robb néven írt krimisorozatának 50. kötetében Eve Dallas egy titokzatos indítékkal és félelmetes fegyverrel elkövetett gyilkosság ügyében nyomoz. John Grisham jogi témájú bűnügyi történetei évtizedek óta népszerűek, Őrangyalok című könyvében a valódi tettes helyett bűnhődő ártatlanok kiszabadításának kálváriájáról ír. Steve Berry kalandokkal, izgalmakkal teli regényeinek valós történelmi események adják a hátteret. A 2004-ben írt A Romanov-jóslatot, amelyben Oroszország elmúlt száz éve elevenedik meg, most fordították le magyarra.

Top 10 romantikus regény

gyori-konyvtar-romantikus-top-10

01. Lucinda Riley: Pillangószoba
02. Fábián Janka: Julie könyvkuckója
03. Jojo Moyes: Áradó fény
04. Fábián Janka: A könyvárus lány
05. Anne Jacobs: A villa lányai
06. Kerry Fisher: Senki sem az, akinek látszik
07. Anne Jacobs: A villa
08. Borsa Brown: A végzet
09. Sarah Morgan: Könyvesbolt Párizsban
10. Julie Caplin: Egy francia krémes Párizsban

A fenti könyvek voltak a legkeresettebbek azok közül, ahol a főszerep a nőké és az érzelmeké. Az első helyen Lucinda Riley áll, aki az elmúlt években egyre ismertebb lett olvasóink körében Pillangószoba című családregényével. Fábián Janka A könyvárus lány sorozatának mindkét kötete felkerült a listánkra, ahol egy magyar lány életét követhetjük nyomon az 1956-os eseményektől a kilencvenéves évek elejéig, miközben megvalósítja az álmait. Jojo Moyes Áradó fény című története ékelődött csak be közéjük, melyben megismerhetjük, hogy az 1930-as évek Amerikájában szenvedélyes, önkéntes nők hogyan vették kezükbe a könyvtárügyet és a tudás terjesztését.

Az intrika szerelmesei sem maradtak olvasnivaló nélkül, nekik tökéletes választásnak bizonyult a közösségi média árnyoldalait bemutató Senki sem az, akinek látszik, Kerry Fisher kötete. Anne Jacobs A villa trilógiája a Downton Abbey szellemiségét idézi elénk. A listára felkerülő, írói nevet viselő másik magyar szerző, Borsa Brown az arab és a maffia világa után most a katonák kalandos életébe kalauzol el bennünket A végzet című könyvében. Sarah Morgan története a francia fővárosban játszódik, ahol két nő rálel önmagára és az igaz barátságra a Könyvesbolt Párizsban című könyv lapjain. Julie Caplin tovább folytatja kulináris kalandozásait a világ nagyvárosaiban, most Egy francia krémes Párizsban került terítékre.

Top 10 kortárs magyar regény

gyori-konyvtar-kortars-magyar-top-10

01. Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós
02. Náray Tamás: Volt egyszer egy varrodám
03. Bauer Barbara: A fekete rózsa, Az aranyműves fia
04. Bereményi Géza: Magyar Copperfield
05. Pap Éva: És újra felkel a Nap
06. Háy János: A cégvezető
07. Vámos Miklós: Dunapest
08. Grecsó Krisztián: Vera
09. Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz
10. Szűcs Péter: Dharma

A magyar kortárs regények a könnyed kikapcsolódástól egészen a komor lélektani drámákig széles palettát kínálnak az olvasóknak. Kepes András legújabb könyvében napjaink túlhajtott boldogság- és sikerkultuszát boncolgatja a legnagyobb elmék és a humor segítségül hívásával, és így a legolvasottabb hazai könyvünk lett A boldog hülye és az okos depressziós. A második helyen Náray Tamás folytatja valóságos regényét Volt egyszer egy varrodám címmel. Listánkra Bauer Barbara Az aranyműves fia és A fekete rózsa című regényei egyszerre kerültek fel. Bereményi Géza önéletrajzi ihletésű írása, a Magyar Copperfield is helyet kapott a Top 10-ben.

Rangsorunkat nem kerülték el az új reménységek sem. Példaképpen Pap Évát említhetjük, akinek első regénye, az És újra felkel a nap egy fordulatos történelmi, romantikus olvasmány. Háy János hozza a tőle megszokott stílust A cégvezetőben, amely a helyes és helytelen döntések könyve. Vámos Miklós Dunapest című könyve pedig jelenné teszi azt, ami a múlt. Grecsó Krisztián Vera című kötete arról szól, hogy a családi titkokat felfedni nem csak tudás, de bátorság kérdése is, avagy vannak esetek, mikor egy gyermeknek idő előtt fel kell nőnie. Péterfy-Novák Éva ismét komoly lélektani gondolatokat boncol legújabb, gyermeki sorsokról és bántalmazásról szóló, Apád előtt ne vetkőzz című könyvében. Végezetül pedig Szűcs Péter Dharmája került a listára, mely érzelmekben gazdag, magával ragadó családregény.

