Margaret Atwood arcképét nyomtatta bélyegre a kanadai posta


margaret-atwood-kanadai-belyeg

Pontosan 60 évvel ezelőtt debütált az irodalom színterén a kanadai író, költő és irodalomkritikus Margaret Atwood első verseskötete, a Double Pesephone ugyanis 1961-ben jelent meg. A kanadai posta egy különleges bélyeggel ünnepli a kerek évfordulót: november végén mutatták be azt a bélyeget, amelyet Atwood képmása díszít.

A sajtótájékoztatóval egybekötött eseményre a Torontói Közkönyvtárban került sor, ahol Margaret Atwood „váratlan megtiszteltetésnek” nevezte a posta gesztusát, és azzal viccelt, hogy ez egyféle irigykedést fog szülni a kortárs alkotók körében; mint mondta, egyikük már meg is jegyezte, hogy Atwood még él, ehhez képest már egy bélyegre is felkerült az arcképe. A bélyegen Atwood portréja látható, lehunyt szemmel, jobb kezével az arcán, a háttérben pedig a Spelling című verséből egy sor ismétlődik: A word after a word after a word is power (szabad fordításban: Egy szó egy szó után egy szó után hatalom.)

A 2000-ben és 2019-ben Booker-díjjal kitüntetett író éppen november 18-án ünnepelte a 82. születésnapját. 1961-es bemutatkozása óta 18 verseskötetet, 18 regényt, 11 tényirodalmi kötetet, 9 novelláskötetet, 8 gyerekkönyvet és 2 képregényalbumot publikált. Egyik legismertebb műve A szolgálólány meséje című regény, amely alapján Bruce Miller nagy sikerű tévésorozatot készített.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2021.12.03