A vélemény megöli a szólásszabadságot?

Mich Hume könyvének bemutatója a győri MCC-ben

mcc-konyvbemutato05

2021. december 2-án a Mathias Corvinus Collegium győri képzési központjába Mick Hume brit szerző és újságíró Trigger Warning című könyvén keresztül vázolta fel a nyugat-európai vélemény- és szólásszabadság hiányát és elfojtását.

„Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig fogok harcolni azért, hogy elmondhasd”, avagy a vélemény megöli a szólásszabadságot? Hogyan és miért szorul vissza fokozatosan a szabad véleménynyilvánítás Nyugat-Európában? Mik azok a mainstream neomarxista véleményirányzatok, melyek meghatározzák a nyugat-európai sajtó- és médiaáramlatokat? Kik, illetve milyen érdekcsoportok húzódnak e véleménydiktatúra mögött? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatott választ a rendezvényen a többségében egyetemista és középiskolás korú közönség.

Mick Hume felvezető előadásában összefoglalóan bemutatta a Nyugat-Európában tapasztalható véleménydiktatúrát, mely nagymértékben korlátozza a vélemény- és szólásszabadságot. A neomarxista áramlatok teljes mértékben leuralták a különféle média- és sajtóorgánumokat, mely következtében az ellenkező vélemények nem jutnak el a társadalom széles rétegeihez. A brit újságíró egy Voltaire idézetet alkalmazva világított rá, hogy a másik ember véleményének tiszteletben tartása alapvető emberi jog, melynek csorbítása gondolati és vélemény diktatúrához vezet, gondolva itt a Nyugat-Európában hódító LMBTQ ideológiára, vagy akármelyik másik neomarxista filozófiai áramlatra. Mick Hume Trigger Warning című könyvében először ír az „ellen-Voltaire-ekről”, akik azért harcolnak, hogy az ellenkező vélemények ne születhessenek meg, és akik a nyugat-európai médiaorgánumok és egyetemek mainstream véleményformálói. A szerző felteszi azt a kérdést, hogy egyáltalán lesz-e olyan időszak Nyugat-Európában, amikor szabadon és kötöttségek nélkül beszélhetnek az emberek és a különböző társadalmi csoportok? Közép-Európa országai e tekintetben is kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen itt a fasiszta és kommunista totalitárius diktatúrák idejében a szólásszabadság teljes hiányában éltek az emberek, így a negatív tapasztalat jobb alapot ad a korrekt és méltányos véleménynyilvánításnak, illetve gátat szab a különféle neomarxista társadalmi törekvéseknek is.

A felvezető előadást követően Heincz Barnabás tett fel kérdéseket a szerzőnek, elsősorban a Nyugat-Európában tapasztalható véleménydiktatúra társadalmi és jogi hátteréről. Az előadást és a beszélgetést követően a nagyszámú fiatal közönség számos kérdést intézett az előadóhoz, mely során kötetlen beszélgetés alakult ki a szólásszabadság témája mentén.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2021. december 07-én 17.00 órakor Műfenyő vagy élő fenyő? Hogyan ünnepeljünk környezettudatosan címmel Szebenyi Péter zöld influenszer, környezetmérnök fog előadást tartani.


2021.12.07