Pilinszky centenárium után Nemes Nagy Ágnes 100


nemes-nagy-agnes_100

Rendezvénysorozat kezdődik a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes költő tiszteletére. A Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum a centenáriumi sorozattal, valamint az Irodalmi Karaván című irodalmi roadshow-val ünnepel 2022-ben.

Az 1922. január 3-án született költő a 20. századi magyar költészet, esszéirodalom és fordítás egyik legjelentősebb alakja, a jubileumi 2022-es évet a Petőfi Kulturális Ügynökség olyan kiemelt programok elindításával kezdi, amelyek az egységes magyar irodalom, nyelv és kultúra ügyét szolgálják. A 2021-ben egész éven át zajló, több mint félmillió embert megszólító Pilinszky100 centenáriumi sorozat után idén Nemes Nagy Ágnes centenáriummal folytatódik a rendezvénysorozat, amely a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint Juhász Anna irodalmár szervezésében valósul meg Viszonylagos öröklét – Nemes Nagy Ágnes 100 címmel. A programok között irodalmi utazások, séták, estek és diákokat megszólító programok is szerepelnek a MOM Kulturális Központtal partnerségben.

Emellett elindul az Irodalmi Karaván elnevezésű rendezvénysorozat is, amelynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, határok nélkül bemutatni a kortárs szerzőket. Az irodalmi roadshow a magyar nyelv és irodalom értékeit őrizve, irodalmi évfordulókra fókuszálva Magyarországon belül és az országhatáron túl utaztatja az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. Az Irodalmi Karaván első utazása január 25. és 28. között lesz Székelyföldön a magyar kultúra napjához kapcsolódva. Az útiterv szerint Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és szalonestek megrendezésével készülnek a szervezők. Az utazáson kortárs írókkal, dedikálásokkal, beszélgetésekkel és könyvekkel várja a közönséget Juhász Anna, a program vezetője.

A programokkal kapcsolatos további részleteket január első napjaira ígérnek a szervezők a Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldalán, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum Facebook-oldalán.

Forrás: MTI

2022.01.06