Süveges Gergő Apakulcs című kötetének bemutatója a Könyvszalonon


suveges-gergo

Olcsó poén lenne azzal indítanom beszámolómat, hogy kulcskérdésekről esett szó Süveges Gergő könyvbemutatóján – pedig így történt. A 20. Győri Könyvszalonon bemutatott Apakulcs című könyvében a szerző alapvető, az apa-gyerek kapcsolatot nagyban meghatározó kérdésekről szól. Süveges Gergőnek Ihász Anna tett fel kérdéseket a bemutató alkalmával.

A szerző hisz abban, hogy a gyermeknevelés a szülőpár közös ügye, nem hárulhat csupán az anyára. Ugyanakkor jól tudjuk, hogy Magyarországon a házasságok fele válással végződik, ami nehezített pályát jelent az apáknak. S akkor még nem ejtettünk szót a csonka, a mozaik és örökbefogadó családokról…

A könyv írója abból indul ki, hogy minden apa szereti a gyerekét, de nem biztos, hogy jól teszi azt. Magatartásunk sokszor ösztönös, pedig lehetséges, hogy abban a helyzetben éppen nem erre a megoldásra van szükség. A szoros, bensőséges apa-gyerek kapcsolat kialakulásában a tudatos magatartás sokat segíthet. A kötet „kulcsot” ad ehhez: tesztekkel, kihívásokkal gyakoroltat be olyan technikákat, amelyek a gyermeknevelésben segíthetnek.

A kötethez egy honlap is készült, ahol ingyenes tesztekkel mérheti fel mindenki, hogy milyen apa. Az oldalra éppen a bemutató napján került ki egy újabb teszt, amely a szülőpár másik tagjának, a hölgyeknek szól. Decemberre pedig egy családi teszt közzétételét tervezik.

A rendezvényt megelőzően készítettünk egy interjút Süveges Gergővel az új könyvéről.

Berente Erika
Fotó:Vas Balázs

2021.11.26