Kettős győri siker a Nemak-Mobilis robotversenyen


robotverseny03

Kettős győri siker született a Nemak-Mobilis robotversenyen, a FIRST LEGO League nemzetközi robotépítő és -programozó verseny helyi fordulóján. A Mobilis Interaktív Kiállítási Központban megrendezett regionális döntőről a Mobilis Bits MRGT és a LEt’s GO csapata jutott tovább a 2022. februári Nemzeti Döntőre.

A Mobilis által alapított regionális mentorprogram – az élményközpont vállalati együttműködéseinek köszönhetően – 7 intézmény csapata számára biztosította a részvétel lehetőségét a rangos megmérettetésen. A látványos robot játék menetek mellett robotikához, digitalizációhoz, elektromossághoz kapcsolódó kísérleti bemutatókkal és további színes kísérőprogramokkal várta látogatóit a tudományos élményközpont.

A FIRST LEGO League egy globális LEGO-robot versenysorozat, amely Challenge kategóriájának küzdelmein 9-16 éves diákokból álló csapatok vesznek részt világszerte. A versenysorozat a Mobilis egyik legjelentősebb műszaki pályaorientációs projektje, amely komplexitása kiemelkedő. A LEGO-elemekből készülő robotok építését és programozását tesztelő technikai versenyszámok mellett további két kihívás várt a csapatokra. Az innovációs projekt részeként hónapokon át tartó kutatást végeztek a csapatok a versenyévad központi témájában, majd innovatív ötletüket, megoldási javaslatukat egy szakértő zsűri számára mutatták be. A verseny idei központi témája a logisztika és a szállítmányozás volt. A negyedik versenyszámban azt mutatták be a csapatok, hogy mennyire ismerik és a mindennapjaikban hogyan alkalmazzák a versenysorozat alapértékeit, amelyekhez éppúgy hozzátartozik a sportszerű küzdelem és a csapatban végzett munka, mint a megszerzett tudás megosztása.

A különleges hangulatú versenysorozat világszerte játszva tanítja és észrevétlenül tereli a diákokat a gazdaság számára kiemelt fontosságú műszaki – mérnöki – informatikai pályák irányába. A győri verseny egy széles körű regionális összefogás révén valósulhatott meg. Az eredményes versenyzéshez elengedhetetlen technikai eszközöket és módszertani támogatást a Mobilis és vállalati partnerei biztosították a csapatok számára. A versenyen a régió legtehetségesebb robotépítő diákcsapatai vettek részt, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. által életre hívott mentorprogram 6 csapat, az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. támogatása pedig egy további intézmény számára tette lehetővé a részvételt.

A látványos és izgalmas robot játék menetek mellett számos érdekes kísérőprogram várta a látogatókat. A Mobilis kísérletei a digitalizáció alapjait, a természettudományos kísérletezés és a mérnöki gondolkodásmód összefüggéseit, valamint – a verseny idei tematikájához kapcsolódva – az energia szállítását mutatták be. Az érdeklődők kódolhattak, programozhattak, animációt készíthettek és akár a mesterséges intelligencia tanulási módját is megismerhették a MobilITy-Győr Digitális Élményközpont foglalkozásain. A Mobilis látogatói testközelből, működés közben tekinthették meg YuMit, az ABB Kft. kollaboratív robotját, valamint a FANUC Hungary Kft. ipari robotcelláját.

A robotverseny névadó főtámogatója a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. volt, kiemelt támogatóként az ABB Kft., a FANUC Hungary Kft. és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, támogatóként pedig az IGM Robotrendszerek Kft. segítette a rendezvény lebonyolítását.

A versenyszámok győztesei:

Alapértékek: Mobilis Bits MRGT (Mobilis Interaktív Kiállítási Központ)

Innovációs projekt: Mobilis Bits MRGT (Mobilis Interaktív Kiállítási Központ)

Robot Design: Mobilis Bits MRGT (Mobilis Interaktív Kiállítási Központ)

Robot Játék: Mobilis Bits MRGT (Mobilis Interaktív Kiállítási Központ)

Különdíjasok

Áttörés díj: Csontbrigád (Győri Szakképzési Centrum Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum)

Feltörekvő díj: Robot inov8ion (Győri Radnóti Miklós Általános Iskola)

Motiváció díj: LEt’s GO (Győri Szakképzési Centrum Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium)

Legjobb coach díj: Krausz Miklós és Szebényi Zsolt, a LEt’s GO csapat (Győri Szakképzési Centrum Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium) versenyen részt vett felkészítői.

A verseny összesített győztese: Mobilis Bits MRGT (Mobilis Interaktív Kiállítási Központ).

A verseny eredményhirdetését egy különösen sportszerű gesztus tette emlékezetessé: a minden kategóriát megnyert Mobilis Bits MRGT a Robot Játék menet során megnyert trófeát átadta a LEt’s GO csapatának, amelyet minimális különbséggel győzött le a végsőkig kiélezett döntőben.

A győri regionális verseny győzteseként a Mobilis Bits MRGT (Mobilis Interaktív Kiállítási Központ), a zsűritagok és versenybírók döntése alapján, szabadkártyával pedig a LEt’s GO (Győri Szakképzési Centrum Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium) jutott tovább a februári Nemzeti Döntőbe.

2021.12.08