Top 10 ismeretterjesztő könyv

gyori-konyvtar-ismeretterjeszto-top-10

01. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
02. Almási Kitti: Ki vagy te?
03. Csernus Imre: Főnix
04. Edith Eva Eger: A döntés
05. Matthew McConaughey: Zöldlámpa
06. Dragomán György: Főzőskönyv
07. Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés
08. L. Stipkovits Erika: Szeretetre éhezve
09. Szabó Győző: Toxikoma
10. Orbánné Horváth Márta, Galambos Krisztina, Szabó Béla: Győri képeskönyv

Könyvtárunkban nemcsak a szép- és szórakoztató irodalom kedvelői találhatják meg a kedvükre való olvasnivalót, hanem az ismeretterjesztő kiadványok után érdeklődők is. Top 10-es listánkon a magyar pszichológusok önismereti témájú könyvei foglalják el a dobogós helyeket. Első közülük Orvos-Tóth Noémitől a hihetetlen népszerűségnek örvendő Örökölt sors, melyben az írónő lerántja a leplet, hogy mi állhat a belénk égett érzelmi zavarok mögött. Almási Kitti segít végiggondolni a saját életünket, és megválaszolni azt, hogy Ki vagy Te? Csernus Imre Főnix című könyvében a megújulás útján terelgeti az olvasókat. Edith Eva Eger A döntésben reményt és lehetőséget nyújt mindazoknak, akik meg akarnak szabadulni a fájdalomtól és a szenvedéstől, miközben elmeséli, miként élte túl a náci haláltábort. Matthew McConaughey amerikai színész Zöldlámpa című könyve életvezetési tanácsokat ad, segít abban, miként boldoguljunk az élet kihívásaival szemben. Dragomán György a konyhában navigálja el a kedves olvasót, a Főzőskönyvben megosztva írásait a főzésről és az evésről.

Az ismeretterjesztő könyvek következő nagy kategóriája a gyermeknevelés, melynek gazdag irodalmát kínáljuk, ezek közül kettő is felkerült a listánkra. Előbb Kim John Payne Melegszívű fegyelmezése, amely segít megtalálni a szülőknek az arany középutat, hogy szeretetüket kimutatva terelgessék gyermekeiket, megadva nekik a szabadságot, miközben nem kényeztetik el őket. L. Stipkovits Erika ellenben a kamaszokkal való kommunikációban és megértésben nyújt útmutatást Szeretetre éhezve című könyvében. Felkerült listánkra egy memoár is: Szabó Győző a Toxikomában vall tíz évig tartó droghasználatáról. A helyi tematikájú kiadványok közül a legnépszerűbb Orbánné dr. Horváth Márta, Galambos Krisztina és Szabó Béla gyönyörű kiadványa, a Győri képeskönyv. A kötet a város emlékműveit, köztéri képzőművészeti alkotásait és tábláit mutatja be csodálatos fotókkal.

Top 10 gyermekkönyv

gyori-konyvtar-gyermek-top-10

01. Bartos Erika: Bogyó és Babóca
02. Jeff Kinley: Egy ropi naplója
03. Bartos Erika: Brúnó Budapesten sorozat
04. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
05. J.K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
06. Geronimo Stilton: A Csokoládé-dombság óriásai
07. Gárdonyi Géza: Egri csillagok
08. Berg Judit: Rumini
09. Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?
10. Dániel András: A kuflik és a pofavágóverseny

A Bogyó és Babóca első kötete 2004-ben jelent meg az építészmérnök végzettségű Bartos Erika rajzaival és szövegével. A sorozat hamarosan a legkisebbek kedvencévé vált, népszerűsége azóta is töretlen: számukra is érthető nyelven és gyerekrajzszerű grafikával dolgoznak fel örömöket, nehézségeket és konfliktusokat. Az óvodás korosztálynak szólnak, a témák a mindennapok egyszerű eseményeiből merítenek. Az Egy ropi naplója Jeff Kinney 16 kötetes könyvsorozata, amely nemcsak az első The New York Times helyezést, de a Nemzetközi Bestseller címet is elérte. Kisebbeknek szól (szintén) Bartos Erika hatrészes budapesti sorozata, a Brúnó Budapesten, amely a családok eszményi társa a barangoláshoz, telis-tele tudnivalóval, a szerzőtől megszokott mesével és kiváló illusztrációkkal. A Pál utcai fiúkat az teszi népszerűvé, hogy az élet minden ága-boga benne van: iskola és játék, barátság és harc, pártoskodás és összetartás – minden, egészen a halálig. Az író a gyerekvilág tükrében láttatja a világot.

A Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling hét kötetből álló, fantasy regénysorozatának első része – 1997-ben jelent meg, de azóta is töretlen a népszerűsége. A történet arról szól, hogyan próbálja meg a kamasz varázsló Harry barátai segítségével legyőzni a gonosz Voldemort Nagyurat. A Geronimo Stilton könyvsorozat a világ egyik legnépszerűbb gyerekkönyve, 130 millió példány kelt el, 35 különböző nyelvre fordították le. Magyarországon is szépen fogyott, és a televíziós sorozat is népszerűségnek örvend. Az Egri csillagok az egyik legismertebb magyar történelmi regény, amely az 1552. évi egri ostrom eseményeinek és előzményeinek történetét dolgozza fel Gárdonyi Géza tollából kamaszok számára is érthető, cselekményes regény formájában. A Rumini fordulatos, izgalmas, szellemes, kitűnően megírt, letehetetlen kalandregény, a csavargóból hajósinassá lett, szeretni való, bátor és agyafúrt kisegér főszereplésével. Vadadi Adrienn Leszel a barátom? – Akár most megy oviba a gyerekünk, akár ott tölti már a mindennapjait, ez a könyv neki és róla szól, minden percébe bele tudja élni magát! A szerző történetei erről a nagyon fontos három-négy évről, az átélt apró élményekről mesélnek. Dániel András kuflikról szóló, bumfordian humoros és kedves meséit szintén az ovisoknak ajánljuk, de szüleik is jókat fognak kuncogni olvasás közben.

Ha mégsem találtak olyan kötetet, amely elnyerte volna a tetszésüket, kérjenek segítséget a könyvtárosoktól! A könyvajánlás és a tájékoztatás a munkájukhoz tartozik!

Sebők Zsuzsanna, Polczer Adél

2022.01.22