Ahol a politikát köbméterben mérik, avagy milyen energetika kondíciókkal fordul rá Európa a télre

Kerekasztal-beszélgetés a győri MCC-ben

gyori-mcc-kerekasztal-beszelgetes

Vajon valóra válnak azok a futurisztikus kisfilmek, melyek a polgári lakosságot készítik fel a tartós energiahiányra? Hol rontotta el Európa az energiastratégiát? Milyen politikai, geopolitikai és nagyhatalmi játszmák eredményezték mindezt? Milyen jövő vár Európára és Magyarországra a zöld átállás és technológiaváltás fényében?

E kérdések is mutatják, hogy milyen fontos és aktuális témában kaptak felvilágosítást azok, akik november 24-én ellátogattak a győri MCC szervezésében megrendezett, Ahol a politikát köbméterben mérik – földgáz és rezsiválság Európában című előadásra és kerekasztal-beszélgetésre, melyen több mint 120, főként fiatalokból álló közönség vett részt.

Dr. Toldi Ottó kutatásvezető prezentációjában kifejtette, hogy az energiapolitika egy nagyon kényes és összetett döntési mechanizmusokból álló folyamat, ahol minden szereplő a saját érdekei érvényesítését szeretné minél magasabb szintre emelni. A probléma forrása, hogy az energiahordozók egyenlőtlenül helyezkednek el a Földben, így azok az országok lesznek dominánsak, melyek területén nagy mennyiségben megtalálhatók e stratégiai fontosságú energiahordozók. Az Európai Unió, benne hazánk is nagymértékben függ az orosz földgáz és kőolaj transzferektől, így a mindenkori EU – Orosz diplomáciai és gazdasági kapcsolatok erőteljesen meghatározzák az Unió energiapolitikáját is.

Az Unió fő energetikapolitikai célkitűzései közt szereplő zöld átállást nem szabad elhamarkodottan és erőltetve, a megfelelő műszaki infrastrukturális és technológiai feltételek megléte nélkül lefolytatni. Az átállás közbülső szakaszában szükségesek az ún. köztes energiaforrások, mint a földgáz, melyek jóval nagyobb hatékonysággal és kevesebb szén-dioxid kibocsátással képesek energiát biztosítani a társadalom és a gazdaság számára. Hibás politikai döntések azok is, melyek a stratégiainak számító nukleáris blokkok leszerelésére irányulnak, mint amilyenek Németországban vagy Ausztriában évtizedek óta tapasztalhatók.

A prezentációt követően panelbeszélgetésre került sor, mely keretében dr. Demkó Attila, Vigóczky Máté és Toldi Ottó Basa Márton moderátor kérdéseire válaszoltak. A kérdések az európai és hazai energiapolitikát, illetve annak jövőjét boncolgatták, biztonságpolitikai és geostratégiai szempontból. Kifejtették, hogy az Oroszországgal való normális kapcsolat létérdeke az Európai Uniónak, valamint, hogy az orosz fél általi exportcsökkentés szimmetrikus válaszintézkedés az évek óta fennálló, az EU által meghatározott gazdasági szankcióknak. Magyarország számára is a diverzifikált energiamix a legmegfelelőbb, mely kiépítéséhez a multivektorális energiapolitikára és a meglévő energiatermelő technológiák minél sokoldalúbb alkalmazása szükséges. A prezentációt és a panelbeszélgetést követően a nagy számú közönség kérdéseket tett fel az előadóknak, majd kötetlen szakmai beszélgetésre került sor.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2021. december 2-án, 17.00 órakor A vélemény megöli a szólásszabadságot című előadásra kerül sor, mely keretében Mick Hume Trigger Warning című kötetét mutatják be az érdeklődő közönség számára.


2021.11.30