Szilveszteri ''kultúrmenü''

Szabados Éva írása

new_years_eve_1886

Néhány ötletet szeretnénk megosztani, hogy az óév utolsó hosszú éjszakáján mivel táplálhatjuk lelkünket. Mert minden szintünknek szüksége van megfelelő minőségű étekre, hogy megőrizhesse egészségét. A táplálék akkor jó, ha sokféle vitamint és nyomelemet tartalmaz. De mi a lélek vitaminja? A hála, a befelé fordulás, a vidámság vagy a nehézségeinkre megoldást hozó tudás? Érezni fogjuk, mi ad új energiát, mi telíti fénnyel a szívünket. Az ajánlatunkban szereplő változatos fogásokhoz nyugodt, derűs és önfeledt pillanatokat kívánunk.

„Előétel” – VERS az életről – magasabb nézőpontból

Tommaso Campanella: Az emberek, az Isten és az angyalok játékai

A világ szinpadán magadra, lélek
öltsd álarcát a testnek s testieknek
s szinjátékot a mennyei seregnek
a természet képében játssz, művészet.

Ki-ki tegye és mondja azt, mi végett
világra jött, során jeleneteknek
legyenek kik jajgatnak s kik nevetnek,
komédiátok jól véghezvigyétek.

Nem képes és nem vágyik másegyébre
senki, mint mit vidítva és vidulva
a végső Bölcseség irt szövegébe;

s ha megtérnek majd játék s ugrabugra
végén a maszkok földbe, vízbe, égbe,
Istenben látjuk, szerepét ki tudta.

(Sárközi György fordítása)

„Leves” – DOKUMENTUMFILM az emberről és emberségről

Yann Arthus-Bertrand: Human

Yann Arthus-Bertrand, az Otthonunk és a Földünk a magasból megalkotója, francia fotográfus, humanista 2015-ben csapatával 60 ország több mint 2000 lakosának tette fel ugyanazt a 40 kérdést. Például, hogy „Mikor mondtad utoljára a szüleidnek, hogy szereted őket?”, vagy „Mi volt a legkeményebb próba, amivel szembe kellett nézned, és mit tanultál belőle?”. És az emberek mesélnek. Egyenesen a kamerába néznek, megrendítő őszinteséggel, hol könnyek közt, hol felszabadultan vagy éppen keserédesen életük legnehezebb vagy épp legfelhőtlenebb időszakairól.

A fókuszban a nehézségekkel találkozó humánum áll, aki a miérteket és lehetőség szerint a megoldásokat is keresi. Különbözőképpen és eltérő eredménnyel. A nézőnek átjön, hogy amit lát, az a hús-vér valóság, és úgy érezheti, mintha maga is ott ülne az operatőrrel, és bensőséges légkörben hallgathatná az élettörténeteket. A film megannyi autentikus közegbe kalauzol el Földünkön, ahová a legtöbben talán soha nem jutnánk el; nem találkozhatnánk a lélegzetelállító szépségű vizuális látásmóddal, s nem nyernénk bepillantást a tőlünk távoli helyen élők lelkébe sem.

„Főfogás” – KÖNYV az élet kincseinek eléréséről

Joseph Campbell: Ezerarcú hős

Saját utadat csak akkor találod meg, ha követed lelkedet.” Az ezerarcú hős Joseph Campbell (1904-1987) világhírű amerikai író, vallástörténész egyik legfontosabb összefoglaló munkája, amely művészek generációira volt hatással. A szerző a mítoszok szerelmese, aki igyekezett megértetni a modern társadalommal, hogy milyen hatalma van a mitológiai történeteknek mind közösségi, mind egyéni szinten. Campbell írásainak egyik lelkes csodálója George Lucas is, aki a Star Wars-trilógiát a mitikus hős útját elemző könyv alapján alkotta meg.

Csak akkor találjuk meg az élet kincseit, ha leereszkedünk a szakadék legmélyére. Ahol összerogysz, ott lapul a kincs. Amit keresel, az éppen abban a barlangban rejlik, ahová félsz belépni.” Campbellről egyenesen azt állítják, hogy az ő köpönyegéből bújt elő az egész mai Hollywood, hiszen alapműve, Az ezerarcú hős ott áll minden forgatókönyvíró asztalán. A könyv egyszerre pszichológia, mítosz- és vallástörténet, néprajz, antropológia, filozófia és dramaturgia, ugyanakkor magával ragadó, hiteles és meggyőző mese az élet nagy kérdéseiről. 1949-es amerikai első kiadása óta semmit nem veszített erejéből és aktualitásából, mint ahogy a történetek sem, amelyekből merít.


„Desszert” – VÍGJÁTÉK a kihívásokról és az összetartás erejéről

Az angol, aki dombra ment fel, de hegyről jött le

Aki egy igazán kedves vígjátékra vágyik, amelyet áthat az emberség, az összetartás szelleme és a finom humor, annak ajánlom a hosszú című angol romantikus filmet. A főszerepekben remek színészeket láthatunk, a rendező-forgatókönyvíró pedig Christopher Monger, aki többek között a Temple Grandint is jegyzi.

A film alapjául az a történet szolgál, amit Monger a nagyapjától hallott a valós Ffynnon Taf nevű településről és a közelben lévő Garth-hegyről. 1917-ben játszódik, amikor az első világháború pusztít a kontinensen. Nagy-Britanniából minden katonai szolgálatra alkalmas ember a francia frontra vonult. Az angol térképrajzoló Reginald Anson (Hugh Grant) és társa, George Garrad (Ian McNeice) megérkezik a walesi falucskába, hogy felmérjék a település mellett emelkedő hegyet. Amikor kiderül, hogy a falu büszkesége és földrajzi nevezetessége nem üti meg a mércét, mert nincs meg 1000 láb magas, a két angol szembetalálja magát egy csapat elszánt és különc walesivel. A helyiek „kanos” Morgan (Colm Meaney) és a tiszteletes (Kenneth Griffith) vezetésével elkezdik megemelni a Ffynnon Garw-t, eközben pedig mindent megtesznek, hogy a két angol maradjon, és megismételje a mérést. A marasztalásban fontos szerepe lesz a gyönyörű Betty-nek is (Tara Fitzgerald).

Összeállította: Szabados Éva

Forrás: gyorikonyvtar.hu, mek.oszk.hu

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2021.12.31