A négy évszak boszorkánya – Premier a Vaskakas Bábszínházban


a-negy-evszak-boszorkanya-vaskakas-babszinhaz

2021. december 12-én került bemutatásra A négy évszak boszorkánya című új előadás a Vaskakas Bábszínházban, Kocsis Rozi rendezésében.

A történet szerint él a világ végén egy Emília nevű boszorkány. Nem vasorrú, nem méregkeverő, nem is gonosz banya, inkább egy mágikus asszony, aki az évszakok rendjéért felelős. Tudja is a dolgát, felügyeli az örök körforgást, tavaszra nyarat, nyárra őszt, aztán telet varázsol, pontosan hajtva az év kerekét időtlen idők óta. Teszi mindezt örömmel, dalolva, pörögve, forogva, táncoskedvű tündérbanyaként. Magányát csak a világfa lakója, a Kéregmanó oldja, aki lusta lévén ugyan sokat nem segít Emíliának, de gyakran megnevetteti, és lelkes rajongója az évszakvarázslásoknak.

Kiszámíthatóan, zökkenésmentesen, szinte már unalmasan telnek az évek, mikor Emília viselkedése érthetetlen módon megváltozik. Mintha összezavarodott volna fejében az idő. Havat fú a forró nyárba, jégpályát a friss tavaszba, ősszel pedig jégcsapokkal csilingel. Hiába korholja, kérleli a szószátyár Kéregmanó, rá se figyel, meg se hallja. Hogy Emíliának, az évszakok motorjának, a Világfa mozgatójának lehet-e kedvenc évszaka, hogy vágyhat-e arra, hogy magányát a lusta manón kívül mással is megossza, s hogy sikerül-e helyre tolni a kizökkent időt, azt csak az előadás nézői tudhatják meg teljes bizonyossággal.

a-negy-evszak-boszorkanya-vaskakas-babszinhaz

A boszorkányt Ragán Edit, Kéregmanót pedig Vitányi-Juhász István játssza. A zeneszerző Rab Viki, a koreográfus Fitos Dezső (Harangozó Gyula-díjas), a tervező pedig Nagy Kovács Géza volt. A darabot Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas) írta és rendezte.

A négy évszak boszorkánya december 12-én (11 órakor), december 26-án (11 órakor) és 2022. január 30-án (11 órakor) látható, jegyek a Vaskakas Bábszínház jegypénztárában, illetve az Interticket országos hálózatán válthatók meg az előadásra.

Fotók: Orosz Sándor
Vaskakas Bábszínház

2021.12.13