Megújult a madridi Zsófia királyné múzeum állandó tárlata


madridi-zsofia-kiralyne-muzeum

A közelmúlt jelentős közéleti eseményei, társadalmi jelenségei köré szervezve újította meg állandó kiállítását a madridi Zsófia királyné múzeum (Reina Sofia Múzeum), amelyet a nagyközönség december elejétől tekinthet meg.

Az előző állandó gyűjteményt 2010-ben mutattuk be, azóta a világ megváltozott, és közintézményként kötelességünk eszközöket nyújtani a jelen megértéséhez a művészeten keresztül” ‒ hangsúlyozta Manuel Borja-Villel igazgató a tárlat sajtóbemutatóján. Az 1881-től 2021-ig tartó időszakot átfogó állandó kiállítás legnagyobb szenzációját az elmúlt negyven év időszakának feldolgozása jelenti, amelyben kiemelt szerepet kapott a nyolcvanas évekbeli spanyol kulturális forradalom bemutatása, a punk kultúra és az alternatív szórakozóhelyek közösségformáló erejének jelentősége.

A falakon Antoni Tapies, Carlos Saura vagy José Guerrero festményei mellett helyet kaptak például a legendás madridi koncertterem, a Rock-Ola korabeli plakátjai is. Külön foglalkozik a tárlat a korszakot meghatározó AIDS-veszéllyel, szórólapok, figyelemfelkeltő reklámanyagok, dokumentumfilm-részletek színesítik a kiállítási anyagot. A múzeum önálló termet szenteltelt a spanyol 15M-mozgalom tárgyi emlékeinek. A gazdasági válság hatására békés utcai tiltakozóakciók sorozata vette kezdetét 2011. május 15-én alapvető politikai, gazdasági és társadalmi változást követelve Spanyolországban, amelynek nyomán új pártok születtek.

A kiállításon megjelenített témák között szerepel a feminizmus, a környezetvédelem, a kirekesztettség, a migráció és az egykori gyarmatosítás újraértelmezése kiemelkedően sok dél-amerikai művész alkotásának bemutatása révén. A tárlaton szereplő kétezer mű 70 százaléka korábban még nem volt látható a múzeumban. Emellett a 15 ezer négyzetméteres kiállítótér a korábbihoz képest több mint húsz helyiséggel bővült, egykori irodákat, raktárakat alakítottak át. Az átrendezés szinte az egész múzeumot érintette, de nem változott Pablo Picasso Guernica című művének elhelyezése, amely a gyűjtemény ikonikus darabja.

A Zsófia királyné múzeum Spanyolország leglátogatottabb múzeuma, a koronavírus-járvány előtt évi mintegy 4,5 millió látogatót fogadott.

Fehér Krisztina
Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2021.12.06